IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови правила ще дадат на Европа повече пространство за военни разходи

Става въпрос за промени във фискалните разпоредби, които предвиждат разходите за отбрана да са „релевантен фактор“

14:01 | 07.09.23 г. 23
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

Европейският съюз е близо до това да договори клауза в преработените си фискални правила, за да позволи допълнителни разходи за отбрана на фона на продължаващата война в Украйна, съобщават официални представители пред Ройтерс, запознати с хода на разговорите.

Европейските фискални правила подкрепят единната валута, използвана от 20 държави, ограничавайки правителствените вземания. Те задават таван на бюджетния дефицит от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) и на държавния дълг от 60% от БВП. По правило Европейската комисия трябва да започне дисциплинарни мерки при нарушаване на тези ограничения.

В момента само девет държави от ЕС изпълняват критериите на НАТО за разходи за отбрана от 2% от брутния вътрешен продукт, като четири от тях – Финландия, Румъния, Унгария и Словакия – са над този праг едва от 2023 г.

Франция, Германия и Италия – най-големите европейски икономики – са под прага на НАТО.

След руската инвазия в Украйна в началото на 2022 г. много европейски държави, съседни на Русия, поискаха разходите за отбрана да бъдат изключени от изчисленията на ЕС за дефицита.

„Това не бе прието, но има споразумение, според което макар разходите за отбрана все още да са част от изчисляването на дефицита, Комисията ще категоризира такива разходи като „релевантни фактори“, което позволява да не започва дисциплинарни мерки дори и 3-процентното ограничение да е прескочено“, посочва европейски дипломат, близък до разговорите.

Правителството в Берлин се ангажира с целта на НАТО от 2%, но това ще стане до 2027 г. и с помощта на специален фонд за 100 млрд. евро за модернизирането на германските въоръжени сили.

Опозицията срещу пълното изключване от европейските изчисления идва от притесненията, че разходите за отбрана може да се окажат прекалено обширна категория, което да помогне за прикриването на редица други ежедневни разходи.

Като се уточнява, че разходите за отбрана ще бъдат само „релевантен фактор“, което може да помогне за избягването на дисциплинарни мерки, новите правила ще оставят на преценката на Комисията кои разходи да се приемат и кои не.

„Досега не съм чул „не“ от никого, включително германците, по този въпрос“, коментира друг дипломат, близък до разговорите. „Надявам се, че по отношение на отбраната можем да се договорим за някакви ограничени възможности, особено за страни с фискално пространство“, допълва запознатият.

Предложението е спечелило подкрепата на комисията финансови представители на страните членки на ЕС, които търсят начини за реформиране на бюджетните правила. Те са замразени от 2020 г., за да позволят повече вземания в периода на пандемията и последвалата енергийна криза, но ще бъдат върнати обратно в сила от 2024 г.

Европейските финансови министри се очаква да имат дискусия за промените в правилата следващата седмица и после отново през октомври, като надеждата е да се постигне сделка до края на годината, въпреки че за някои този краен срок е много амбициозен.

Преди да се върнат отново в сила, европейските правителства искат правилата да отразяват новата икономическа реалност на завишен държавен дълг и нужни инвестиции, за да се направят икономиките по-зелени и дигитални.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 9 месеца
До: andy ... хихи ... де ги сдалите багажа патриоти ве ?! на керамична фигурка пред паметника ли ?! всичко на всичко от 85 леопарда има 5 счупени , от 150 брадлита има 20 счупени ... ама екипажите живи , а не фъркат кат рассийските ... на местото на 5 леопарда германците и холандците пращат 50 ... на местото на 20 брадлита , хамериканците пращат по 40 ... нали ги видехме как ги ловите дроновете , вдигате бел байрак и по дрона та в украинският окоп ... барем дават вода , ядене и обувки ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 9 месеца
До: Tikva007 ... хех ... недъгаво политкомисарче-злобарче ... четеш ли кво пльосваш ?! човекът пише , че са сгрешили за украинците , мислели са , че ще се разбягат кат афганци пред талибанци , ама нъц ... останали да се бият ... остави къде останали , ами и напинят да си деокупират територията , остави къде напинят ами и успяват ... затова ще ги довъоръжават , за да успеят окончателно , остави къде ги въоръжават ами и акъл им дават ... :))) ... верно , чете ли го с разбиране текста ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 1
OHЯ
преди 9 месеца
До: Tikva007А обикновения българин живее много по-добре от обикновения мужик ! Ама това е щото спаружения бункерен плъх ги прави велики !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
OHЯ
преди 9 месеца
До: andyКак е Блатная тия дни ? Превзеха ли Киев вече ? Кво стана със безаналоговата сибирска гнус , поне Бахмут ще го задържи ли , или още се на***кBa в окопите и землянките ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 9
andy
преди 9 месеца
До: zelka007 "ще се помилитаризираме , докато други ги демилитаризират успешно" Еуропата загива, икономически, социално, политически, но мислят за въоражаване. Тези наистина кукувица им е изпила акъла. Ако изобщо са имали. И от къде ресурси и енергия за въоражаване. Всъщност докато говорят в бъдеще време, яко се ДЕмилитаризираме. А след 10-20 години - я камилата, я камиларя... Важното е популизмът да е на тезгяха!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 10
andy
преди 9 месеца
До: zelka007 Зелка, сънувал ли си или си прекалил със зеленото?! Патриотите сдадоха багажа, тигрите (или пантерите или там каквито бях) горят прекрасно, на Брадлитата има наречен вече цял район, щото са погребана с десетки там, Чалънджърите нещо се провалиха с първият си чалнъд, ще видим за напред как ще са. Дроновете са малки и трудни за уцелване. Всъщност руснаците вече имат портативни антидрон заглушители и се очаква до края на годината много от техниката им да е оборудвана с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 9 месеца
До: 0pk ква патаклама при нас? От кой, от неагресива русия ли... ае стига ве, до оня ден друг дудууук надува! Ае сега ни заплаши с ядрен удар, хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 12
Tikva007
преди 9 месеца
До: zelka00: Та, едно са твоите търчи-лъжи измишльотини тук за клубната ти и предана 5-членна аудитория, а друго - какво реално се случва в украйна, нали? С други думи, зажо не отидеш да си поревеш малко с леопардите и да изпуснеш вътрешното напрежение, че ще ти избие отнякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 11
Tikva007
преди 9 месеца
До: zelka00: Мачкат, пишеш. А рашибозукът *ноги в руки* и не можеш да го стигнеш. А тези дни в западни медии само погребална музика. Ти хубаво пишиш, но я виж, какво пишат пак в The Economist - интервю г-н Trent Maul, the director of analysis for Americas Defence Intelligence Agency (dia). Звучи малко по-Про от теб. Ето тук е публикувано: *https://***.economist.com/united-states/2023/09/06/how-the-pentagon-assesses-ukraines-progress
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 14
zelka007
преди 9 месеца
До: 0pk ... така е ... същите тия партекеши от 70те години свалят супер-дупер гиперзвуците и калибрите . същите партекеши от 70те години пробиват и обезвевреждат мега-гига отбранителните линии на суровиткин . същите партекеши (javelin) думкат безаналоговите танкове . същите партекеши (himars) изпонагъзват разни ми ти командни пунктове с генерали и боеприпаси ... :))) ... не е зле за няколкото изгребани от дъното на складовеte партекеши ... налЕ ?! ... :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още