IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с имоти у нас са на най-ниското си ниво за третото тримесечие от 2010 г. насам

Варна изпреварва Пловдив и вече е на второ място сред най-оживените имотни пазари у нас

16:27 | 23.10.23 г. 28
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Сделките с имоти у нас през третото тримесечие на тази година са достигнали най-ниското си ниво от 2010 г. насам, когато имотният пазар в страната все още се възстановяваше от последиците от кризата през 2008 г. Между юли и септември на национално ниво са изповядани 54 277 сделки, като броят им намалява с 13% на годишна база, което е пето поредно тримесечие на спад. От началото на годината в страната са вписани 153 109 сделки, като те също намаляват с 12,6% спрямо деветмесечието на 2022 г., сочат изчисления на база данните на Агенцията по вписванията.

Спадът на сделките в големите градове продължава, като в София, Пловдив, Варна, Бургас и Несебър те са вече около и малко над нивата през третото тримесечие от 2019 г., последната преди пандемията от COVID-19, последвана от силен ръст на сделките през 2021 и първата половина на 2022 г.

Варна изпреварва Пловдив и вече е на второ място сред най-оживените градски имотни пазари у нас след София, а Несебър запазва четвъртото си място, задминавайки Бургас, въпреки че изповяданите сделки там намаляват с над 20% за второ поредно тримесечие.

В София между юли и септември са вписани 7001 сделки с имоти, което е спад с 5,4% на годишна база. Понижението все пак е по-малко в сравнение с второто тримесечие, когато достигна 11,7 на сто, но сделките с имоти у нас започнаха да намаляват точно от третото тримесечие на миналата година, затова и базата за сравнение е по-ниска, отколкото през второто тримесечие на 2022 г., което все още беше много силно за имотния пазар у нас.

За деветмесечие в столицата са вписани 21 997 сделки, което е с 10% по-малко спрямо същия период на миналата година.

След София по най-голям брой изповядани сделки с имоти вече се нарежда Варна, където между юли и септември са вписани 3657 сделки. Морската столица също отбелязва едноцифрено понижение на годишна база от 6,7%, след като предходното тримесечие то достигна 12,4%. От началото на годината до края на септември във Варна са изповядани 10 262 сделки с имоти, като те намаляват с 12,4% спрямо същия период на миналата година.

Другите четири града с население над 120 хил. души – Пловдив, Бургас, Стара Загора и Русе, продължават да отчитат двуцифрено понижение на сделките с имоти през третото тримесечие.

В Пловдив между юли и септември са вписани 3582 сделки, което е намаление с 14,7% на годишна база. То е по-малко в сравнение със спада от 17,8% през второто тримесечие, но все пак недостатъчно, за да задържи Града под тепетата на второто място в страната по брой сделки с имоти. За деветмесечието в Пловдив са изповядани почти 11 хил. сделки при над 16 500 през същия период на миналата година, или спад с 33,6%, най-големия сред водещите градове у нас.

В Бургас през третото тримесечие сделките са 1931, като намаляват с 10,8%, значително по-малък спад в сравнение с 23,1% през второто тримесечие. От началото на годината в морския град са вписани 5195 сделки, като те намаляват с 14,9 на сто на годишна основа.

За поредно тримесечие Бургас отстъпва четвъртото място по брой сделки на Несебър, където през същия период са изповядани 2382 сделки. Те обаче също намаляват за второ поредно тримесечие с 23,3% на годишна база, точно колкото беше понижението между април и юни.

Двуцифрени спадове на сделките както през третото тримесечие, така и от началото на годината отбелязват също Русе и Стара Загора. С 1186 сделки между юли и септември Русе отчита намаление с 15,8% на годишна база, а в града на липите то е с 16,5 на сто. За деветмесечието изповяданите сделки в двата града са съответно с 19,7% и 15,8% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Сходна е тенденцията и във всички други по-големи градове у нас, а също и в морските и планинските ни курорти. В Благоевград сделките са намалели с 23,8%, във Велико Търново спадът е с 16,5 на сто, а в Плевен – с 11%. Малко по-добро е представянето на Кърджали, където сделките са спаднали само с 8,5%.

