IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия преживява "захарна криза"

Цените на захарта са се повишили с 12,8% през миналата седмица, руснаците се презапасяват

14:15 | 18.03.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Konstantin Zavrazhin/Getty Images</em></p>

Снимка: Konstantin Zavrazhin/Getty Images

Това, което в Европа са олиото и тоалетната хартия, в Русия е захарта. Рязкото покачване на цените на захарта след руската инвазия в Украйна и засилващото се презапасяване подтикнаха руския орган за защита на конкуренцията да предприеме действия.

Комисията обяви проверки на производители, търговци на дребно и посредници. „Фактът, че по рафтовете на магазините в няколко региона няма захар, се дължи на прибързаното търсене, подхранвано от недобросъвестни организации", заяви антимонополната организация ФАС.

Цените на захарта са се повишили с 12,8% през миналата седмица, показват данни на статистическата служба „Росстат“. На видеозапис, разпространен в социалните медии, се вижда как пенсионери се блъскат един друг в супермаркетите, за да вземат колкото се може повече пликове със захар. За много руснаци захарта е основна храна, както елдата и солта. Заради западните санкции, наложени срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, много потребители побързаха да се презапасяват с хранителни стоки.

„Вчера тъщата ми отиде в магазина и там вече нямаше никаква захар, а тя не можа да я намери и в други магазини", казва Олег, строителен предприемач в град Владимир. „Хората се притесняват“. От друга страна, властите не виждат причина за прибързаното закупуване на храна.

В понеделник вечерта руското правителство обяви, че износът на зърно и на „бяла и сурова тръстикова захар за трети страни" ще бъде спрян. Това означава, че износът за Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан ще бъде временно преустановен. Ограниченията върху износа на зърно ще продължат до края на юни, а тези върху захарта - до края на август. Всеобхватните санкции, наложени от западните държави, значително затрудняват вноса на много стоки в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
melon
преди 2 години
Захарта е вредна. Тамън ще станат по-здрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
alex8712
преди 2 години
''Вчера свекърва ми отиде в магазина...", казва Олег - ха сега де, не му ли се пада тъща госпожата, или е нещо *** ребята? Тихо ей, че ако чуе Путин, ще праща милицията за подстрекаване към джендърство :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още