IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украински дронове срещу Москва отмениха полети и опожариха жилищни сгради

Президентът на САЩ Джо Байдън внесе дългоочакван стратегически доклад за Украйна в Конгреса

08:39 | 10.09.24 г. 25
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руски официални представители заявиха, че са свалили най-малко 15 дрона около Москва през нощта във вълна от атаки, при които са подпалени жилищни сгради, една жена е загинала, а над 30 полета в столицата е трябвало да бъдат отменени, предава Ройтерс.

Над 60 дрона са били свалени и над югозападната руска Брянска област, която граничи с Украйна, както и в Липецка област в Южна Русия, съобщиха губернаторите на областите. Те не съобщават за жертви и щети.

Местната индустрия с дронове на Украйна расте бързо и Киев засилва атаките си с дронове срещу руска енергийна, военна и транспортна инфраструктура.

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви в приложението „Телеграм“, че най-малко 15 дрона са били свалени около Москва, като екипи на Спешна помощ са били изпратени на редица обекти в областта и близо до летище „Жуково“ и в Домодедовска област, където се намира едно от най-големите летища в руската столица.

Руската осведомителна агенция РИА „Новости“ съобщи, че летищата „Домодедово“ и „Жуково“ са били затворени за въздушен трафик след отмяната на над 30 местни и международни полета там и на други летища, които обслужват Москва.

При атаките с дронове през нощта са нанесени щети на най-малко две високи жилищни сгради в Раменское, Московска област, при което няколко апартамента са били подпалени, съобщи губернаторът на областта Андрей Воробьов в „Телеграм“.

46-годишна жена е загинала, а трима души са били ранени в Раменское, каза Воробьов. Той допълни, че 43 души са били евакуирани в центрове за временно настаняване.

Град Раменское, на около 50 км югоизточно от Кремъл, има население от четвърт милион души, сочат официални данни.

В руските канали „ШОТ“ и „База Телеграм“, които са близки до службите за сигурност на Русия, бяха публикувани видеа с многоетажна жилищна сграда, от която излизаха пламъци. В тях се съобщава, че пет апартамента са били унищожени при атаката с дронове в Раменское.

Властите в Тулска област, която граничи с Московска област на север, съобщиха, че отломки от дрон са паднали върху склад за горива, но „технологичният процес“ на обекта не е засегнат.

Атаките във вторник следват вълната от дронове, изстреляни от Украйна в началото на септември, които са насочени основно към енергийни и електропреносни обекти на Русия.

Те се извършват в момент, когато войната се намира на важен кръстопът, като Русия продължава офанзивата си в Източна Украйна и в същото време все още не може да отблъсне силите на Киев, които проникнаха през западната граница в изненадващо нашествие през август.

Руските власти често не дават пълна картина на щетите, нанесени при украинските нападения.

Украйна настоява да получи разрешение от САЩ да използва по-мощни оръжия, доставени от Запада, за да нанесе по-големи щети в Русия и да намали възможностите на Москва да продължи атаките си срещу Украйна.

Байдън изпрати в Конгреса стратегическия доклад за Украйна

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън изпрати в Конгреса класифициран доклад относно стратегията си за войната в Украйна, съобщиха трима запознати източници. Това се случва месеци след крайния срок през юни, предвиден в законопроекта за помощта за страната на стойност милиарди долари, който конгресмените приеха през април.

Съветник в Конгреса съобщи, че дългоочакваният доклад е стигнал до членовете на Конгреса в понеделник и те все още не са имали възможността да го прегледат. Други двама източници, пожелали да останат анонимни, тъй като нямат право да обсъждат класифициран въпрос, потвърдиха, че докладът е бил изпратен.

Конгресът прие да предостави помощ и военна подкрепа за Украйна и съюзнически страни на стойност 175 млрд. долара в продължаващото вече две години и половина пълномащабно нашествие на Русия.

След месеци на забавяне контролираната от републиканците Камара на представителите прие законопроект за допълнителна помощ на стойност 95 млрд. долара, който включва финансиране за Украйна на стойност 61 млрд. долара, както и милиарди за Израел, цивилни в конфликти зони в цял свят и за „противопоставяне на комунистически Китай“ в Индо-Тихоокеанския регион.