Значителното забавяне на сделките в морските курорти продължава и през третото тримесечие. В Балчик те са намалели с 22,7%, в Поморие – с 21,1 на сто, а Царево – с цели 30,8%. По-леко понижение с 11,3% е отчетено в Каварна.

В планинските курорти най-добро е представянето на Разлог, където се изповядват и сделките в Банско, там понижението е само с 4,3%. В останалите планински курорти двуцифрените спадове на сделките продължават. В Самоков, където се вписват сделките в Боровец, те намаляват с 19%, в Смолян, където се изповядват сделките в Пампорово, спадът е с 13%, а в Чепеларе достига 14,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

8
rate up comment 44 rate down comment 3
Gna
преди 8 месеца
До: nkavrakov1982 подкрепям те напълно, винаги съм твърдял, че този модел да заробваш хората 30 години да работят за 2 стаи е предателство към народа. Участниците в тази гигантска понзи схема не се различават от Хамас, Хизбула и всякви подобни организации. Всички червеи от имотната мафия (брокери, кр. посредници, банкери, инвеститори и т.н. ) запасете се с тоалетна хартия, ще ви трябва. Предстоят ви гладни години и голямо усиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 36 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 8 месеца
До: GnaтАКА Е -65 хиляди гледания ,България трябва да стане срещу банките ,брокерите ,строителите ,кредитните посредници ,алчните собственици на жилища които спекулират със страховете на хората ,спекулантите които купуват на зелено с цел препродажба на имота и слагат 20-30-40% горници ..и да ги остави без работа поне годинка ,две за да клекне добре целия пазар ,който се наду от всички по веригата по-горе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 58 rate down comment 1
Gna
преди 8 месеца
По темата- в Бг се отчитат 5 поредни тримесечия спад на сделките с имоти. Това при положение, че най-големия спекулант и двигател на тази понзи схема банките не са започнали да прилагат рестриктивната политика на центр. банки и да вдигат лихвите в Бг. Това при положение, че икономиката расте. При положение, че няма безработица. Всеки може да прецени какво ще се случи с имотите в момента, в който лихвите по ипотеки отидат на 6-7%, икономиката се забави и безработицата скочи. Този момент е близо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 2
Gna
преди 8 месеца
До: nkavrakov1982 изглежда ютубърите са обявили война на имотната мафия, гледайте какво става само- https://youtu.be/QmsDc-kZOEI?si=CTWiIA5Hvs91xUsN
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 49 rate down comment 3
Naemate1
преди 8 месеца
Надувайте момчета да стане на нарчета :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 49 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 8 месеца
"Балъците колкото повече ги стрижеш,те толкова повече никнат ,като гъби са" -цитат на Киро Брейка ,не мга да не го споделя под тази статия :)В превод колкото повече българина го манипулираш,лъжеш ,той толкова повече се въодушевява и се натиска да го излъжеш още повече ...това е истината и не важи само за имотния пазар дано повече народ изтрезнее по бързо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 65 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 8 месеца
Китай-имотния пазар рухна зрелищно,САЩ -четем днес ,жилищния пазар е напълно счупен заради лихви от 8% по заемите за жилища ,Германия -фалити на строителни компании и двуцифрени спадове на жилищните цени ,Швеция ,там ситуацията е същата ,цените върнаха на нива от преди Ковид пандемията ,и така нататък само в България ,банките с,троителите ,брокерите,агенциите и кредитните посредници искат вечно да живеят на гърба на купувачите на имоти .Банковата и имотна мафия иска вечен ръст,ама надали..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 68 rate down comment 9
nkavrakov1982
преди 8 месеца
Пазара е стабилен ,вода има за всички ,имотния Титаник потъва бавно ,но за сметка на това устойчиво и стабилно :).Давайте Тихомирчо Тошев ,да обяснява как сме стабилни на фона на световните пазари и икономики -Остров на стабилността и просперитета :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още