IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ обмислят да премахнат забраната за Украйна да използва оръжия с голям обсег

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристига на посещение в Киев в сряда

08:37 | 11.09.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че администрацията му „работи по въпроса“ в отговор на въпрос дали САЩ биха отменили ограниченията срещу използването от Украйна на оръжия с голям обсег във войната срещу Русия, предава Ройтерс.

САЩ не бяха склонни да доставят или разрешат използването на оръжия, които биха могли да поразят цели дълбоко в Русия поради опасения, че това ще доведе до ескалиране на конфликта.

Другите съозници на Киев доставят оръжия, но с ограничения как и кога могат да бъдат използвани в Русия поради опасения, че подобни удари може да предизвикат ответна реакция, която да въвлече страните членки на НАТО във войната или да предизвикат ядрен конфликт.

Запознати източници заявиха пред Ройтерс миналата седмица, че САЩ са близо до споразумение, което дава на Украйна такива оръжия, но допълниха, че Киев трябва да почака няколко месеца, докато САЩ решат технически въпроси преди доставките.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен ще пристигне в Украйна в сряда, където ще проведе срещи с високопоставени представители на правителството в критичен по думите му момент за подкрепа на страната в борбата срещу нашествието от Русия.

Блинкен, който ще бъде в Украйна заедно с британския външен министър Дейвид Лами, заяви, че ще използва посещението си, за да чуе директно от украинския президент Володимир Зеленски и други украински представители какви са сегашните цели на Киев във войната и какво може да направи Вашингтон, за да помогне за постигането им.

„Смятам, че моментът е критичен за Украйна на фона на напрегнатия есенен сезон на боевете с Русия, която продължава да ескалира агресията си“, заяви Блинкен на пресконференция в Лондон с Лами.

Зеленски призовава западните страни да доставят ракети с голям обсег и да отменят ограниченията за използването им за поразяване на мишени като военно-въздушни бази в Русия.

Блинкен ще посети Киев ден след визитата му в Лондон, когато той заяви, че Русия е получила балистични ракети от Иран и вероятно ще ги използва в Украйна в рамките на седмици. Той предупреди, че сътрудничеството между Москва и Техеран застрашава по-широката сигурност в Европа.

Задълбочаването на военното сътрудничество между Иран и Русия е заплаха за цяла Европа, каза Блинкен и добави, че Вашингтон е предупредил Иран в частен разговор, че предоставянето на балистични ракети на Русия би било „драматична ескалация“. По-късно САЩ наложиха санкции на Техеран заради доставката.

Блинкен отказа да съобщи дали Вашингтон ще позволи на Украйна да използва оръжия с голям обсег дълбоко в Русия, но заяви, че множество фактори ще бъдат взети предвид при това решение и на това няма да се гледа само като на оръжейна система.

„Не самата система е от значение. Трябва да се запитаме дали украинците могат ефективно да я използват, а понякога това изисква значително обучение, което осъществихме. Имат ли способността да го поддържат?“, каза Блинкен.

По-късно този месец Зеленски ще бъде на посещение в САЩ и ще представи план на президента Джо Байдън и двамата му възможни наследници след изборите през ноември, който той се надява да доведе до скорошен край на войната.

Русия е близо до двустранно споразумение с Иран

Русия почти е завършила изискваните процедури за подписване на ново двустранно споразумение с Иран скоро, съобщи руската държавна осведомителна агенция ТАСС, като цитира високопоставения представител на службите за сигурност Сергей Шойгу.

„Очакваме скоро да завършим нов основен междудържавен договор. Завършваме вътрешните процедури, които са необходими за подготовката на документите за подписване от президентите“, допълни Шойгу.

Русия създаде по-близки връзки с Иран и други страни, които са враждебни към САЩ, като Северна Корея, две години и половина след началото на войната в Украйна.

От известно време Русия съобщава, че възнамерява да подпише голям договор за партньорство с ислямската държава, но изказването на Шойгу е най-силният знак до момента, че такава сделка ще бъде сключена всеки момент.

Товарен влак дерайлира в Белгородска област след „външна намеса“

Товарен влак дерайлира в руската Белгородска област, която граничи с Украйна, заради външна намеса в работата на железопътния транспорт, но няма жертви, съобщи местното подразделение на Руската железопътна компания, цитирано от Ройтерс.

„Снощи, в 23,17 ч... поради намеса в оперирането на железопътния транспорт локомотив и вагони на товарен влак дерайлираха“, съобщи Югоизточната железопътна компания в приложението „Телеграм“. „По първоначална информация няма жертви“, допълни тя.

Железопътната компания не разкри повече подробности.

Инцидентът е станал в Новоосколски район в Белгородска област, допълни железницата. Град Новий Оскол, който е административен център на района, се намира на около 50 км от границата с Украйна.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков заяви в „Телеграм“, че е организиран обход за пътническите влакове и че екипи на службите за спешна помощ са изпратени на място. Той не уточни каква е причината за дерайлирането на влака.

Взривове и атаки срещу инфраструктурата в региона стават почти ежедневна реалност през последните месеци, като официални представители обвиняват украинските сили или проукраински саботьори.

Инцидентът се случва, след като във вторник Украйна атакува руската столица в най-голямото до момента нападение с дронове, при което най-малко един човек беше убит, а десетки жилища в Московска област бяха разрушени. 50 полета трябваше да бъдат отклонени от летища в Москва.

Русия съобщи, че е унищожила най-малко 20 украински щурмови дрона над Московска област, която има население от над 21 млн. души, и 124 дрона над още осем области.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери, че нападението с дронове е още едно напомняне за истинския характер на политическото ръководство на Украйна, което според него е съставено от врагове на Русия.

„Няма начин удари през нощта срещу жилищни квартали да бъдат свързани с военни действия“, каза Песков. „Режимът в Киев продължава да показва характера си. Те са наши врагове и трябва да продължим специалната военна операция, за да се защитим от подобни действия“, изтъкна той, използвайки израза на Москва за определяне на войната ѝ срещу Украйна.

Киев съобщи, че Русия е извършила нападение през нощта с 46 дрона, от които 38 са били унищожени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 11.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
9845single
преди 2 минути
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк---- https://do.my/texx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
pinoccio
преди 2 минути
Тамън сега ще могат да накривят такето на Ленин в мавзолея, като разтресат Червения площад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 6
cyclop
преди 1 час
Третата световна война отдавна е решена, единственото предизвикателство е как да се накара Русия да я започне - по начин, удобен за пропагандичката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 13
Алехандро
преди 1 час
Докъде в руската *** могат да стигнат украинските удари, ако Украйна наистина получи днес разрешение от западните партньори:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 9
sssaaa
преди 1 час
Хайде пак се почна със сутрешните лъжи на Фekaлната форумна Зелка. Тая бяла боя не свърши ли вече, че да се засили пролетно-лятната есенна контра атака през зимата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 21
гъбко
преди 1 час
Хубави кадри на взривяване на жилищни блокове в машква, пищящи и ревящи русНАЦИтата, би трябвало да са щастливи и доволни или те така изразяват радост? Постепенно изпадат в нирвана. Нали резиденцията на търсеният от международният съд в Хага за престъпления срещу човечеството е защитена от 10 ПВОта. Важно е той и кабаева да са добре, за да ги пазят от злите натовци. Днес в АвтоВАЗ са доставени 1140 кутии с бяла боя - государственьй заказ по програмата смени труп за ладичка. Все в норм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още