IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зеленски: "Планът за победа" може да накара Русия да прекрати войната дипломатически

Нараства натискът върху американския президент Джо Байдън за смекчаване на ограниченията върху оръжията за Киев

08:45 | 12.09.24 г. 8
Украинският президент Володимир Зеленски. Снимка: Bloomberg LP
Украинският президент Володимир Зеленски. Снимка: Bloomberg LP

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че „победният план“, който той иска да представи на президента на САЩ Джо Байдън този месец, ще засили позицията на Киев и ще има „психологическо“ въздействие, което може да накара Русия да прекрати войната дипломатически, предава Ройтерс.

На ежегодно събитие на Кримската платформа в Киев Зеленски каза, че е важно Украйна да представи плана на съюзниците си преди втората международна среща на върха за мир, която той иска да проведе по-късно тази година.

„Ако партньорите го подкрепят (плана), той ще улесни Украйна да принуди Русия да прекрати войната“, изтъкна Зеленски.

„Какъв е този план? Той е сериозно укрепване на Украйна и според мен ще има както психологическо, така и политическо... влияние върху решение на Русия за прекратяване на тази война“, допълни украинският президент.

Зеленски говори за първи път за плана миналия месец, като заяви, че иска да го обсъди с Байдън и двамата му възможни наследници след президентските избори в САЩ през ноември.

Очаква се Зеленски да присъства на Общото събрание на ООН по-късно този месец.

Това се случва на важен кръстопът във войната – руските сили продължават настъплението си в Източна Украйна, въпреки че силите на Киев предприеха изненадващо нашествие миналия месец в руската Курска област.

Украйна настоява за нова среща на върха, на която да придвижи виждането си за мир. Първата среща, която се проведе в Швейцария през юни, изключи Русия и в същото време привлече делегации от много други страни.

Киев съобщи, че подкрепя присъствието на Русия на новата среща, тъй като много държави от Глобалния юг биха искали на нея да присъстват представители и на двете воюващи страни. Москва заяви, че няма да преговаря с Киев, докато украинските сили са на руска територия.

Западни дипломати продължават да твърдят, че президентските избори в САЩ остават изключително важни за това каква помощ може да очаква Украйна от САЩ в краткосрочен план, пише Wall Street Journal. Малцина считат, че западната подкрепа може да продължи при сегашните нива в следващите години.

Планираното ново предложение за мир на Зеленски е поредният знак, че той приспособява публичната си позиция, която до момента беше съсредоточена върху връщането на цялата украинска територия преди началото на мирни преговори. През лятото Украйна обмисляла преговори с Русия за ограничаване на атаките срещу енергийната инфраструктура на едната и на другата страна, съобщават украински, руски и западни представители.

Блинкен ще обсъди подкрепата за Украйна в Полша

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще се срещне с високопоставени представители на полското правителство в сряда, за да обсъди подкрепата за Украйна в борбата ѝ срещу Русия и да задълбочи сътрудничеството на Вашингтон с Варшава в областта на отбраната.

Блинкен ще посети съюзника в НАТО Полша след визита в Киев в сряда, на която той изслуша призивите на украински представители да получат разрешение да изстрелват доставени от Запада ракети дълбоко на руска територия.

Блинкен ще се срещне с полския премиер Доналд Туск, с президента Анджей Дуда и външния министър Радослав Шикорски.

Сигурността на източния фланг на Полша също ще бъде част от разговорите с Блинкен.

Нашествието на Русия в Украйна превърна отбраната в основен приоритет на източните страни членки на НАТО и Полша се стреми да укрепи границите, които споделя с Беларус и Русия.

Отношенията между Полша и Русия се влошиха значително, след като Москва изпрати десетки хиляди войници в съседна Украйна на 24 февруари 2022 г. Варшава увеличи разходите си за отбрана в отговор и очаква рекордни разходи през 2025 г. от 186,6 млрд. злоти (47,95 млрд. долара).

Задълбочаването на енергийното сътрудничество също се очаква да бъде тема на разговорите, докато Блинкен е във Варшава, съобщи Държавният департамент. Според полски представители ще бъде обсъдено сътрудничеството в областта на ядрената енергия за граждански цели, включително изграждането на първата полска атомна централа.

Републиканци и демократи искат Байдън да смекчи оръжейните ограничения за Украйна

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е подложена на нарастващ натиск от републиканците и демократите да смекчи начина, по който Украйна може да използва оръжията, предоставени от САЩ във войната ѝ срещу Русия.

Сенатор Бен Кардин, председател на Комисията по външна политика към Сената и демократ, отбеляза атаките на Русия през последно време, при които загинаха цивилни, а инфраструктура беше унищожена, и призова за бързи действия.

„Време е да позволим на Украйна да може да се брани срещу тези въздушни атаки по-ефективно и САЩ трябва да бъдат лидерът в това отношение“, каза Кардин на заседание на комисията.

