IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна порази два склада с боеприпаси на територията на Русия

Украинските сили са свалили 71 от 80 руски щурмови дрона, изстреляни през нощта

10:18 | 22.09.24 г. 33
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна съобщи, че е поразила два руски склада с боеприпаси при атаки, които показват нарастващата способност на страната да нанася удари срещу цели в Русия, предава Ройтерс.

Руски официални представители признаха за украинското нападение срещу един от складовете в южната Краснодарска област, като заявиха, че то е било извършено с дронове. Въведени са извънредни мерки за смекчаване на последиците от атаката.

Генералният щаб на украинската армия съобщи в комюнике, че складовете за боеприпаси се намирали в Тихорецк в Краснодарска област и в Октябърский в западната Тверска област.

„Складът в Тихорецк е в топ три на най-големите складове за боеприпаси на окупаторите и е един от ключовите пунктове в руската военно-логистична система“, съобщи Генералният щаб в комюнике, публикувано в „Телеграм“.

Той допълни, че Украйна имала информация, че влак с 2000 тона боеприпаси, включително от Северна Корея, бил на територията на склада по време на удара.

Източник на украинските сили за сигурност, пожелал да остане анонимен, заяви, че при атаките са били използвани дронове. Източникът допълни, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ)  е поразила склада в Тихорецк в съвместна операция с украинската армия, а представители на СБУ са поразили сами мишената в Октябърский.

СБУ осъществява редовно атаки с дронове дълбоко на територията на Русия през последната година от войната.

Губернаторът на Краснодарска област Венямин Кондратиев заяви в „Телеграм“, че властите са евакуирали част от местните жители в рамките на усилията им за справяне с последиците от нападението.

„Важното е, че вече няма заплаха за местните жители. Но е нужно време за осъществяването на всички необходими проверки на територията“, допълни той.

Над сто местни жители в Тихорецк и близкия град Виселковский са били настанени в хотели, а други са отседнали при близки.

Украйна използва дронове с голям обсег като средство да запълни празнината във въоръжението си в сравнение с Русия, която разполага със значителен арсенал от ракети с голям обсег. Киев иска също разрешение от западните съюзници да използва ракети с голям обсег, които те са доставили на Украйна, за удари дълбоко на територията на Русия.

Източникът от украинската служба за сигурност съобщи още, че дронове на СБУ са поразили и неуточнена инфраструктура във военновъздушната база Шайковка в Русия.

При руски ракетен удар през нощта срещу централния украински град Кривий Риг е загинало 12-годишно момче и две възрастни жени, съобщи губернаторът на областта. Русия заяви, че е поразила украински енергийни обекти, използвайки оръжия с високо прецизно насочване и дронове, съобщиха руските осведомителни агенции.

Украинските отряди за въздушна отбрана са унищожили 71 от 80 щурмови дрона, които Русия е изстреляла през нощта, съобщиха украинските военновъздушни сили, цитирани от Ройтерс.

Още шест руски дрона са били загубени, след като са били неутрализирани от украинските сили за електронна война, съобщиха военновъздушните сили в приложението „Телеграм“.

Русия е изстреляла и две ракети с прецизно насочване от окупирани части на Луганска област в Украйна, съобщиха украинските военновъздушни сили без да уточняват какво се е случило с ракетите.

Руските сили са извършили три удара във втория по големина украински град Харков, при които са били ранени 15 души, включително три деца, съобщи кметът на града Игор Терехов.

Той допълни, че осем души са лекувани в болница. Полицията в Харков цитирана държавната телевизия „Суспилне“, съобщи, че ударите са поразили три различни квартала в града. При един от ударите, осъществен с бомба с прецизно насочване, е поразена зона пред болница. При втория удар са засегнати частни жилища, а при третия – открита тревна площ.

Губернаторът на Харковска област Олег Синегубов заяви, че четирима от ранените са пациенти в болницата. Той допълни, че фасадата на сградата е пострадала при удара.

По на югоизток в Харковска област, в село Кившаревка, при руски удар са загинали двама души, а двама са били ранени, съобщи местната полиция.