Като част от законопроекта Конгресът поиска от администрацията на Байдън да внесе подробна стратегия за Украйна до началото на юни.

Подкрепата на американския президент за Украйна се споделя от демократите и много републиканци в Конгреса. Но някои републиканци критикуваха администрацията му, че ограничава начина, по който Украйна може да използва американско оборудване, например като отказва доставянето на оръжия, които може да поразяват цели дълбоко в Русия.

Вашингтон ограничава използването на оръжията заради ограниченото предлагане на ракети, липсата на основания за използването им, тъй като повечето руски самолети са извън обхват, и от страх, че това може да доведе до ескалация на конфликта.

Седмици след изтичането на крайния срок за доклада някои членове на Конгреса заявиха, че са притеснени и ще обмислят да блокират допълнително финансиране.

В комюнике, изпратено до Ройтерс в края на август относно доклада, сенатор Джим Риш, виден републиканец в Комисията по външна политика на Сената, заяви, че подкрепя помощта за Украйна, но допълни, че тя не бива да бъде толкова сляпа.

„От първите дни на войната на (руския президент Владимир) Путин в Украйна искаме от администрацията на Байдън и Харис да представят стратегия за това как САЩ и нашите съюзници могат да помогнат на Украйна да я спечели“, заяви Риш.

„Когато те не отговориха на исканията ни, наредихме чрез закон такава стратегия да бъде изпратена на Конгреса, но крайният срок изтече без отговор. Президентът Байдън и вицепрезидентът Камала Харис дължат стратегия не само на нас, а и на американския народ и тяхното пренебрежение показва, че нямат такава или се страхуват да я споделят“, допълни той.

Украйна повика ирански дипломат заради възможно снабдяване на Русия с ракети от Техеран

Украинското външно министерство съобщи, че е повикало високопоставен ирански дипломат, за да предупреди за „опустошителните и непоправими последици“ за двустранните отношения, ако съобщенията, че Техеран снабдява Русия с балистични ракети са верни.

Високопоставен ирански представител отрече съобщенията в понеделник и ги определи като „психологическа война“. Говорител на ЕС определи информацията като „достоверна“.

CNN и Wall Street Journal съобщиха миналата седмица, като се позоваха на неназовани източници, че Иран е предоставил балистични ракети с малък обсег на Русия.

Украинското външно министерство заяви в „Телеграм“, че е повикало иранския шарже д’афер Шахриар Амузегар и го е предупредило в „остра форма“ за последиците за отношенията, ако доставката на ракети бъде потвърдена.

По-рано бригаден генерал Фазлоах Нозари, високопоставен командир на иранските Революционни гвардейци, заяви пред иранска осведомителна агенция, че „никакви ракети не са изпращани на Русия и това твърдение е част от психологическа война“. „Иран не подкрепя нито една страна в конфликта между Украйна и Русия“, допълни той.

„Имаме достоверна информация, предоставена от съюзници, за доставката на ирански балистични ракети на Русия“, реагира говорителят на ЕС по въпросите на външната политика Петер Стано. Той допълни, че ако бъде потвърдена, „доставката ще съставлява значителна ескалация в иранската подкрепа за незаконната агресивна война на Русия срещу Украйна“.

Друг европейски представител, пожелал да остане анонимен, заяви, че САЩ са споделили със съюзниците си информация за предполагаемото изпращане на балистични ракети от Техеран и скоро тя вероятно ще стане публична.

„Не мога да потвърдя съобщенията, че е имало такава доставка“, каза говорителят на Белия дом Джон Кърби във Вашингтон. Подобен сценарий би имал опустошителни последици както за Украйна, така и за Близкия изток, допълни той.

