IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антон Корбейн: AI не може да вдъхне душа на изображенията така, както творците

Видеоклипове като Enjoy the Silence на Depeche Mode имат собствен живот, посочи световноизвестният фотограф и режисьор

14:57 | 21.06.24 г.
Част от изложба със снимки на Антон Корбайн. Снимка: Flickr/Felipe Tofani
Част от изложба със снимки на Антон Корбайн. Снимка: Flickr/Felipe Tofani

Виждал съм хора, които ползват името ми и се опитват да създават някакви изображения, които би трябвало да са мои, но там липсва едно нещо – душата ми. Така че не мисля, че могат да ме заменят толкова лесно с изкуствен интелект. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Антон Корбейн, фотограф и режисьор.

Той е на мнение, че изкуственият интелект може да се използва и за добри, и за лоши неща в изкуството. „На този етап едва ли технологията ще замени артиста, тъй като творецът добавя част от душата си в произведението, което AI не може да направи. Фотографията претърпя значителни промени с цифровата ера, което направи фотоапаратите леснодостъпни за всички, като вече всеки може да се счита за фотограф, което влияе на оценката за фотографията“, коментира Корбейн.

Той е създател на книгата Instanton, изпълнена със снимки, направени с iPhone, защото осъзнал колко лесно е да снимаш при всякаква осветеност и да получиш сполучлив кадър. Въпреки това Корбейн все още не е използвал изкуствен интелект и остава скептичен към него. Той вярва, че AI може да бъде използван за добри и лоши неща, но предпочита да не бърза с новите технологии.

Според него един кадър е значим, ако носи смисъл за този, който го създава или гледа. „Няма общо правило за добър кадър – важното е кадърът да изразява нещо“, смята творецът.

Той обясни, че е започнал фотографската си кариера, заснемайки документални кадри и кадри с музиканти, защото обичал музиката, но постепенно разширил обхвата си до актьори, режисьори, писатели и художници. В началото бил срамежлив и предпочитал документалната фотография, но с времето станал по-уверен и спокоен, което улеснило работата му с хората.

„Преди нямах интерес към модната фотография, но през последните 20 години това се промени. Има много експериментална фотография, която се случва в рамките на модната фотография. Това е частта от фотографския свят, където такива неща все още се случват, защото обикновено има пари, интелект, труд и красота. Така че комбинация от тези неща извежда на преден план някои наистина талантливи хора и е приятно да наблюдаваш работата им“, посочи Корбейн. И поясни, че не работи със знаменитости заради славата им, а заради техните постижения.

За пример посочи работата си с U2 от 1982 г. и Depeche Mode, за които развива идеи за фотосесии, базирани на техните музикални промени.

„С U2 обложките на албумите често включват портрети, докато при Depeche Mode е различно и има повече свобода за експерименти“, посочи фотографът и добави, че не е очаквал да стане толкова популярна легендарната фотография на албума на U2 Joshua Tree.

По думите му много често след създаването му произведението има своя съдба, творецът взема много малко участие в това в какво ще се превърне то и какво ще бъде значението му. „Това е особено важно, когато хората умират и тогава други хора виждат нещо значимо в изображение на този човек, което вие никога не сте влагали там, но то започва да живее свой собствен живот“, даде пример Корбейн.

Той разказа, че създаването на видеоклипове като Enjoy the Silence на Depeche Mode е свързано с идеи, които понякога се раждат спонтанно. И уточни, че видеоклипът представя историята на крал, който иска да се наслаждава на тишината, като трудно е убедил групата да приемат идеята, която в крайна сметка се оказала успешна.

Корбейн сподели, че вече не се занимава толкова много с музикални клипове и предпочита да прави филми, защото те предлагат възможност за експериментиране и разказване на истории. Въпреки че фотографията остава неговата страст, филмите му предоставят нови предизвикателства и приключения.

В момента Корбейн работи върху две големи изложби за следващата година и подготвя филм, в който вероятно Хелън Мирън ще играе главната роля.

Как се развива цифровата фотография в ерата на AI? Какво прави една снимка значима? Какво е да режисираш музикални легенди? Лесно ли се разказват чужди истории във филми и видеоклипове? Кога ще представи изложбите си във Виена и Стокхолм Корбейн?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 21.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още