Републиканците призовават за смекчаване на ограниченията, откакто Русия започна пълномащабното си нашествие в Украйна през февруари 2022 г., но влиятелни демократи в Конгреса също призовават за промяна на политиката през последно време.

В писмо до съветника по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан конгресменът Бил Гийтинг, топ демократ в подкомисията за Европа в Камарата на представителите, призова администрацията да позволи използването на оръжия американско производство срещу военни мишени на руска територия.

Група републиканци в Конгреса, включително председателите на комисиите за въоръжените служби, външна политика и разузнаване, също публикуваха писмо, в което призовават за край на ограниченията.

Във вторник Байдън заяви, че прекратяването на забраната за Украйна да използва оръжия с голям обсег се обсъжда.

Шестмесечната борба за подкрепата в Конгреса за военна помощ на стойност 60 млрд. долара обтегна отношенията между Зеленски и администрацията на Байдън. Миналия месец Германия намали планираната си военна помощ за Киев за 2025 г., след като миналата година канцлерът Олаф Шолц призоваваше европейските партньори да увеличат военната си помощ за Киев.

Британският министър на отбраната Джон Хийли заяви пред парламента в понеделник, че руската артилерия превъзхожда тази на Украйна най-малко с три към едно и че Русия също така е привлякла още 400 хил. войници тази година.

Русия получава и допълнителна помощ от Иран, Северна Корея и особено от Китай. САЩ и Великобритания обявиха санкции срещу Иран и Русия във вторник след първите според тях доставки на ирански балистични ракети за войната на Москва. Китай доставя компоненти, които помагат за производството на руски оръжия в замяна на технология за подводници, заяви заместник-държавният секретар на САЩ Кърт Кембъл във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 12.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 6 минути
Плана за побiда е стотици алексндровски гъбки да флудят по форумите с безсмислици и да си въобразяват, че това дава осезаем ефект. После в някаквъм момент суровата реалност ще ги удари по челото и те бързо ще се форматират и изпратят да бранят нови евроатлантически каузи в просторите на инернет. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 6
sssaaa
преди 47 минути
До: Алехандро, Фekaшник, ти наблюдаваш ли че никой не ти чете измишльотините. Ае стига си лъгал и водил монолог с различните ти акаунти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 23
Алехандро
преди 1 час
Редаксион, вие наблюдавате ли какво се случва с руското рубле?! Чупи исторически антирекорди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 24
гъбко
преди 1 час
Пореден хубав ден за производителите на акрилни лакови покрития, в АвтоВАЗ са поръчали 1270 кутии с бяла боя, государственьй заказ по програмата смени труп за ладичка. Като цяло доста железария е променила статута си от параден на скрап. Танкове, самальоти, ПВОта, камиони, понтонни мостове, наситен ден. Из мрежата циркулира един забавен клип на русНАЦИта атакуващо с мотоциклети, да споделя със съфорумци ... https://***.youtube.com/watch?v=4224P1nJ6-I
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 26
Алехандро
преди 1 час
Та, във връзка с предният коментар, как си представяте икономика с основна лихва 18-20%, а за заемите - 25, 28%, и предприятия, неможещи да намират отникъде евтин ресурс и теглещи кредити с такава огромна лихва, отделно огромният държавен натиск?! За, това, другари, все повече руски компании гълтат вода - любимият ви "газпром" е ясен, КаМАЗ - също, но много тежко е положението в Татнефт, Роснефт, Норилск-Никел, и тук говорим само за гиганти, за стълбове на руската аналогова суровинна икономика..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 30
Алехандро
преди 2 часа
А голямата драма в колхоза е, относно: "ЦБ на заседании 13 сентября сохранит ключевую ставку на уровне 18% или повысит ее до 19-20%. Такой прогноз Газете.Ru дали эксперты. Что делать вкладчикам, инвесторам, заемщикам и ждать ли укрепления рубля в нашем материале.Три эксперта предрекли сохранение ключевой ставки на уровне 18%, в том числе экс-глава ЦБ Сергей Дубинин. Четыре экономиста и финансиста высказались за повышение ключевой ставки до 19-20%." Хахахахаха, лъжците с бумтящата икономика ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 31
Алехандро
преди 2 часа
Ония ден госпресата написа потресаващото число от извънредни 378 000 чакащи за протезиране пациенти, и това число е било към края на 2023 г., и продължават да чакат, а колко нови още прииждат, а колко стотин хиляди са вече протезирани, они си знят. Ще им дойде акъла, по трудният начин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 33
Алехандро
преди 2 часа
Алкоголизираните колхозници взеха да сгъват! А, тва, което гледат непрекъснато руските войници, как труповете на другарите им постоянно гният по полетата, последно около Покровск, как труповете умишлено се изоставят, да си представят какво ще се случи и с тях, като ги целне украински куршум, води до огромни депресивни състояния, отделно - психическите отклонения, въоръжено насилие в чостта, случаи, които стават все повече и повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още