IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските компании ще могат да плащат на чужди кредитори с рубли

Задълженията ще се смятат за покрити, ако бъдат извършени в рубли по официалния курс на централната банка

17:55 | 06.03.22 г. 41
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Руският президент Владимир Путин подписа указ, по силата на който Русия и руският бизнес ще може да се разплаща с рубли със своите международни кредитори от "враждебни държави", пише Bloomberg. Руските корпоративни облигации, деноминирани в чужда валута, се обезцениха в последните дни, след като инвеститорите започнаха да се притесняват от ефекта от санкциите срещу руската икономика.

Указът установява временни правила, по които държавни и корпоративни длъжници да извършват плащания към кредитори от „държави, които участват във "враждебни дейности“ срещу Русия, нейните компании и граждани. Правителството ще изготви списък с такива държави в рамките на няколко дни.

Руското правителство ограничи драстично достъпа до чужди валути, което означава, че облигационерите няма да могат да получат лихви и плащания по отпуснатите заеми. С указа се позволява запазването на капиталовия контрол, но ще бъде избегнат рискът за неизпълнение на задълженията, посочва още агенцията.

С подписания указ задължения ще бъдат считани за покрити, ако са извършени в рубли по официалния курс на Централната банка. Длъжниците могат да поискат създаването на специална сметка в рубли на името на международния кредитор. Това правило ще се прилага за суми над 10 млн. рубли на месец, или почти 82 хил. долара.

Междувременно клиринговите къщи Clearstream и Euroclear спряха да приемат рублата като валута за сетълмент и изключиха всички ценни книжа, емитирани от руски юридически лица от всички транзакции, забранявайки традиционния канал, използван за извършване на плащания към притежателите на облигации.

Някои от руските държавни облигации могат да бъдат плащани в рубли, посочва Bloomberg. През март обаче има падеж по няколко заема на стойност 117 млн. долара, които не могат да бъдат покрити по този начин, посочват анализатори от JPM.

Сред компаниите с предстоящ матуритет на деноминирани в долар облигации са държавните "Роснефт" и "Газпром".
Централната банка на Русия също предприе някои мерки за облекчения за сектора. Банките в страната временно не трябва да публикуват месечните си отчети на уебсайтовете си, макар че ще трябва да ги предават на регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

20
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''....Нарушенията у нас и в ес са много по-големи от тези даже на режими като руския....''' Олелеее- я се спри. Това е абсолютна глупост- ето защо- КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Чл. 57. (3) При обявяване на война, на военно ИЛИ ДРУГО извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в чл. 28, 29, 31, ал. 1, 2 и 3, чл. 32, ал. 1 и чл. 37.Искам да стане ясно само едно нещо- когато човек си въобразява, че знае нещо, е по-добре да се убеди, че наистина го знае, вместо да тиражира невежеството си навсякъде и да манипулира и заблуждава хората, Дали вярвате, че земята е плоска или пък в конспиративни теории, няма нищо общо с конституционните разпоредби. Няма нищо незаконно и противоконституционно в ЗАКОН ЗА МЕРКИТЕ И ДЕЙСТВИЯТА ПО ВРЕМЕ НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ, ОБЯВЕНО С РЕШЕНИЕ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ОТ 13 МАРТ 2020 Г. И ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ПОСЛЕДИЦИТЕ (ЗАГЛ. ДОП. - ДВ, БР. 44 ОТ 2020 Г., В СИЛА ОТ 14.05.2020 Г.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 8
Valentin13
преди 2 години
болен си пък си доктор. като всичко либерално - на черното - бяло викат и обратно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 8
Valentin13
преди 2 години
говоря за една преднамерена омърсяваща кампания за да инжектират омраза в целия свят срещу всичко руско. и ти самата си манипулирана жертва на тази кампания. главата ти не мисли сама, а повтаря това което ти се внушава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Фалита иде...ама не пристъпва тихо, а тропа по коридора. Скоро ще има "здраствуй Пyттьо, как дела".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
studioaa
преди 2 години
Нито един кредитор у нас не беше съгласен да се спре плащането на жилищните кредити, но такава мярка се въведе независимо от това. Орбан принуди няколко банки да се откажат от своите задължения не по собствена воля и да търпят загуби. Явно некомпетентният си ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Пак демонстрираш идиотията и некомпетентноста си. Технически е възможно единствено след преговори и съгласие на кредитора. За да получиш такова съгласие често си принуден да направиш други компромиси в полза *** кредитора, от които той да компенсира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 7
studioaa
преди 2 години
Даже у нас се въведе абсурда задължените лица изобщо нищо да не плащат на кредиторите по време на пландемията, а това е изключително грубо нарушение както на финансовите договорености така и на свободния пазар. Нарушенията у нас и в ес са много по-големи от тези даже на режими като руския.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 7
studioaa
преди 2 години
Напротив има такива закони, в Унгария и Хърватска миналата финансова криза 2009-2011 бяха превалутирани "служебно" жилищни кредити в швейцарски франкове е еврови за да се избегне фалита. За един комунист всеки, който не споделя неговата идеология е фашист нямам съмнения тук...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
1, Имате проблем с частта '',,, и да изнесе суровината и да я препродаде...''2. Относно ''кражбата на имущество''- ''...По време на разговора Путин е заявил пред Макрон, че ще постигне целите си в Украйна, били то чрез преговори, било то ЧРЕЗ ВОЙНА, посочва Елисейският дворец, предаде Франс прес....'' бта Следователно- всяка мярка във вид на санкция, която ще спре путин в плановете му , си струва- национализация, конфискация и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 5
bgMan
преди 2 години
Само дето няма закон, който да принуди кредитор да приема подобно нещо. Законите са такива, че дългове се изплащат във валута, в която са изтеглени и фигурира в договора за кредит. Останалото са фантазии на кремълските нацисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още