IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихви, които просто не действат 

Фед повиши основния лихвен процент за десети пореден път. Това застрашава банките, които изпитват затруднения и досега не помогна срещу инфлацията

08:03 | 04.05.23 г. 15
Снимка: Ting Shen/Bloomberg
Снимка: Ting Shen/Bloomberg

По-високите лихвени проценти могат да се превърнат в двигател на инфлацията

И още - банковата криза. Започвайки с фалита на Silicon Valley Bank, вече има три банки, които са затворени от регулаторните органи. И тук Фед няма с какво да се похвали – все пак е надзорник на банките. Всичко това оказва натиск най-вече върху регионалните банки. В резултат на това кредитирането вероятно ще намалее.

В изказванията си в сряда Пауъл намекна, че това може да помогне за охлаждане на икономиката. Затегнатото кредитиране и по-високите лихвени проценти обаче може да се окажат и двигатели на инфлацията. А ако нещата отидат наистина на зле, все повече банки ще изпаднат в затруднение. На пресконференцията Пауъл подчерта, че банковата система на САЩ е „сигурна". Но в сряда след затварянето на пазара цената на акциите на Pac West, калифорнийска регионална банка, спадна с повече от 40%. Все още нямаме финансова криза, но това може бързо да се промени. Председателят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg Председателят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg

С оглед на неясните сигнали от икономиката ръководството на Фед реши да изчака и да види. Поне това подсказваше формулировката от сряда. Вероятно това ще бъде една много напрегната пауза.

Греховете на Фед

Греховете на Фед обаче започнаха още преди финансовата криза от 2008 г., когато ниските лихвени проценти спомогнаха за толкова високото надуване на активите, че се стигна до катастрофата. Седем години след това основните лихвени проценти бяха нулеви, за да се покачат за кратко до все още исторически ниските 2,5%. След това те отново спаднаха до нула процента, за да помогнат на икономиката да премине през пандемията.

С тази дългогодишна разхлабена политика Фед накара икономическите участници да привикнат с факта, че финансирането де факто не струва нищо. Финансовите институции свикнаха да пренебрегват лихвените рискове, опасността от които обикновено се пробутва на банкерите още през първите години от чиракуването им, при условие че получат солидно обучение.

Предупреждението на Пауъл към политиците

Изключително експанзивните правителствени разходи при управлението на Доналд Тръмп и Джо Байдън също могат да бъдат обяснени единствено със задвижваното от паричната политика мнение, че вземането на заеми не е проблем, когато лихвените проценти са близки до нулата. Сега двете политически партии, които не могат да спрат да се надпреварват помежду си в правенето на дългове, спорят как да се повиши законовият таван на дълга. Ако политиците не могат да се споразумеят, тогава Министерството на финансите ще трябва да спре плащанията. Тогава би била възможна и тежка световна финансова криза. Kопчетата за ръкавели, които Пауъл демонстрира по време на пресконференцията си. Снимка: Bloomberg Kопчетата за ръкавели, които Пауъл демонстрира по време на пресконференцията си. Снимка: Bloomberg

Председателят на Фед Пауъл предупреди политиците да не си правят илюзии, че при този сценарий Федералният резерв може да защити американската икономика. Това наистина би било пресилване на възможностите за управление на кризи. Щеше да е по-добре, ако Фед бе започнал с добрата политика поне една идея по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 04.05.23 г.
Най-четени новини
Още от Редакционно виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: scott ... сиреч , нема да издаваш източника на пооррното ... :))) ... другото са думи изпразнени от съдържание ... само по форумите сте силни на думи ... кога требва да се реагира нема никой , бил съм пряк свидетел поне 10-на пъти на това ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 0
sssaaa
преди 1 година
Малко хора знаят, че чрез въвеждането на CBDC ще се въведе на доста по-късен етап и "Срок на годност" на тези електронни пари, нещо което в момента го има на ваучерите за храна. Така ще могат да стимулират икономиката, принуждавайки те да харчиш, иначе срока им изтича. Другото нещо е че във всеки един момент ще знаят къде и какво имаш, тъй като се пази историята на търгуване. Ще може да харчиш само тези CBDC които ти притежаваш или все едно представете си серийния номер на сегашните фиатки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 0
scott
преди 1 година
До: zelka007то е се едно да питаш некой *** кво го притеснява куклусклун и дали има представе, че е само един берач на памук? Теа искат тотален контрол, че и да не фанеш оружие? тая нема да я бъде. най-малкото щото съм човек свободен, с чест, гордост и достойнство!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
До: scott ... теб кво те притеснява в следенето ?! какво като знаят откъде гледаш пooрно ?! имаш ли си на идея колко си незначителен за системата ?! ако някой е решил да се крие от системата последната грижа са му транзакциите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 3
scott
преди 1 година
До: SporqZaKefкак така "предстои да видим"? Центрелната банка ще вижда в реално време всичките ти покупки и движения по сметките. сега го прави веднъж на ден или 3. Е не вижда какво купуваш, а само дали не си поискал да купиш нещо, пък немаш пари у картата. Дигиталната валута е иделаното средство за следене и затвор. Решат да те окошарят и с първи клик ти спират достъпа до активите, с втория клик казват на политицистен къде да те ликвидират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
лихвите трябва да са двойно на това , което е в момента , и за поне 5-6 години трябва да се задържат такива , ако се търси пак инфлация около 2% ... твърде много пари се въртят в икономиката ... аз не виждам проблем в малко по-високата инфлация от 8-10% , чисти мазнините ... :))) ... са , прецаква малко държавните шебеци , ама то пълно щастие нема как да има ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 1
SporqZaKef
преди 1 година
До: Tsvetan401Central Bank Digital Currency, Тоест дигитална валута на централната банка. В интерес на истината ЕЦБ и ЯЦБ от години извършват транзакции помежду си, чрез дигитална валута. Федералния Резерв вече обяви старта на FedNow този Юли, което ще е пилотна версия на дигитална валута. Дали това ще ни отнеме свободите предстои да разберем, но със сигурност ни очакват интересни месеци. И докато Америка е пред Фалит а Европа пред разпад, ние продължаваме да се делим на фили и фоби :((((((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 0
SporqZaKef
преди 1 година
И Питър Шиф и Рей Далио и Робърт Киосаки в един тон казват, че докато основната лихва не е поне с процент над Инфлацията, то тя няма да сработи. И докато през 2008ма не стигнаха политически топки да съборят малко банки, защото цялата същина на Америка се държи на банките и долара, днес вече виждаме, че има и не толкова 'важни' банки. Лошото е, че това само донахранва JP Morgan, вероятно на по-късен етап и Morgan Stanley, Goldman Sachs и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Tsvetan401
преди 1 година
Какво е CBDC
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 3
sssaaa
преди 1 година
Значи няма как да няма висока инфлация поради 2 причини. Едната е че в началото на 2020г. Баланса на ФЕД бе 4трл $, а сега е 8,5трл. $. Втората причина се вижда ясно в гугъл като напишеш "us debt clock", или казано Дълговете на страната, които са близо 32 трл. $, което е 120% от БВП. За сравнение преди 20г в САЩ дълговете са били 60% от БВП. Запитайте се колко ще са след още 20г., с това темпо ще трябва да работят само за да връщат лихвите? Нещо трябва да се промени и това ще стане, чрез CBDC.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още