В южната Херсонска област, частично контролирана от руските сили, една жена е загинала при руски артилерийски обстрел на район край основния град Херсон, контролиран от украинските сили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 22.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

32
rate up comment 7 rate down comment 15
гъбко
преди 4 дни
До: grainis Хех, верно е! Видях сателитна снимка из мрежата да циркулира. Доста сериозна дупка е изкопала. Вероятно сега ще изкарат поредната порция виновни учени и военни. Иначе по парадите едни големи лъскави кутии разкарват и местният копейкопоклоннически планктон засира без да замита след него, целият пейзаж от радост. Няма да успеят да си мобилизират високотехнологичното производство на военни релси, ами като гледам ще си срутят цялата градена с години индустрия. Световна сила -> регионална
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 9 rate down comment 16
grainis
преди 4 дни
Според Джуджето ракетата Сармат дето гръмна в силоза щяла да стигне и удари Лондон за две минути и половина. Което означава, че се движи със скоростта на светлината. При това е недосегаема за спътници, ПВО - Пейтриът, ракети въздух-въздух и пр. Интересно с какво друго ще плаши гаргите Жужи след като любимото му плашило се оказа пълен цирк ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 9 rate down comment 17
grainis
преди 4 дни
Рассийкската междуконтиннтална ракета-страшилище и гордост на *** Сармат (или Сатана-2) се взриви за пореден път в силоза си в момента на изстрелване, образувайки огромен кратер и разрушавайки цялата прощадка стотици метри наоколо. Всъщност тази ракета е имала само едно успешно изстрелване през 2017 г. и десетина неуспешни. Руцките ЗЕТ-канали реват в отчаяние, питайки това ли ни е ядрената сила дет една ракета не може да вдигне докато украинците ни опукват задниците яко всяка нощ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 12
тошко_стоте_акаунта
преди 4 дни
До: 27, 28 ....и т.н. - мулти л-юзър, май не знаеш колко малко ме интърва, какво става в рашата. Дреме ми на шматарока, освен че мрът хора!! Един пост не можеш да намериш, да съм постнал в руска защита. Обаче Вас - пропагандно-хамериканските ботове /национали нихилисти/ не мога да ви дишам . И ще ви дрищя, докато инвестора съвсем не ме банмне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 14 rate down comment 17
Lemon's
преди 4 дни
До: тошко_стоте_акаунта...Няма такъв Оли...го...френ, като теб.Още по-голямо отвращение създаваш към руските фашисти и най-вече към българските и ***, като теб!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 13 rate down comment 18
гъбко
преди 4 дни
До: тошко_стоте_акаунта Хаха, и grainis ли си изкопирал ве нефел? Нема такъв друг женски полов орган кат теб. Уникален посссерко си! И като всичко уцелвате, поразявате и унищожавате що 3 години тъпчете на едно место ве? Що не сте я взели тази немила Украйна ве? Що си изселвате населението на 100км от границата с нея ве? Що ви взривяват и стрелят в новопридобитите територии ве? Що ви гърмят и горят летища, заводи, складове, рафинерии в 500км зона с Украйна? Много бият тия бременните украинки, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 5
grаinis
преди 4 дни
В края на краищата радиацията няма граници, тя не иска виза, не гледа цвета на паспорта, на нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 5
grаinis
преди 4 дни
Западните страни не разбират заплахите, свързани с доставката на оръжия за режима в Киев, които се използват срещу атомни електроцентрали. Има един израз - слабоумие и смелост, това е всичко. Въпросът наистина не е в прословутите червени линии или други цветни линии, въпросът е в здравия разум. От чисто прагматична гледна точка е много трудно да се разбере какво мислят те, ако осъзнават, че въоръжението, което доставят на киевския режим, се използва и срещу атомни електроцентрали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 6
grаinis
преди 4 дни
, цехове за производство на безпилотни летателни апарати, места за разполагане на личен състав, въоръжение и военна техника на ВСУ. Целите на удара са достигнати. Всички набелязани цели са поразени, заявиха от министерството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още