IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ заплашва с глоби 20 банки след предупреждения около климатичните рискове

Т.нар. периодични наказателни плащания означават, че търпението на ЕЦБ към изоставащите кредитори се изчерпва

12:12 | 22.11.23 г. 13
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди около 20 кредитора, че ще им наложи глоби, ако не отстранят недостатъци в управлението на климатичния риск, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

В писма, изпратени този и миналия месец, ЕЦБ е дала на банките индивидуални крайни срокове, например края на март, за да отстранят проблемите, казват източниците, поискали анонимност заради конфиденциалния характер на информацията. Т.нар. периодични наказателни плащания означават, че търпението на ЕЦБ към изоставащите кредитори се изчерпва, казват те.

Говорителка на ЕЦБ е отказала коментар.

ЕЦБ неведнъж е предупреждавала, че кредиторите не правят достатъчно, за да се подготвят за последиците от екстремни метеорологични сътресения върху стойността на активите или за риска клиенти с голям въглероден отпечатък да излязат от бизнеса. В интервю за Bloomberg през септември висшият надзорен представител на централната банка каза, че наказанията все повече се превръщат в предпочитан инструмент за налагане на съответствие в някои области, наричайки такива мерки „чук“, който ще бъде „стоварен“ върху банките.

Глобите, с които сега заплашва ЕЦБ, ще се трупат ежедневно и могат да достигнат 5% от средния дневен приход. За банка с годишен приход от 10 млрд. евро, например, това би предполагало дневни санкции от цели 1,4 млн. евро.

Това е поредният сигнал, че властите в Европейския съюз засилват натиска върху финансовата индустрия, за да подобрят управлението на екологичните, социалните и управленските (ESG) рискове. Миналия месец Европейският банков орган заяви, че преразглежда рамката, която определя капиталовите изисквания в индустрията, за да включи по-добре ESG факторите.

ЕЦБ, която освен че определя основните лихви, отговаря и за банковия надзор в еврозоната и разполага с редица инструменти. Те включват правомощия за принудително прилагане, които могат да продължат до шест месеца, ако банката не се справи по подходящ начин с първоначалното нарушение, показва сайтът ѝ.

Степента на недостатъците, наблюдавани от ЕЦБ, варира в различните банки и е малко вероятно всички те да бъдат засегнати от санкции, казват източниците.

ЕЦБ пряко наблюдава 109-те системно значими банки в Европа, а националните власти се занимават с ежедневния надзор на по-малките кредитори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 4
cyclop
преди 8 месеца
"екологичните, социалните и управленските (ESG) рискове" - ако нямаш трансове, сексуално девиантни, цветнокожи във фирмата - няма кредит. Ако не си активен в купуването на ненужно скъпите и неработещи проявления на зеления хайвер - електромобили играчки, например - няма кредит за теб. Ако не промотираш зеления хайвер и сексуалните девиантности и не участваш активно в клаймътченч сектата - няма кредит за теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
cyclop
преди 8 месеца
Айдеее почна се ESG теслата, машата на колосалната измама, инструментът за подчиняване на всички и за обирането и обедняването на 99% от хората на планетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
Tikva007
преди 8 месеца
*наказанията (от ЕЦБ) все повече се превръщат в предпочитан инструмент за налагане на съответствие в някои области, наричайки такива мерки чук, който ще бъде стоварен върху банките.* - А България с нейните баммки драпа с неистов ентусиазъм и сетни сили към този този *чук*. Няма да е България, ако не си го *наччукка* сама по желание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още