IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Собственикът на LVMH и Red Bull планират покупката на френски футболен отбор

ФК Париж в момента е на първо място в Лига 2

10:28 | 18.10.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Бернар Арно. Снимка: Bloomberg
Бернар Арно. Снимка: Bloomberg

Френският милиардер и председател на LVMH Бернар Арно се обединява с компанията за енергийни напитки Red Bull, за да закупи контролния пакет акции на френския футболен отбор от втора дивизия ФК Париж, съобщиха от офиса на фамилия Арно в четвъртък.

Холдинговата компания на фамилия Арно – Agache, и Red Bull са навлезли в ексклузивни преговори със сегашния собственик Пиер Ферачи за закупуването на мажоритарен дял във ФК Париж, като Red Bull търси миноритарен дял, заяви Agache в съобщението.

Не се съобщават финансови детайли за предложената сделка.

Придобиване на френския клуб ще отбележи най-новото навлизане на Арно в спорта, след като този месец LVMH подписа 10-годишен договор за спонсорство на Формула 1, а през лятото спонсорира Олимпийските игри, предава Ройтерс.

Ходовете осигуряват нова глобална сцена за водещите марки на LVMH като Louis Vuitton и Dior, производителя на шампанско Moet & Chandon и бранда часовници Tag Heuer.

Предложеното придобиване продължава тенденцията на милиардери, купуващи футболни отбори в Европа. В същото време ще бъде извършено сериозно преструктуриране на базирания в Париж клуб, което в крайна сметка може да доведе до съперничество с Пари Сен Жермен от Лига 1, собственост на Qatar Sports Investments.

Agache и Red Bull искат да осигурят на ФК Париж „нужните ресурси, за да... утвърдят трайно мъжките и женските отбори сред елита на френския футбол и в сърцата на парижани“, добави Agache.

„С Agache като мажоритарен акционер клубът ще придобие ново измерение с нови цели и критерии за успех“, се казва още в съобщението.

Agache заяви, че Red Bull, която вече има портфолио от клубове в Южна Америка, САЩ, Австрия и Германия, ще участва основно в ролята на консултант, като помага на клуба да открива млади таланти или утвърдени играчи, „за да върне постепенно мъжкия отбор в елита на мъжкия футбол“.

По-рано този месец бившият мениджър на Ливърпул Юрген Клоп беше назначен за ръководител на глобалния футболен отдел на Red Bull.

Антоан Арно, син на председателя на LVMH, ще представлява семейство в борда на ФК Париж.

ФК Париж е основан през 1969 г., а през 1970 г. се слива със Стад Сен Жермен, образувайки Пари Сен Жермен. Две години по-късно те се отделят от PSG и стават ФК Париж. За последен път играят в горната част на класирането през сезон 1978-79 г.

ФК Париж, който след осем мача е начело на Лига 2 и е с две точки преднина пред Лориен, през миналия сезон е бил посещаван средно от малко под 5500 зрители на мач на 19-хилядния стадион „Шарлети“, въпреки че от ноември миналата година билетите са безплатни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 18.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още