IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в София поскъпват най-бавно сред големите градове у нас

На национално ниво цените се връщат към едноцифрено покачване след 14-годишните върхове през второто и третото тримесечие на миналата година

14:29 | 27.06.23 г. 19
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Цените на жилищата в България са нараснали с 9,5% на годишна база през първото тримесечие на 2023 г. за първи път от края на 2021 г. насам, а в София те растат с най-бавен темп сред шестте големи града, включени в данните на Националния статистически институт (НСИ).

Миналата година жилищните цени в България достигнаха 14-годишен връх през второто, а после и през третото тримесечие с покачване от съответно 14,6% и 15,6%. В началото на миналата година жилищата у нас поскъпнаха с 11,5%, а първи признак за забавяне на растежа се появи през четвъртото тримесечие, когато бе отчетено повишение с 13,4%.

Миналата година силен ръст на цените имаше както при новите, така и при старите жилища. Причината беше, че строителните предприемачи повишиха цените на жилищата „на зелено“ заради рязкото поскъпване на строителните материали вследствие на нарушените вериги за доставка още по време на пандемията, към която се прибави и войната в Украйна. Редица проекти бяха замразени в очакване бурята да затихне, а купувачите станаха по-предпазливи към жилищата в строеж заради високия риск от незавършване на проектите или появили се информации за некоректни практики при строителните предприемачи, свързани с индексиране на вече сключени договори. Някои от тях се насочиха към покупка на стари жилища, което повиши цените им.

В началото на тази година новите жилища поевтиняват на тримесечна база с 1% след спада на цените им с 1,1 на сто на национално ниво и в края на миналата година. В същото време старите жилища поскъпват с 3,2 на сто, като ускоряват ръста си спрямо края на миналата година.

В София цените на жилищата леко са се възстановили с ръст от 0,8% на тримесечна база след спада с 2,5 на сто предходното тримесечие. Но новите жилища продължават да поевтиняват макар и с по-бавен темп от 1,1% при 5,3 на сто на тримесечна база в края на миналата година. На годишна база жилищата в столицата забавят значително поскъпването си до 7,2%, най-ниското ниво от второто тримесечие на 2020 г., когато жилищният пазар у нас усети най-силно последиците от COVID пандемията. Годишният ръст на цените на новите жилища е натиснал рязко спирачки до едва 1,3% спрямо 7,4% в края на миналата година и двуцифрени стойности в двете тримесечия преди това. Той е и най-ниският от началото на 2018 г., когато новите жилища са поевтинели с 2,5%. Старите жилища в столицата също отбелязват значително по-слаб годишен растеж от 11,4% спрямо около и малко над 20% през предходните три тримесечия.

На обратния полюс е Пловдив, където ръстът на цените на жилищата на тримесечна база се е ускорил до 3,9% спрямо вялото покачване от 0,2% в края на миналата година. На годишна база жилищата в Града под тепетата също ускоряват леко поскъпването си до 9,6% спрямо 9 на сто през четвъртото тримесечие на миналата година. И тук цените на старите жилища се повишават по-бързо, отколкото на новите.

Жилищата във Варна са поскъпнали с 2,1% за едно тримесечие, идентично покачване с края на миналата година, като новите жилища поевтиняват, а старите поскъпват. На годишна база цените на жилищата в морската столица леко забавят ръста си до 11,1% спрямо 12,8 на сто през четвъртото тримесечие на 2022 г. Запазващият се двуцифрен ръст се дължи на силното поскъпване на старите жилища, докато при новите покачването на цените е по-незначително.

В другия голям морски град Бургас тенденцията също е за ускоряване на ръста на цените, като на тримесечна база той достига 7,3% при 4,7 на сто предходното тримесечие. Старите и новите жилища в града поскъпват с почти еднакъв темп. Ръстът се ускорява и на годишна база до 19,5%, което превръща Бургас в града с най-бързо поскъпващи жилища сред шестте, които НСИ следи.

Сходна е тенденцията и в Русе, където цените са ускорили ръста си до 7,2% на тримесечна база след едва 1,8 на сто през предходното тримесечие. На годишна база ръстът на цените на жилищата в дунавския град се забавя до 10,3% след 11,2 на сто предходното тримесечие.

