IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руските войски превзеха украински град в настъплението си към Покровск

Олаф Шолц призова за възобновяване на усилията за мир в Украйна

18:58 | 08.09.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия съобщи в неделя, че силите ѝ са установили пълен контрол върху град в Източна Украйна в рамките на настъплението им към стратегически важния град Покровск и се опитват да пробият украинските дефанзивни фронтови линии, предава Ройтерс.

Руските сили, които контролират около една пета от Украйна от началото на нашествието през февруари 2022 г., настъпват в Източна Украйна в опит да откъснат целия Донбас, който е около половината от размера на американския щат Охайо.

Руското министерство на отбраната заяви, че силите му са превзели град Новогродовка, който се намира на 12 км от Покровск, важен железопътен и шосеен център за украинските сили в района. Градът имаше население от 14 хил. души преди войната.

Юрий Подоляка, влиятелен проруски военен блогър, роден в Украйна, публикува карти, които показват, че руските сили атакуват отвъд Новогродовка на поне две места на по-малко от 7 км от Покровск.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че украинското нашествие в руската Курска област не е успяло да забави настъплението на Русия в Източна Украйна и е отслабило отбраната на Киев по фронтовата линия в полза на Москва.

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили заяви в четвъртък, че нашествието на Киев в Курска област работи и че няма руско настъпление срещу Покровск през последните шест дни.

Той допълни, че една от целите на нашествието в Курск е да отклони руски сили от други области, основно Покровск и Куракхово. Русия отклони голям брой войници към Курск, но също така укрепи фронта в Покровск, допълни той.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че операцията в Курск е и за предотвратяване на възможността руските сили да преминат границата в обратната посока.

В момента Русия контролира около 80% от Донбас. Предвид скоростта на руското настъпление на изток напоследък някои руски военни блогъри изразяват опасения, че армията е попаднала в собствената си клопка.

Междувременно германският канцлер Олаф Шолц призова за възобновяване на усилията за постигане на мир в Украйна и добави, че той и украинският президент Володимир Зеленски са постигнали съгласие на неотдавнашни разговори за нова мирна конференция, която ще включва Русия, предава Ройтерс.

„Смятам, че сега е време да обсъдим как да достигнем до мир от това състояние на войната, впрочем с по-бърз  темп“, заяви Шолц в интервю за телевизия ZDF.

Шолц е под натиск в родината си, след като и трите партии в лявоцентристката му коалиция понесоха болезнени загуби на местните избори в две провинции преди една седмица, а партии, настояващи за по-добри отношения с Москва, спечелиха повече гласове.

Националистическата партия „Алтернатива за Германия“ и новата антисистемна партия „Алианс на Зара Вагенкнехт“ (BSW), който се противопоставя на военната подкрепа за войната на Украйна срещу нашествието на Русия, постигнаха рекорден ръст на подкрепата.

Зеленски заяви през юли, че цели да има готов план през ноември, който да позволи на Киев да проведе втора международна мирна конференция в Украйна и че представители на Русия трябва да присъстват.

През юни Украйна беше домакин на делегации от 92 страни в първа среща на върха в Швейцария за постигане на напредък по план за мир.

Русия, която започна пълномащабно нашествие в Украйна през февруари 2022 г., не беше поканена на събитието и заяви, че то не може да бъде отправна точка за преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 08.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 14 минути
До: khao *** ш и з.о
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 14 минути
До: cyclop няма нищо за обсъждане , ***... изнасяте се от чуждата земя и мира е готов...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
cyclop
преди 2 часа
"Смятам, че сега е време да обсъдим как да достигнем до мир от това състояние на войната, впрочем с по-бърз темп"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още