IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московската борса спря търговията с долари и евро заради новите американски санкции

Трансакции в долари и евро ще са достъпни на извънборсовия пазар, физически лица ще купуват валутите чрез руски банки, според руската централна банка

13:16 | 13.06.24 г. 15
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основната руска борса съобщи, че спира търговията с щатски долари и евро, след като администрацията на американския президент Джо Байдън въведе набор от мерки, предназначени да изолират допълнително Москва от международната финансова система заради войната в Украйна. Малко по-късно стана ясно, че и Великобритания се присъединява със санкции към оператора наборсата MOEX и Централния депозитар на Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира пред руски медии, че се обмисля отговор на западните санкции.

На първо време Московската борса спря търговията на чуждестранна валута, ценни метали, акции, пари и извънборсовата търговия на стандартизираните пазари на деривати на инструменти със сетълмент в долари и евро, съобщава Bloomberg.

Преди спирането на търговията индексът MOEX отвори с 4% спад.

Мярката пося объркване сред пазарите относно последиците от санкциите. Промените вероятно ще доведат до увеличени разходи за участниците на пазара поради по-високи комисиони и по-големи спредове купува-продава, както и неблагоприятни колебания на обменния курс.

Сетълментите с чуждестранен контрагент и външнотърговските операции могат да бъдат отрицателно повлияни. Ограниченията могат да окажат въздействие и върху търговията с юани, която сега представлява повече от половината от обмена на чуждестранна валута.

Руските власти се опитаха да се отдалечат от долара и еврото, като ги определиха като „токсични“ на фона на санкциите заради нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. Делът на юана в търговията на Русия се увеличи, а властите предприеха мерки да обезсърчат бизнеса и хората да използват валутите на държавите, санкционирали Москва.

„Трансакциите в долари и евро за физически лица вече са значително ограничени от доста време“, коментира София Донец, икономист в Tinkoff Investments. „За средностатистическия руснак нищо няма да се промени особено“, допълва тя.

„Това, което също няма да се промени, е продължаващото укрепване на позицията на юана в Русия“, казва още Донец. Въпреки някои опасения, че сетълментите, включващи китайската валута, могат да бъдат засегнати, санкциите не са предназначени да ограничат използването ѝ, добавя тя.

Със спирането на търговията на долари и евро на Московската фондова борса не е ясно как ще се извършват плащанията на европейските клиенти за природен газ. По схемите, които "Газпром" предложи през пролетта на 2022 г., плащанията трябваше да се превалутират през борсата.

Трансакции в долари и евро ще са достъпни на извънборсовия пазар, казва се в изявление на руската централна банка. Регулаторът посочва, че ще използва банкови и извънборсови данни, за да определя обменните курсове на рублата спрямо тези валути.

„Затягането на санкциите ще дестабилизира валутния пазар и ще насочи потоците към частни несанкционирани банки. Следващата стъпка може да бъде въвеждане на вторични санкции срещу чуждестранни банки, които помагат при разплащанията“, коментира Александър Исаков, руски икономист от Bloomberg Economics.

Ежедневната търговия с долари започна в Русия преди повече от три десетилетия. Делът на валутите, които Русия определя като токсични, спада до 45,9% в борсовата търговия с чуждестранна валута през май, докато делът на юана се повишава до рекордните 53,6%, според данните на централната банка на Русия.

„Компаниите и физическите лица могат да продължат да купуват и продават щатски долари и евро чрез руски банки“, поясняват от институцията, като добавят, че всички средства в тези валути в сметки и депозити „ще останат в безопасност“.

Отклоняването на Русия от западните валути, откакто санкциите бяха наложени за първи път заради анексирането на Крим през 2014 г., може да ограничи смущенията от американските санкции.

„Като цяло има усещане, че основните разходи са свързани с липсата на информация за обменните курсове и потоци, но не и с недостига на валута“, казва Евгений Кошелев, анализатор в Росбанк. „Разходите за алтернативни канали за обмен за износителите са относително фиксирани, макар и не малки. За вносителите първоначално те могат да се увеличат, след което е възможно връщане към предишното ниво“, допълва той.

Руската централна банка от миналата година се подготвя за възможността единствената клирингова къща в страната да попадне под удара на западните санкции. За да избегне срив в сетълментите, регулаторът разработи допълнителни механизми за определяне на официалните обменни курсове при липса на данни от Московската борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 13
khao
преди 2 седмици
До: doba само не мога да разбера защо си мислиш че всички са като вас...безработни копейки наливащ се от сутринта....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 7
doba
преди 2 седмици
До: khao, кухаов, ентусиасте мой, така като гледам май ти си подкарал азербайджановската :) пиши се и ти като Зелков доброволец :) само гледай да не размислиш като поизтрезнееш, хех. Иначе на по питие-две сте мно'о смели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 17
khao
преди 2 седмици
До: doba бай тошовски класик... нека се снижим и да бъдем женски полов орган докато мине бурята! нали има водка от азербайджан :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 11
doba
преди 2 седмици
До: zelka007, споко приятел, май си вкарал малко питиета, че да се пишеш доброволец :) като се събудиш и осъзнаеш реалността, взимай решения :) И умната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 23
zelka007
преди 2 седмици
До: 0pk ... няма да ме мобилизират ... :))) ... директно отивам доброволец , това е разликата м/у теб и мен ... !! ... и да , ще се бием , както украинците се бият и не се дават , с колкото и каквото имаме ... жилката ни е такава ... радва , че лeйката ти е започнала да осмисля , щото кадрите на зверствата в Изюм и Буча май не са били постановки ... и онова безспирно бомбене на градовете на Украйна , май не е от асвабадителни и мирни чувства ... нали се преброихте на 9 юни ?! можем и без вас !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 25
khao
преди 2 седмици
До: 0pk кво очакваш да е нивото на НСО, нали некаърния Позор ги назначава? Армията тоже... Държава пробита от руски агенти и 4хилядници, ква да е... нали за това е зора, ***! Да се освободим от тоя тумор русия! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 14
0pk
преди 2 седмици
До: zelka007 ем и аз се чудя какво го спира. Аресенал ще мине на 8 смени и ще минираме плажа на камчия, да не дойдат о.р.ките на курорт? Или може би ше те мобилизарат тебе и ше те сложат автоматчик на пантеона в морската? Твойта логика е, като ни шибнат шамар, ще дойде големия батко отвъд локвата да ни защити, ама друг път. Оня ден учения правиха НСОто и се изпозастреляха. Нивото на войниците не е по-голямо. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 26
Алехандро
преди 2 седмици
Колхозо, колхоза, читете роспресата, каква паника е обхванала чугунените кратуни, и то, въпреки че са под цензура...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 28
zelka007
преди 2 седмици
До: 0pk ... ем да блъскат по наша територия ве , кво ги спира ?! зануленият пъзльо от бункера ли ?! държи ги на къс повод ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 28
zelka007
преди 2 седмици
До: Ivel ... опашките пред чейндж бюрата в питер и масква , вероятно са от масквичи , които искат де се асвабадят от ненужните хартийки долари и евра и да вземат рубли ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още