IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром", "Лукойл" и "Сбербанк" се търгуват за стотинки в Лондон

Листнатите в британската столица руски компании изтриха пазарна капитализация за 570 млрд. долара за две седмици

17:17 | 02.03.22 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руският газов гигант „Газпром“, производителят на петрол „Лукойл“ и водещата банка „Сбербанк“ се превръщат в „акции за жълти стотинки“ на Лондонската фондова борса, докато руският пазар остава затворен за трети ден, предава MarketWatch.

Книжата на „Сбербанк“, която в края на 2021 г. имаше активи за над 500 млрд. долара, се търгуваха за 3 цента за брой по време на следобедната сесия със срив за деня от 87%. В сряда Европейската комисия одобри оздравителния план за хърватското и словенското ѝ подразделение, които ще бъдат продадени. Австрийските и чешките ѝ операции ще бъдат ликвидирани, като вложителите ще бъдат компенсирани с до 100 хил. евро.

Книжата на „Лукойл“ (дневен срив с 96,28%), „Газпром“ (понижение с 85,64%) и „Роснефт“ (надолу с 64,70%) продължиха да се сриват, докато деноминираните в долари вторични листвания в Лондон остават единственото място, където водещите руски компании могат да бъдат оценени.

Индексът Dow Jones Russia GDR, който проследява търгуваните в Лондон руски компании, се срина с 98% за две седмици. Според изчисления на Bloomberg спадът е изтрил 572 млрд. долара от пазарната стойност на 23 компонента. 

Продължаващите разпродажби в сряда предизвикаха вълна от спирания на търговията. В рамките на първите четири часа от търговията поне 15 пъти бяха спрени за кратко сделките с книжа на „Сбербанк“, „Газпром“ и търговеца на дребно „Магнит“. Търговията с акции на ВТБ Банк беше спряна миналата седмица вследствие на наложени санкции.

Индексът Dow Jones Russia GDR, който проследява 11 от най-големите руски компании, листвани в Лондон, се срина с 81% в сряда, като от 16 февруари насам спадът достигна 98%.

Депозитарните разписки на „Сбербанк“ се сринаха с 98% този месец, докато „Газпром“ се обезцени с 98%, а производителят на стомана "Северстал" загуби почти 100%. За „Роснефт“ сривът за месеца е от 65%, а при „Лукойл“ - с 98%.

Колапсът на енергийните гиганти настъпи, въпреки че западните санкции изрично изключват руския енергиен сектор. Търговците обаче взеха нещата в свои ръце, а търсенето на петрол от Русия е много слабо. По данни на Standard & Poor's във вторник отстъпката за руския суров петрол Уралс спрямо Брент е била над 18 долара за барел.

Нахлуването на Русия в Украйна продължава седми ден, като двете страни заявиха, че са готови да проведат нов кръг от преговори.

Междувременно цените на природния газ в Европа се повишиха. Контрактът за природен газ на борсата ICE се повиши с 37%. С покачването на цената на суровия петрол и акциите на Shell и BP поскъпнаха с по около 5%, което доведе до ръст на индекса FTSE 100 в обедната търговия. 

След като Руската централна банка предприе необичайната стъпка да прекрати борсовата търговия на Московската борса, движението на акциите на руски фирми, листнати на други места, е показателно за това как местните акции могат да реагират на санкциите, когато търговията евентуално бъде възобновена. Тридневното спиране на борсовата търговия е най-продължителното спиране поради извънредни обстоятелства от октомври 1998 г. насам, поясняват от борсата. 

