IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна може да получи израелски системи за противовъздушна отбрана Patriot

Украинската армия е прогонила руските войски от квартал в Часов Яр

08:36 | 28.06.24 г. 39
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ, Израел и Украйна водят разговори за доставяне на до осем системи за противовъздушна отбрана Patriot на Киев, които биха подобрили значително способността ѝ да отблъсква руски въздушни удари, пише Financial Times.

Макар че не е финализирано, споразумението вероятно ще включва системи Patriot с висока прецизност, които първо ще бъдат изпратени от Израел на САЩ, след което ще бъдат доставени на Украйна.

Условията на сделката, която би отбелязала промяна в отношенията на Израел с Москва, са били обсъдени между министри и високопоставени официални представители на трите страни, съобщават петима запознати източници.

Израел съобщи през април, че ще започне да изтегля своите осем батареи Patriot, които са на повече от 30 години, и да ги заменя с по-модерни системи.

Но батареите, които са използвани в сегашната война на Израел с „Хамас“, все още не са изтеглени поради притеснения, че напрежението с подкрепяната от Иран бунтовническа групировка „Хизбула“ може да прерасне в пълномащабна война.

Ако бъде осъществен, този трансфер ще представлява значителна промяна в отбранителните способности на Украйна. В момента страната има най-малко четири системи Patriot, доставени от САЩ и Германия.

Но макар да се обсъжда прехвърлянето на всички осем системи, е възможно не всички да бъдат изпратени на Украйна, съобщават четирима от източниците. Трима души, запознати с разговорите, казват, че украинският външен министър Дмитро Кулеба е провел разговори по въпроса с американския си колега Антъни Блинкен през последните седмици.

Съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан е обсъдил въпроса най-малко два пъти с Андрей Йермак, началник на канцеларията на украинския президент, разкриват трима от източниците.

„Украйна продължава да работи с различни страни в света за получаването на допълнителни системи Patriot“, заяви Кулеба пред FT, без да потвърждава за разговорите. „Още веднъж призоваваме всички страни, които имат такива системи, да ги предоставят на Украйна“, допълни той.

Освен разговорите между САЩ и Украйна се водят и преки разговори между Израел и Киев за прехвърлянето на системи Patriot, казва източник, запознат с дипломацията.

Много е важно, че Израел има и големи запаси от ракети прехващачи, от които Украйна също се нуждае. Те могат да бъдат изпратени с батареите, казва един от източниците, запознат с размера на израелския арсенал.

Според анализатори старите израелски ракети прехващачи имат по-голям обсег и по-големи бойни глави от по-новия модел PAC-3. Това може да ги направи подходящи за прехващането на руските изтребители, които пускат опустошителни плъзгащи се бомби над украински градове и военни позиции далеч зад фронтовите линии.

Бивши официални представители и анализатори смятат, че израелските системи най-вероятно ще бъдат продадени на САЩ, които след това може да ги изпратят на Украйна. Но според тях по-големият въпрос е дали Израел е готов да се отчужди от Русия въпреки все по-близките отношения на Москва с Иран.

Преди време Израел отхвърли искания на Украйна за системи за противовъздушна отбрана. Страната също така има споразумение с Русия, което дава на израелски самолети достъп до сирийското въздушно пространство.

Споразумение за сигурност

Европейският съюз и две от страните членки, Литва и Естония, подписаха споразумения в областта на сигурността с украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха в Брюксел в четвъртък, предава Ройтерс.

Споразумението с ЕС очертава ангажимента на блока да помага на Украйна в девет области в политиката за сигурност и отбрана, включително доставки на оръжия, военно обучение, сътрудничество в отбранителната индустрия и разминиране, сочи проектодокумент, видян от агенцията.

Пактът, наред с документите, подписани с Литва и Естония, цели да допълни други сходни споразумения между Украйна и нейните съюзници, докато страната продължава отбраната си срещу руското нашествие.

Страни като САЩ, Великобритания, Франция и Германия също имат подобни споразумения с Киев.

Официални представители съобщиха, че споразуменията не са като пакта за взаимна отбрана между страните членки на НАТО, но са обещание за предоставяне на оръжия и друга помощ на Украйна за укрепване на сигурността ѝ и възпиране на бъдещо нашествие.

Украинската армия прогони руските войски от квартал в Часов Яр

Украинската армия съобщи, че силите ѝ са прогонили руските войски от квартал в град Часов Яр на източния фронт, смятан за следваща мишена на Москва в бавното ѝ настъпление в района.

Но според руски съобщения силите на Москва са унищожили комуникационна кула близо до града и са успели да напреднат още. Руските сили бавно настъпват в части от Източна Украйна, като завладяха редица села, откакто завзеха ключовия град Авдиевка през февруари.

Часов Яр се намира на възвишение на 20 км западно от Бахмут, който руските сили завладяха преди една година след няколкомесечни битки. И двете страни считат Часов Яр за възможна отправна точка за настъпление на Русия към ключовите градове в източната Донецка област, включително Краматорск и Словянск.

