IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Да работиш на 70 години става новото нормално в Япония. Скоро и в останалия свят

Населението застарява, инфлацията изяжда пенсиите - това са само част от проблемите на икономиката на страната, която служи като нагледен пример и за други държави

06:45 | 09.09.24 г. 11
Автор - снимка
Създател
Мичи Хино на работа. Снимка: Bloomberg LP
Мичи Хино на работа. Снимка: Bloomberg LP

За да принуди компаниите да задържат възрастните хора на работа, правителството вече предоставя субсидии на фирми, които наемат хора на 65 и повече години.

Японците вече работят далеч над възрастта, в която техни връстници в други развити икономики са решили да си почиват. Коефициентът на трудова активност на мъжете на възраст между 65-69 и 70-74 години е скочил. За последната група той е нараснал до 43,3% през 2023 г. от 29,8% две десетилетия по-рано, според ОИСР. Съответната цифра в САЩ е 22,4% и 17,3% средно за страна в ОИСР.

Дял на мъжете на възраст 65-74 г., които все още работят. Графика: Bloomberg LP Дял на мъжете на възраст 65-74 г., които все още работят. Графика: Bloomberg LP

Ако има нещо положително в работата до по-напреднала възраст, то това е чувството за цел и общност, което идва с нея. Близо половината от възрастните работници посочват фактори, различни от парите, като свой основен стимул, според проучване от 2020 г. Някои искат да използват уменията си, докато други посочват, че според тях работата им помага да останат здрави.

„Възрастните работници получават благодарност от своите работодатели и клиенти, което им дава усещането, че са полезни за обществото“, каза Фумио Муразеки, президент на Koureisha, компания, която намира работа на възрастни хора. Средната възраст на регистрирания към фирмата персонал е 72,1 години.

Все пак трябва да се направи повече, за да се помогне на хората да се справят, според Маеда от изследователския институт NLI. Той цитира проучване на кабинета сред хора на възраст 65 и повече години, което показва, че над 80% от анкетираните смятат, че бюджетите на домакинствата им са ограничени. „Много възрастни хора се затрудняват“, каза той.

Наясно с реалността,

все повече по-млади хора се обръщат към финансово планиране.

Увеличават се консултациите в Kinyu Joshi, компания, която провежда финансови семинари, насочени предимно към по-млади жени. „Всеки е загрижен до известна степен за пенсионната система“, каза изпълнителният директор Марико Сузуки.

Делът на акциите и инвестиционните тръстове в активите на домакинствата в Япония се е повишил до рекордните 19,7% в края на март, според изчисления на Bloomberg, базирани на данните за тримесечния поток от средства на Японската централна банка, публикувани през юни.

Това все още е сравнително ниско равнище според международните стандарти, но правителствената инвестиционна програма, която не предвижда плащането на такси, въведена през 2014 г., продължава да предизвиква все по-голям интерес от хора като Асами Масуда, 35-годишна майка, която започва да инвестира преди шест години.

„Бях притеснена какво ще се случи, когато остарея“, каза Масуда. „Инвестирането ми даде спокойствие“, допълва тя.

Особено трудно е на жените в Япония, когато са близо до пенсионна възраст. Сред възрастните самотни жени около 44% живеят под прага на бедността, според оценка на Ая Абе, професор в Токийския университет.

За да запази пенсионните обезщетения, правителството може да трябва официално да удължи трудовия живот на своите граждани, според Наохиро Яширо от Showa Women’s University.

Ако средствата бъдат намалени, „хората трудно ще свързват двата края“, каза Яширо. Най-разумният подход би бил да се определи по-късна начална възраст за пенсиониране, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 09.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
гъбко
преди 27 минути
До: Repoman Колко е доплащането от бюджета в НЗОК на година? Колко струват всички учебници необходими на един ученик от 1кл до 12кл? Правил ли си сметка? Защо е необходимо това? Имаш кинти учат децата, нямаш кинти, в чистотата постоянно има недостиг на кадри. За редене на рафтове в магазините се иска да познаваш като цяло само цифрите на баркодовете. Или не разбирам от дясно и ляво ще речеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
гъбко
преди 32 минути
До: Repoman Аз не виждам как ще съчетаеш всички тези левашки безплатни "услуги" с приказките на dean. Ти с тия 10% за здраве какво си мислиш, че можеш да платиш? Поставяне на стенд? Ами то обикновено са няколко, а не един. Цената за поставяне в зависимост от местоположението на аварията, лечебното заведение и екипът е от 20хил до 80хил. Колко пъти ще можеш да си платиш такава процедура? Смяна на коленна става. Между 20хил и 120хил според зависи. Колко пъти без НЗОК ще сменяш и поставяш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 1 час
До: гъбкоти *** ли си или на такъв се правиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 час
До: dean.jordanov 1во, сцета нщяма нищо общо с описаното от теб. 2ро не случайно съм сложил крайнодесните в кавички... 3то Това е Япония, те са извратени и много по различни хора от нас.. Там може това да мине, в Европа .. НЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 2
Repoman
преди 1 час
До: гъбко, Не е нужно да се премахват тези неща, просто трябва да се харчи толкова колкото се събира от данъци. Друг е въпроса, че в БГ-то няма разлика между данък и осигуровка, например безплатната бърза помощ се плаща от НЗОК, където са здравните осигуроовки, т.е. с осигуровки се плащат неща и за неосигурени, т.е. данък. Ако харчиш повече от събраното, ти реално папаш събраните пари за пенсии на хората и техните спестявания. Нищо не пада от небето даром, освен дъжда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 12
гъбко
преди 1 час
До: dean.jordanov Абсолютно съм съгласен. За начало премахваме безплатните учебници, безплатното образование, безплатната бърза помощ, безплатната пожарна, безплатните лекарства, безплатните детски градини. Въвеждаме такси за преминаване по улица, такси за влизане в град, такса за писане във форуми. Крайно време е, дори сме позакъсняли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 2 часа
До: khaoИ лявото и дясното са необходи за да има баланс в системата. В момент света е кривнал към крайно лявото. Има нужда от корекция към дясно и консерватизъм или тая цивилизация ще се срине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
cyclop
преди 2 часа
"НОВО НОРМАЛНО" е налаганият НОВГОВОР за ненормално, изкривено, сбъркано. Все по-често се появява в заглавията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 2
Repoman
преди 2 часа
Защо не се казва истината? Парите за пенсии бяха изядени от управляващите либерали последните 15г. То не бяха количествени облегчения, не бяха възстановявания и устойчивост, и още какви ли не оправдания за печатане на пари и отрицателни лихви. Просто опоскаха всичко, което хората са заделили и сега започна да настава мизерията. Затова сега пенсиите са обезценени и хората тепърва ще работят до гроб, защото реално пенсионната система е опоскана и тя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 2 часа
да не се лъжем.. това не е нормално, но хубавото е че там са на еднопартийна система и няма как да дойдат "крайнодесните"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още