IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Срокът за сключване на жилищна сделка у нас е нараснал двойно

Гъвкавостта на инвеститорите ще е ключова за пазара у нас, коментират брокери на недвижими имоти

16:56 | 24.10.24 г. 11
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Търсенето на сигурност на спестяванията е основен двигател на имотния пазар на ново строителство у нас, сочат данни на агенции за недвижими имоти, които са част от Realto Group. Две се водещите тенденции на този пазар у нас - ръст на обемите с около 13%, продиктуван от увеличение на цените, но и все по-дълъг срок за сключване на сделка.

“Имаме растящ брой запитвания, успяваме да затворим 10% повече сделки, но срокът на сделката се увеличава двойно - ако преди купувачите вземаха окончателното си решение до 3 месеца, сега този процес им отнема от 3 до 6 месеца”, коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС.

Според Весела Илиева, управляващ партньор на New Estates, постоянно нарастват средствата и усилията, които трябва да се вложат за реализацията на един проект - признак, който демонстрира желанието на инвеститорите да привлекат купувачите първо при тях. Това, заедно с очакванията за забавяне на пазара и влизането на България в еврозоната, може да ги постави пред трудното решение в колко проекта да вложат усилия и какви.

Според Явор Пейчев, изпълнителен директор на "Имотека", макар броят сделки и цени да продължават да растат, гъвкавостта на инвеститорите ще е ключова за пазара у нас.

“Инвеститорите могат да се обособят в две основни групи. Част от тях ще преустановят продажбите си на зелено, реализирайки такива единствено след Акт 14 и работейки с по-малък марж на печалбата. А друга част, виждайки забавянето на пазара, ще разчитат на по-големи комисиони към посредническите агенции”, коментира Пейчев.

Бъдещето на пазара е в специализацията според Явор Костов, изпълнителен директор на Forton Homes. Стратегически това означава, че бизнесът следва да се съобрази с купувачите, които вече няма да търсят просто консултант по недвижими имоти, който да има експертиза във всички сфери. Те ще се обръщат към специалисти, които имат по-задълбочени познания и опит в конкретен сегмент на имотите.

Виетнам, Китай и Мавриций привличат най-много милионери

Виетнам, Китай и Мавриций са привлекли най-много милионери за последните 10 години, съобщи Лив Баген, макроикономист и специалист в сектора на недвижимите имоти в рамките на Първата международна конференция на Realto Group.

Няколко са факторите, с които страните в света привличат хора с големи финансови възможности – сигурност, стабилна икономика и валута, багоприятен данъчен режим, начин на живот, добро здравеопазване и образование.

“Глобалните тенденции предефинират пазара - трябва да проследим пътя на парите в световен мащаб и да сме готови за начина, по който новите поколения ще изменят потребителските нагласи”, каза още Баген. “7 от 10 души в световен мащаб искат да живеят в градовете, а 67% от парите, които ще се харчат на глобално ниво след 10 години, ще идват от поколенията Y и Z”, допълни тя. Тези поколения ще наследят богатство в размер на 87 млрд. долара от бейбибумърите (родените между 1945 и 1965 г.).

60% от населението на света ще живее в Азия - континент, който за много хора е слабо познат, коментира още Баген. „С 2,6 млрд. души, които ще живеят там, това ще бъде най-бързо растящият континент в света през следващите години“, отбеляза тя. В Азия ще се намират и десетте най-бързо растящи градове в света през следващите години, а мегаградовете с население от 10 млн. души нагоре ще бъдат основна тенденция. Сега Токио е най-големият град в света от гледна точка на население, а след десет години това ще бъде индийската столица Делхи с над 40 млн. души, съобщи Баген, като се позова на международни данни.

„Средната класа в Азия процъфтява, докато в Европа тя се свива“, коментира експертът.

Експертите на форума коментираха, че през последните 100 години светът е станал свидетел на едно-единствено поколение, чието потребителско поведение не е било зависимо от сигурността. Това са хората, родени и израснали между Втората световна война и днес, и то само в някои зони на света, каквато е Западна Европа. Към момента обаче пред хората отново стои въпросът за сигурността и той е фактор при вземането на редица решения, сред които е и покупката на имот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 24.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 1
Gna
преди 1 ден
Цените на имотите в Бг няма да паднат никога. Очаквам панелките в люлин да струват по 1 млн. до 3-4 години, в Лозенец отиват на 5-6 млн. а в бояна къщите по 15-20 млн. България е най-богатата държава в света с население, което расте постоянно, а и не се строи почти. В България заплатите и пенсиите са най-високите в света за какъв спад говорите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
xapoznai
преди 1 ден
Аре и аз да дам прогноза - инфлацията падна под 2%, вече има лихви по 3-4% така, че мнозинството хора ще предпочетат банките пред имоти. Вероятно сделките на първо време ще спаднат, после цените леко ще спаднат(10%) и ще настане застой докато нещо не се случи по стандартната теория (доходи/лихви/инфлация).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 1
miloshev
преди 1 ден
По-неплатежоспособните отпаднаха от пазара. Да видим обаче дали БНБ ще направи реално затягане на кредитирането или просто ще констатира какви са условията на банките. Моята прогноза за пазара на жилища е, че до 1 година след приемането на еврото цените ще започнат да падат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 0
corner
преди 1 ден
До: imotenпридвижването до сделката е отишло от 3 на 6 месеца , но според мен в един момент ще се отлагат за след 2079
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 0
imoten
преди 1 ден
Цените на имотите са си високички. Като гледам средните цени на имоти в Реалистимо, дори и в този не толкова силен пазар, цените не помръдват и дори са нагоре. Само броя сделки върви надолу. Къде е дъното на сделките обаче не се знае. Това което се вижда обаче е че пазара става все по-бавен, кредитите се затягат и все по-малко хора са готови да купят. Може би очакваме бум при наемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 1
corner
преди 1 ден
инвеститорите може да си продават сами - това също е проява на гъвкавост , но защо брокерите не отчитат тази добра възможност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 2
Az_Kocho
преди 1 ден
Твърде високите цени унищожават търсенето, което е основен икономически принцип, от който дори продавачите на жилища не могат да избягат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 7
Gna
преди 1 ден
До: nkavrakov1982 айде сега, в имотния сектор цените растат двойно през 3 години и всичко е ок. До 5 години панелките в люлин ще са по 1 милион, нищо че заплатите са по 2-3000 лв. Банките са ликвидни ако искаш и 20 милиона взимаш няма ядове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 2
Az_Kocho
преди 1 ден
Ако мерките на бнб не дадат резултат и да намалят сделките с 24 процента балона ще продължи да се надува докато не гръмне.По цял свят сделките са се сринали и цените падат. И тук ще дойде, трябва време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 12
melon
преди 1 ден
E, няма страшно, защото имотите винаги поскъпват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още