Сривът при руските акции, листвани в чужбина, може да продължи, а операторът на индексите Stoxx планира да изключи 61 руски компании от своите бенчмаркове на 18 март. Подобни планове се разглеждат и от MSCI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 2 години
Креватникова, много си се възбудила нещо... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Уголовный кодекс (УК РФ)Глава 34. Преступления против мира и безопасности человечества (ст. 353-361) Глава 34. Преступления против мира и безопасности человечества 1. Планирование, подготовка или развязывание агрессивной войны - наказываются лишением свободы на срок от семи до пятнадцати лет.2. Ведение агрессивной войны - наказывается лишением свободы на срок от десяти до двадцати лет.Това е за ''сведение'' на всички руски ''застъпници'', които твърдят, че се ''газирам''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Ставаше въпрос за чл,409 от НК, а не само чл.407 от НКНК Глава четиринадесета. ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ МИРА И ЧОВЕЧЕСТВОТО Раздел I. Престъпления против мира чл. 409. (Изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Който планира, подготвя или води агресивна война, се наказва с лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години или с доживотен затвор без замяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Звездичките в коментара ми заместват думичката ''ват7777ник'''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Нямам психични отклонения, ***- български адвокат с над 22 годишна адвокатска практика съм и Конституцията на Р.България, както и Закон за адвокатурата ми дава право да направя систематичен анализ на правни норми, за да извърша ЮРИДИЧЕСКА преценка дали едно действие/ бездействие е съставомерно на някой престъпен състав в НК. Чети, невежий, чети- НК Глава четиринадесета. ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ МИРА И ЧОВЕЧЕСТВОТО Раздел I. Престъпления против мираЧл. 407. Който върши по какъвто и да е начин пропаганда за война, се наказва с лишаване от свобода до осем години.Твоят любимец путин извърши и 3те изпълнителни деяния на това ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. Същият текст съществува и в укрф- наказателния кодекс на русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Лъчо
преди 2 години
Може и да го е планувал това нахлуване, но не е очаквал такава реакция от Запада. Не говорим само за държавните санкции. Стотици частни компании се изтеглят от Русия, готови да загубят милярди, целия свят в срещу тях. Мислил си е, че ще ми се размине както в Крим. С малко приказки, малко леки санкции и толкова. А сега притиснат до стената, заплашва с ядрено оръжие и се натиска за преговори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Отлично- нека сега хитлер2- руският президент- да плаши пак България като част от НАТО с употребата на ядрено оръжие; нека да поставя УЛТИМАТУМ на ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ да излезе от НАТО, само защото той- руснакът, чуждият президент- така искал...Семейството ми може да издържи, дори когато цената на горивата се повиши със 100 процента, но НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВЯ И ДА ПРОСТЯ лудостта, НАГЛОСТТА, ЦИНИЧНОСТТА на един руски сенилен дър8888так, който заплашва НА ДВА ПЪТИ БЪЛГАРИЯ с употреба на ядрено оръжие. Всички руски граждани в момента са граждани на неприятелска за България държава и е редно да си отидат в родината си- не би следвало да пребивават тук. Те носят ВИНА за това, че в качеството си на руски граждани- избиратели, съгласно конституцията на русия, са оставили един сенилен дементирал възрастен БОЛЕН човек начело на държавата им, а той, в лудостта си, заплашва ЦЯЛ СВЯТ с пдрен холокост, и ВЪПРЕКИ ТОВА, ТЕ МУ СЕ ВЪЗХИЩАВАТ И ОДОБРЯВАТ всичките му престъпни деяния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 2 години
На OTC в момента Газпром е около 2.80 долара, току що проверих
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
studioaa
преди 2 години
Нас слабо ни засяга за колко се търгуват книжата на тази или онази руска компания, а ни засяга, че днес бензина вече е ударил 2.80 и е на път да чукне 3.50 до седмица две. Тогава нашите книжа и ще се търгуват за стотинки, но това разбира се не може да ни просветне във главата някак си. А предстоящия режим на тока някак пак ни убягва, както и липсата на торове, с които да отглеждаме зърно както и липсата на гориво за АЕЦ Козлодуй. Руските олигарски пак ще си останат богати дори и книжата им да се сринат със 100%, а ние ще се бием за хляб за да им платим загубите от джоба си. Не е ли прекрасна солидарността?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Зайо Байо
преди 2 години
Търгуват се дръжки. На някои платформи може да продадеш, но не може да купиш. Но явно някои избраници могат да купят ... без пари, поне според написаното. Руснаците имат държавен фонд за изкупуване на акции, това коментираха че сега масово ще изкупят акциите на тези компании без пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още