„Иран е наш важен партньор, ние развиваме търговските и икономическите си отношения, развиваме сътрудничеството и диалога си във всички възможни области, включително най-чувствителните“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Миналата седмица Украйна заяви, че задълбочаването на военното сътрудничество между Техеран и Москва е заплаха за Украйна, Европа и Близкия изток и призова международната общност да засили натиска върху Иран и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 10.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

15
rate up comment 10 rate down comment 12
Алехандро
преди 2 часа
Хахаха! Ама, руските *** бодро декларираха, че са свалили всички дрончета, нищо, че от "останки" са взривени няколко ел. подстанции и далекопроводи, както и два аналогови самолета на "Внуково"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 13
Алехандрохую
преди 3 часа
"Това вече не е трагедия, а само статистика -- нале тъй?? Зелено-гъбясали-геей-ботове??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 11
Алехандрохую
преди 3 часа
Александър се чуди дали този момент е пропуснат или Украйна вече воюва при условията на Русия."Най-лошото е, че всички сме свикнали със смъртта, казва той. "Понятието човешки живот, човешка загуба, човешка кръв. Това вече не е трагедия, а само статистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 9
Алехандрохую
преди 3 часа
Провалът на програмата за мобилизация на Украйна изостри тези проблеми.Александър от 79-и полк казва, че неговата бригада вече е загубила повече войници през 2024 г., отколкото през предходните 18 месеца.Според Майк Темпър ключът към задържането на Украйна в играта е грижата за хората, което означава да бъдат гъвкави в задържането на територия. Той казва, че не можете да се спечели състезание по касапница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 12
гъбко
преди 3 часа
И имаме победител в тазгодишният конкурс за наградите Дарвин. Богатир тича кросче пред украински дрон и го хваща с ръце. Приказка с очакван край - как се печели бяла ладичка. --> https://***.reddit.com/r/CombatFootage/comments/1f9lxb4/russian_soldier_gets_chased_by_an_armed_fpv_drone/?force_seo=1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 8
Алехандрохую
преди 3 часа
Според него тези две явления са свързани по начин, който може да не изглежда очевиден на пръв поглед.Когато Конгресът на САЩ спря продажбите на оръжие за шест месеца, започвайки през октомври 2023 г., Украйна беше принудена да хвърли хора за решаването на проблемите."Когато нямахме снаряди, използвахме повече пехота на фронта, за да спрем пробива, което означаваше загуба на много опитни войници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 6
Алехандрохую
преди 3 часа
Танковите екипажи на бригадата сега основно работят като част от статични артилерийски части, действащи от закрити позиции и много по-назад в тила.Танковите екипажи на бригадата сега основно работят като част от статични артилерийски части, действащи от закрити позиции и много по-назад в тила. "Физикът, чийто прякор идва от времето, когато е учител по природни науки в Херсон, казва, че слабостта на Украйна може да се обясни с проста формула: липса на хора плюс липса на боеприпаси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 7
Алехандрохую
преди 3 часа
Руснаците също използват предимствата си в дроновете и средства за радиоелектронната борба. Това е особено забележимо в тяхната система за търсене и унищожаване, която съчетава модерни разузнавателни дронове с ударни дронове, артилерия и самолети."Физикът, танкист от 68-а егерска бригада, казва, че руската авиация и артилерия реагират почти в реално време; всичко, което се движи и не е защитено, се унищожава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 7
Алехандрохую
преди 3 часа
Последните седмици руският натиск става все по-силен и широк, обхващайки фронт от Покровск до Угледар на юг. Това, според войниците от украинските въоръжени сили, показва, че противникът им е бил подсилен с нови резерви. Широкият фронт дава на руснаците повече възможности за атака, казва Майк Темпер, командир на минохвъргачна батарея на 21-ви батальон."Те използват численото си предимство, за да намерят пропуски в нашата защита и да ги увеличат, където могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 7
Алехандрохую
преди 3 часа
За тези край Курахово, където населението преди е било 21 хиляди, но е спаднало до пет хиляди, най-очевидните промени са в логистиката. Камионите с гориво, транспортните средства и щабовете се отдръпнаха, криейки се от затягащата се руска примка. Снабдяването се забавя като за получаване на минохвъргачки или противотанкови ракети Javelin е нужен в най-добрия случай половин ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още