IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Енергията е новата мания на Wall Street

Извънредните печалби от последните години обаче може да не бъдат повторени

07:32 | 12.08.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Има нова сила на Wall Street: енергийните трейдъри, пишат колумнистките на Wall Street Journal Ана Хиртънстийн и Кейтлин Маккейб.

Хедж фондовете се стичат към енергията, привлечени от волатилните цени на електричеството и природния газ, които може да се запазят. Те предлагат стимули като големи бонуси при подписване на договор, сериозен дял в печалбите и служебни коли с шофьори, за да се убедят трейдърите да изоставят фирмите за комунални услуги, банките и конкурентните инвестиционни сфери.

„Има прожектор, който сега ни огрява повече от всякога преди“, казва Хуан Пенелас, съосновател на e360 Power, базирана в Тексас фирма за хедж фондове с фокус върху търговията с електроенергия. Активите под управление приблизително са се удвоили от началото на 2022 г., до около 470 милиона долара.

Електричеството е най-натовареният сектор в HC Group, базирана в Лондон компания за набиране на кадри, която се фокусира върху суровините. През изминалата година фирмата е помогнала на финансови компании с намирането на повече служители в енергетиката, отколкото в петрола, споделя изпълнителен директор на компанията.

Зад бума стоят две тенденции: подемът на енергоемкия изкуствен интелект и електрификацията поради енергийния преход. Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че потреблението на енергия от изкуствения интелект (AI) ще нарасне 10 пъти през следващите две години.

Глобалните обеми на търговия с фючърси върху електроенергия са скочили с 35% между 2019 г. и 2023 г., показват данни от проучване на McKinsey. В някои региони се наблюдава много по-голямо увеличение, като обемите в Скандинавието са се увеличили 14 пъти, а тези в Обединеното кралство са се утроили.

Някои огромни хедж фондове отчитат това, посочват източници, запознати с въпроса, включително някои от най-големите т.нар. мултимениджърски фирми в света, които използват специализирани екипи, за да правят залози на редица пазари.

Citadel, която управлява 63 милиарда долара, беше сред първите и наскоро увеличи размера на своя екип. Millennium Management и Balyasny Asset Management също разшириха отделите си, привличайки трейдъри и анализатори от редица играчи на пазара, включително комуналните услуги.

Боби Джейн, бивш съглавен инвестиционен директор в Millennium, стартира фирма за хедж фондове през юли, след като осигури поток от 5,3 милиарда долара. Jain Global е наела повече от 10 портфолио мениджъри за суровините, които ще бъдат ключов клас активи. В рамките на суровините, електроенергията и газът ще бъдат най-големият първоначален фокус, казват запознати.

Електроенергията е една от най-волатилните суровини. За да получите представа колко точно се колебае цената, помислете за Брент, глобалният бенчмарк за суров петрол. Той се търгуваше между приблизително 73 и 95 долара за барел през последните 12 месеца. Ако обаче се търгуваше като електроенергията, цената му щеше да варира между отрицателни нива и 850 долара за барел, според McKinsey.

Волатилността и сложността на пазарите на електроенергия създават търговски възможности и рискове. През годините толкова различни компании като JPMorgan и Électricité de France (EDF) се сблъскаха с трудности при търговията с енергия, а Enron фалира отчасти заради нея. Погрешните залози могат бързо да натрупат огромни загуби, а регулаторите предотвратят скокове в сметките за енергия за домакинствата и бизнеса.

През годините балансът на силите на пазара се промени, намалявайки ролята на инвестиционните банки.

Преди повече от десетилетие множество големи банки като Barclays и Deutsche Bank поддържаха отдели за търговия, които купуваха и продаваха енергия. Но по-строгият регулаторен контрол и по-високите капиталови изисквания накараха мнозина да намалят пазарното си присъствие.

„Много банки вече не могат да си позволят да бъдат в този бизнес. Препятствията са по-малки за хедж фондовете“, коментира Антъни Гордън, бивш ръководител за енергията в Och-Ziff Capital Management. Сега той е партньор в Avaio Capital, непублична компания компания, която инвестира в енергийна инфраструктура.

