IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Да работиш на 70 години става новото нормално в Япония. Скоро и в останалия свят

Населението застарява, инфлацията изяжда пенсиите - това са само част от проблемите на икономиката на страната, която служи като нагледен пример и за други държави

06:45 | 09.09.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Мичи Хино на работа. Снимка: Bloomberg LP
Мичи Хино на работа. Снимка: Bloomberg LP

Японците живеят по-дълго, но заради задъхващата се пенсионна система и най-високата инфлация от десетилетия повече отлагат пенсионирането до 70-те си години или по-късно, за да могат да свържат двата края.

Мичи Хино е една от тях, разказва Bloomberg. Тя работи в дом за възрастни хора източно от Токио, където прекарва осем часа на ден в чистене и пране, въпреки че самата тя е на 77 години. Тя е част от работната сила, подкрепяща нарастващите редици от възрастни и немощни хора в Япония.

Нейната месечна пенсия е само 40 хил. йени (272 долара), което е далеч от достатъчното, за да покрие разходите ѝ. Тя печели 160 хил. йени от работата си, за да плати основните си нужди и да спести малко.

Япония е сред страните с най-дълга продължителност на живота,

като мъжете достигат възраст от средно 81 години, а жените – 87 години. Това дълголетие натоварва пенсионната система на нацията, което я прави подходяща за наблюдение от други развити страни с подобни демографски тенденции.

Въпросът вероятно ще бъде централна тема за управляващата партия в Япония на предстоящите избори този месец, в рамките на които кандидатите се опитват да отговорят на въпроса как нарастващите разходи за живот влияят на избирателите, особено на възрастните хора. Вотът ще определи кой ще замени премиера Фумио Кишида, който се оттегля от поста си отчасти поради намаляващата подкрепа заради постоянните опасения за инфлацията.

„Има тенденция правителството да дава приоритет на въпроси за младежта, като например намаляващата раждаемост“, казва Нобухиро Маеда, старши анализатор в NLI Research Institute. „Но проблемите за възрастните хора остават изключително важни“, допълва той.

Опитът на Япония с нейната пенсионна система ще предложи важни уроци за политиците в Китай, Южна Корея, Европа и САЩ, всички от които се борят с подобна застаряваща демография. Предизвикателствата пред Япония обаче са по-належащи, тъй като населението ѝ вече е много по-възрастно, отколкото в другите региони.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) около един на всеки петима граждани на Япония над 65 години живее в бедност в сравнение със средната стойност за ОИСР от 14,2%. Но това беше преди инфлацията да се задържи в Япония за първи път от повече от едно поколение.

Малцина могат да се надяват да живеят само с пенсия. Средната сума на комбинираните плащания на социални помощи и държавна пенсия е 144 982 йени на месец, малко повече от половината от сумата, която домакинствата с двама или повече души са изразходвали за издръжка през юни. За сравнение, очакваната пенсия в САЩ е 1907 долара (или еквивалента на 276 хил. йени) към януари 2024 г., според уебсайта на социалното осигуряване.

Хино харесва работата си в Рейкуен в префектура Чиба, източно от Токио, заради това, че я стимулира и помага да се справи с ефектите на възрастта. Тя също така трябва да продължи да работи, за да си плаща сметките, особено сега, когато потребителските цени са се повишили с 2% или повече за над две години.

„Сега всичко изглежда по-скъпо“,

казва тя и допълва: „Всеки път, когато пазарувам, цените стават все по-високи“.

Доклад, публикуван от Агенцията за финансови услуги през 2019 г., предизвика вълна от безпокойство със заключението си, че гражданите ще се нуждаят от спестявания до 20 млн. йени, за да допълнят пенсиите си. На този фон Таро Асо, министър на финансите по това време, на практика оттегли доклада, като каза, че той е причинил „недоразумение“ и че е възможно да се живее с предоставяните пенсии.

Притесненията обаче продължават да тлеят на фона на намаляващите входящи и нарастващите изходящи капиталови потоци от пенсионната система на Япония. През последните две десетилетия броят на тези, които плащат вноски, е намалял с около 3 млн. души, докато броят на получателите се е увеличил с повече от 40%, според министерството на социалните грижи.

Правителството, чието дългово бреме е над два пъти по-голямо от размера на икономиката, разпредели около 34% от тазгодишния национален бюджет за социални помощи, спрямо 20% през 2000 г.

От 2004 г. властите правят годишни корекции на помощите в зависимост от цените и заплатите. Те са били изправени и пред някои съдебни дела през годините.

На този фон правителството въведе стимули, насочени към прехвърляне на по-голяма част от тежестта върху частния сектор. Министерството на труда търси милиарди йени за финансиране на инициативи, включително помощ за намиране на работа за възрастни хора и предоставяне на помощни средства, като част от бюджета за следващата година.

Последна актуализация: 03:14 | 09.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 2 минути
До: khaoИ лявото и дясното са необходи за да има баланс в системата. В момент света е кривнал към крайно лявото. Има нужда от корекция към дясно и консерватизъм или тая цивилизация ще се срине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
cyclop
преди 11 минути
"НОВО НОРМАЛНО" е налаганият НОВГОВОР за ненормално, изкривено, сбъркано. Все по-често се появява в заглавията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Repoman
преди 14 минути
Защо не се казва истината? Парите за пенсии бяха изядени от управляващите либерали последните 15г. То не бяха количествени облегчения, не бяха възстановявания и устойчивост, и още какви ли не оправдания за печатане на пари и отрицателни лихви. Просто опоскаха всичко, което хората са заделили и сега започна да настава мизерията. Затова сега пенсиите са обезценени и хората тепърва ще работят до гроб, защото реално пенсионната система е опоскана и тя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 22 минути
да не се лъжем.. това не е нормално, но хубавото е че там са на еднопартийна система и няма как да дойдат "крайнодесните"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
baba_meca
преди 1 час
Видно е че партите събирани за пенсия всъщност са събирани данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още