IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатството на милиардерите от сектора на луксозните стоки се топи заради охладения пазар

Спадът измести 75-годишния Бернар Арно, основател на конгломерата LVMH, от първото място в индекса на Bloomberg за най-богатите хора на света

22:30 | 16.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
 Бернар Арно, основател на конгломерата LVMH. Снимка: Bloomberg L.P.
Бернар Арно, основател на конгломерата LVMH. Снимка: Bloomberg L.P.

Тъй като търсенето на луксозни стоки и козметични продукти намалява в някои региони, същото се случва и с богатството на група от най-богатите хора в тези индустрии, пише Bloomberg.

Спадът измести 75-годишния Бернар Арно, основател на конгломерата LVMH, от първото място в индекса на Bloomberg за най-богатите хора на света. Междувременно наследницата на козметичния гигант L'Oreal SA Франсоаз Бетанкур Майерс загуби короната при най-богатите жени в света от Алис Уолтън, член на клан, основал американския търговец на дребно Walmart Inc.

Размерът на спада на пазара стана очевиден по-рано тази седмица, когато сезонът на отчетите стартира на фона на разгръщащата се криза в рамките на британския производител на луксозни стоки Burberry Group Plc и срива в продажбите на Swatch Group AG.

Очаква се L'Oreal, LVMH и други големи играчи в индустрията, подкрепяни от милиардери, да представят своите отчети по-късно този месец.

Като цяло състоянието на половин дузина милиардери, които черпят богатството си от скъпи продукти, е намаляло с 4% тази година, или с около 17 млрд. долара след края на редовната борсова търговия в понеделник. За сравнение, представителите на останалата част от класацията отчитат 13% ръст на състоянието си, или 1,0 трилиона долара. За последен път разликата между двете групи е толкова голяма през май 2022 г.

Намалението в богатството маскира различията, които са се появили в сектора в зависимост от фактори като популярност на марката и ексклузивност. Губещите са Бетанкур Майерс, Арно и неговият дългогодишен съперник Франсоа Пино, който основава Kering SA, собственик на Gucci.

Френските компании, които триото контролира, също са засегнати от предпазливостта на инвеститорите към родната им страна, след като президентът Еманюел Макрон свика предсрочни парламентарни избори, които доведоха до застой в парламента и липса на правителство.

Богатството на Арно е намаляло със 7,4 млрд. долара през последната година до 200,1 млрд. долара и сега той изостава от Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla Inc., и Джеф Безос, основател наAmazon.com Inc. LVMH, фирмата, която Арно изгражда в продължение на повече от три десетилетия до сегашния гигант от 75 марки, включително модната къща Christian Dior, марката бижута Tiffany & Co. и Hennessy Cognac, отчете значително по-бавен растеж на продажбите на модни и кожени изделия през първото тримесечие и общ спад в Азия, с изключение на Япония. 

Неблагоприятните перспективи пред  L'Oreal относно Китай натежаха върху богатството на 71-годишната Бетанкур Майерс - която през декември стана първата жена, достигнала прага от 100 млрд. долара - което спадна до около 91 млрд. долара. С марки от висок клас като Aesop, Lancome и Yves Saint Laurent, както и с по-достъпните L'Oreal Paris, Garnier и Maybelline, компанията, в която Бетанкур Майерс и семейството ѝ държат почти 35%, се опитва да управлява забавянето в регионите и цените.

Спадът в състоянието на Пино е най-забележителният, като то намалява наполовина през последните три години до 28 млрд. долара, тъй като проблемите в неговата империя са по-дълбоки от забавянето в Китай и френската политическа несигурност. Kering, която сега се ръководи от неговия син Франсоа-Анри Пино, предупреди през април, че печалбата ѝ ще се срине през първата половина на годината, тъй като фирмата се опитва да обърне най-голямата си марка Gucci, която изпитва затруднения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 16.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още