В сравнение с по-силно регулираните банкова и комунална индустрии, хедж фондовете предлагат на трейдърите привлекателността на по-хлабави ограничения, а в някои случаи и по-големи заплати. Най-добрите трейдъри на енергия обикновено прибират между 12% и 30% от печалбата, която правят за своите фондове, казват ловци на кадри, приблизително в съответствие с дяловете от печалбата, които някои големи хедж фондове плащат на портфолио мениджърите си.

Компаниите също така черпят таланти от играчи в индустрията.

Алекс Уотсън, трейдър на природен газ във френската комунална компания EDF, постига огромна печалба, когато цените на газа скочиха рязко поради прекъсване на руските доставки. Неговият залог върху разликата между европейските и британските цени е донесла милиони на EDF, според запознати. Уотсън беше нает миналата година от BlueCrest Capital Management, непублична инвестиционна фирма, основана от милиардера Майк Плат.

Портфолио мениджърите могат да изкарат десетки или дори стотици милиони долари печалба в една добра година, според изпълнителния директор на HC Group.

Freepoint Commodities, базиран в Кънектикът мениджър на хедж фондове с фокус върху енергията, предлага на някои нови портфолио мениджъри 50% от печалбата, която генерират през първата си година, посочва запознат с тези условия източник. Екипът, фокусиран върху енергията, е по-голям, отколкото за всяка друга суровина, добавя той.

Но на топ трейдърите се предлагат и бонуси за милиони долари при подписване и екстри като служебни коли с шофьори, за да се присъединят към тези фондове, казват ловци на кадри. След като пристигнат, те са изправени пред предизвикателството да правят същите пари, както преди. Това може да не е възможно.

„Пазарите на електроенергия и газ полудяха през 2022 и 2023 г. поради инвазията на Русия в Украйна. Ако сте били от правилната страна на сделките, сте направили луда възвръщаемост доста случайно. Някои хора изкараха сто пъти повече от обичайното“, казва ръководител фирмата за търговия със суровини Vitol. „Тази година пазарите са по-спокойни, поне засега. Почти невъзможно е да се правят същите пари без някакво извънредно събитие.“

Въпреки че инвазията на Русия в Украйна предизвика изключителни размествания, мнозина на пазара вярват, че комбинация от нарастващо търсене на енергия, остаряла с десетилетия мрежова инфраструктура и продължаващото изграждане на чиста енергия може да означава още странни събития или поне по-екстремна волатилност.

Повече от 1200 въглищни централи са затворени в САЩ и Европа от 2000 г. насам, според Global Energy Monitor. Това направи електрическите системи по-уязвими към екстремни метеорологични условия, тъй като въглищата са стабилен източник на енергия, макар и силно замърсяващ. Страните от Г-7 се ангажираха да затворят всичките си въглищни централи до 2035 г.

Една популярна стратегия е да купувате електричество евтино рано сутрин, когато търсенето е ниско, и да го продавате по време на периоди на пиково търсене, като по-късния следобед. Промените във времето могат да причинят драматични колебания в цените в райони с много възобновяеми енергийни източници. Неочаквана буря в средата на деня може да намали енергията, генерирана от соларни ферми, повишавайки цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 12.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Tikva007
преди 5 минути
До: Az_Kocho: Да, толкова се забави и тайфунът *Лемън*, но щом отново хедж-фондовете са в играта - Quote:*Хедж фондовете се стичат към енергията* - няма да ни отмине и това цунами. Следващото *Елдорадо* за хеджиране ще са свещоливниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Az_Kocho
преди 26 минути
До: cornerФазата на лудостта мина на запад, но не и в бг. Тук се движим с около година, две закъснение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
corner
преди 29 минути
До: zelka007спекулата отдавна мина , лудостта също ........... сега сме във фазата на безтегловност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 33 минути
До: zelka007По същия начин се движат и имотните пазари, и тези на акциите, надуване на балони чрез използване на кредити. И това няма да продължи дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Tikva007
преди 33 минути
До: zelka00: Няма как, бързо ще приключи, щом и с пазара на енергия се захванахте вие - дизайнери, инфлуенсъри (ттрроллове) и обикновени ппеддеррасси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 40 минути
волатилността на енергийните цени се движи от несъвършенствата на дизайна на енергийните пазари ... спекула ... няма да продължи дълго !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още