IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво е значението на украинската атака в Курск?

Основната стратегическа цел на операцията е изпълнена, посочи проф. Румен Кънчев

12:15 | 09.09.24 г. 5

Преди дни началникът на генералния щаб на украинската армия ген. Олександър Сирски разказа пред CNN, че основната причина за навлизането в Курск е била информация за руско настъпление от този район към Харков, която Киев е получил през март. Това коментира проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Във връзка с това украинците са разработили тази операция, която е трябвало да изпревари подготовката на руската армия, т.е. това е принудена операция, за да предотвратят това нападение на Русия... Така напълно са осуетили този план Харков да бъде обкръжен от север и изток. Това е истинската причина и тя има стратегически елемент, като руснаците не са очаквали такова развитие на ситуацията. Смята се, че операцията е много успешна", коментира проф. Кънчев.

Москва твърди, че операцията е отслабила украинската защита, но в същото време Русия изтегля 30 000 войски от Запорожието, за да ги разположи в Курск, а на срещата в Рамщайн президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че допълнителни 30 000 войски са били снети от основната руска атака в Източна Украйна. "Това по-скоро отслабва мощта на руската армия на източния фронт, тъй като нямат готови войски и се стремят по някакъв начин да покрият това второ направление", посочи събеседникът.

Западните партньори на Украйна в голямата си част не са били информирани за атаката в Курск, но се признава, че основната стратегическа цел на операцията - да се отклонят руски сили от Източна Украйна, е изпълнена. 

Няма големи развития по целия фронт на войната, тъй като руснаците са притеснени от навлизането на украинските сили в Курска област. Русия продължава да съсредоточава сили в опит да превземе ключовия украински град Покровск, но за момента няма изгледи, че руската армия ще успее да вземе града, който би ѝ дал голяма стратегическо предимство.

Ракетите, които Иран доставя на Русия, няма да имат особено голям ефект върху бойните действия, смята проф. Кънчев. Те са базирани на морално остарялата технология на ракетите "Скъд" и ще бъдат сравнително лесно унищожени от модерните ПВО системи на Киев, обясни той.

Проф. Кънчев говори и за новата си книга "Ще бъде ли предотвратена нова война в Европа", която събира изследвания от различни автори с възможните сценарии за развитието на конфликта в Европа.

Какви са настроенията в НАТО да се разреши на Украйна да нанася удари дълбоко в Русия, как НАТО ще се защитава от руски ракети и още коментари може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 09.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 3
Tikva007
преди 30 минути
Така и никой не разбра каква беше основната причина за тази авантюра, но даже американците бяха изненадани, като увисна въпросът, колко това е добре за Зеле - да изненадва американците. Умните наблюдатели търсят британска следа в тази *операция*, но това е въпрос на бъдещи разкрития. Само едно вече е 100% сигурно, че България стана държавата No. 1 по номинален брой експерти и професори по международна сигурност и геополитика. Категорично това занимание замести *борбътъ* като национален спорт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
Tikva007
преди 38 минути
*основната причина за навлизането в Курск е била информация за руско настъпление от този район към Харков, която Киев е получил през март. Това коментира проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика* - Или както писа преди няколко години Големият Димитри Иванов: *Ти си ттъпп, защото си професор, или си професор, защото си ттъпп?*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
sssaaa
преди 40 минути
Фekaлник, искаш да кажеш, че от началото на годината са Дезертирали 200к Украинци, от които 25к директно в Русия. Или се опитваш да кажеш, че на ден Украинците губят над 500 елитни военни една част от които са западни наемници само в района на Курск. Или понеже всичко в Украинския режим е наред ей така за разнообразие се правят масово Реформи в момента? Нeфeлнuk, наивен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 20
Алехандро
преди 1 час
Иначе, до тази сутрин, през последната седмица ВСУ са превзели 61,16 km
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 21
Алехандро
преди 1 час
Първо, че опиянчените рускиговеда станаха за пореден път за смях пред света! Второ, руските колхозници да разберат от първо лице, мн. число, какво е това "тридневна СВО", и "има ли почва у нас"! Хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още