Обратна е тенденцията в Стара Загора, където цените на жилищата забавят растежа си до 1,9% на тримесечна база след 6,2 на сто предходното тримесечие. На годишна база обаче цените в града ускоряват леко покачването си до 16,4% спрямо 15,3 на сто тримесечие по-рано. Новите жилища в Стара Загора поскъпват по-бързо от старите в контраст с тенденциите в другите големи градове в страната.

От известно време НСИ публикува и данни за броя и стойността на продажбите на жилища. В началото на годината броят на продажбите продължава да намалява на годишна база до 7,8% на национално ниво, като по-голям принос за негативния резултат има свиването на продажбите на нови жилища.

На регионално ниво най-голям е спадът на продажбите в Стара Загора с 32,9% на годишна база, следвана от Русе и Варна със съответно 25,8% и 25,4%. Голямо понижение е отчетено и в Бургас с 21,2 на сто, докато в Пловдив и София то е по-ограничено, съответно 11,4% и 10,9%.

Данните на НСИ се отнасят за новопостроени и съществуващи жилища, закупени от домакинствата и не включват продажби в курортните комплекси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 27.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

19
rate up comment 5 rate down comment 22
data
преди 1 година
Цените в София , все още са под бенч марк цените на жилищата в столиците на Балканите . Така че всеки да си прави изводите . Апропо апокалиптици винаги е имали и ще има , икономиката е циклична и все някога ще уцелят . До тогава доста хора направИха добри пари, като не ги слушАха . Хау !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 17 rate down comment 1
Gna
преди 1 година
До: zelka007 за тия пари ходи по-добре в Щатите си купи имот. Ето ти едно видео, 15 щата със средна цена на имотите, в Сф им търсите същите пари на тия смешни апартаменти -https://youtu.be/O0huobGFu60
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 24
zelka007
преди 1 година
До: nkavrakov1982 ... ам не знам , ти от 3-4г редиш едни и същи дитирамби , а може и повече ... аз следя цените в Илинден и Центъра ... точно х2 са ... :))) ... не те слушат ... и някакси си съм 98% убеден, че ще продължат да не те слушат ... също така гледам терени в широката икономическа зона около София до 80-90км в регулация , па там нема ти казвам с колко не те слушат ... харесал съм си още едини мисля да не те слушам и ще купувам , па ти продължавай ... досега всичко си познал ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 30 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
До: zelka007СПАДА В ПРОДАЖБИТЕ И ИНТЕРЕСА КЪМ ИМОТИТЕ Е ФАКТ И БРОКЕРИТЕ ГО ПРИЗНАВАТ !НА ЕДНА СТОКА КАТО И ПАДНАТ ПРОДАЖБИТЕ И НАМАЛЕЕ ИНТЕРЕСА ДАЛИ ЦЕНАТА И ВСЕ ТАКА ВИСОКА СИ СЕДИ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 32 rate down comment 1
Jorkata
преди 1 година
Тепърва брокери и строители ще има да реват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 33 rate down comment 0
odysey
преди 1 година
Дори и да падат цените инвесторите ще пишат, че цените се вдигат с отрицателен ръст!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 31
zelka007
преди 1 година
До: nkavrakov1982 ... ти отпреди ковида си редиш апокалиптичните прогнози пък цените през това време се вдигнаха м/'у 50% и 100% ... нещо не те четат разните клиенти и пазарят здраво ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 25 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Предупреждения за "ипотечна катастрофа" в Обединеното кралство след вдигане на лихвите.Британското правителство е подложено на засилващ се натиск, за да помогне на домакинствата в затруднено положение, като министърът на финансите в сянка Рейчъл Рийвс (от опозиционната Лейбъристка партия - бел. ред) на страната дори предупреди за настъпваща "ипотечна катастрофа, тъй като милиони са изправени на ръба на несъстоятелността, пише Си Ен Би Си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 20
zelka007
преди 1 година
До: Gna ... ти нали си от останалите 17% с над 11800 нето , не се кахъри за останалите ... живей си живота ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 24
zelka007
преди 1 година
До: andy ... смешен , в петък сте в Киев , другият петък сте в Берлин а в края на месеца ще се настанявате в хотел в Лисабон ... и така сте от 70-80г ... а през това време спрехте газта на ЕС като си гръмнахте тръбите и започнахте операции на необятният индийски пазар , са верно с ценово предимство съобразено с тавана на цената , но все пак ... :))) ... от трите пръста средния засмукахтЕ ... задай си правилният въпрос , колко голема ще е рaшuстката федерация след 5г ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още