Назар Волошин, говорител на южната група на украинските въоръжени сили, заяви пред осведомителната агенция Укринформ, че руските сили са били прогонени от квартал „Канал“ в Часов Яр покрай канал Сиверский Донец-Донбас, който минава в източния край на града.

Волошин заяви пред украински медии, че руските войски са подложили на артилерийски огън силите на Киев в над 200 инцидента през последните 24 часа, основно в южните подстъпи на града.

В късния си вечерен бюлетин Генералният щаб на украинската армия съобщи в четвъртък, че руските сили са се опитали да изтласкат украинските войски шест пъти близо до Часов Яр. Три от атаките са били отблъснати и в района продължават да се водят сражения.

В същото време руската осведомителна агенция ТАСС съобщи, като цитира командира на руска бригада Станислав Орлов, че силите му са унищожили комуникационна кула близо до най-високата точка в града. „Това позволи да бъде направен пробив без загуби“, допълни той.

Украйна отдавна очакваше руското настъпление към града.

Главнокомандващият украинската армия Олександър Сирски заяви миналия месец, че силите на Москва са се надявали да завземат Часов Яр навреме за церемониите за 9 май, които бележат годишнината от съветската победа във Втората световна война.

Мерки за бърза реакция

Руският министър на отбраната Андрей Белоусов е инструктирал Генералният щаб на армията да предприеме „мерки за бърза реакция“ срещу американски дронове над Черно море, тъй като нарасналата им активност повишава вероятността от инциденти във въздуха.

Сега американски дронове се появяват по-често в района на Черно море, като извършват разузнавателни мисии и осигуряват мишени за оръжията с прецизно насочване, доставени на Украйна, заяви руското министерство на отбраната в „Телеграм“.

„Такива полети увеличават вероятността от инциденти във въздуха със самолети на руските военно-въздушни сили, повишавайки риска от пряка конфронтация между алианса и Руската федерация“, допълни министерството, цитирано от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

39
rate up comment 3 rate down comment 11
Lemon's
преди 23 часа
До: тошко_стоте_акаунта /Тиквата/ вече няма да може да слага по 50 минуса. Такива са привържениците на рашистан и ***...."Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем и задържа за срок до 72 часа Теодор Илиев, на 21 г., във връзка с многократни неправомерни действия (компютърни престъпления) - нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки...По време на ареста се държал нагло и обяснявал, че харесва Русия и Путин"https://dnes.dir ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 11 rate down comment 9
тошко_стоте_акаунта
преди 1 ден
До: 37, ми кво? Взимам пример от теб:):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 8 rate down comment 14
zelka007
преди 1 ден
До: тошко_стоте_акаунта ... хаха ... меката китка си намазал отрано силиконовата отливка с лубрикант и подскачаш щастливо по табуретката ... не те сдържа , а ?! не можеш и един ден да устискаш без нефелщините си ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 20 rate down comment 10
sssaaa
преди 1 ден
До: zelka007, Фекален, тогава защо Зеле постоянно реве, че не им достигат военни? Защо променяха Законо за мобилизацията? Факт е че във време на военни действия всеки изкарва, че другия губи биткат и търпо много загуби. Предвид това смятам, че данните които цитираш не са реални. Дай един път едно честно мнение, без злоба, обиди и квалификации. Бъде обективен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 19 rate down comment 8
тошко_стоте_акаунта
преди 1 ден
Хммм, днес голямо квиччене се разнася от към НаглоАтлантическия лагер! Да не е почнало осезаемо да ви влиза дебелото на дълбоко???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 8 rate down comment 25
zelka007
преди 1 ден
До: sssaaa ... смръдливeц долeн , гaвноед , според хамериканците загубите им са около 70хил убити и до 120хил ранени досега ... никой нищо не крие ... и това е около пет пъти под загубите на рашибозуците !! ето ти поименно всички загинали , тук не са включени имената на безследно изчезналите , около 24хил , които ако прибавим към бройката , то оценката на хамериканците се покрива ... дееевввааа и ддееббииттоо недотаковано ... https://ualosses.org/en/soldiers/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 1
fyodorovgb
преди 2 дни
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 20
Алехандро
преди 2 дни
Клати ме клатушко, е положението за роснацистите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 21
Алехандро
преди 2 дни
До: sssaaaАми, нали съм ти дал факти, бе, помийна главо?! Леле, колко си ***, не е истина направо, елементарен текст, с източници, не може да бъде осмислен, но нормално, с това вмирисаното в кратуната ти. Айде, освенет си, у лево! Недей вмирисва форума повече, няма кой да ти обръща внимание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 11 rate down comment 23
penman
преди 2 дни
Иде крахът на нацистите в Кремъл! Нашенската и-з.мет, която ги подкрепя за копейки е време да я изринем от страната в северо-източна посока, за да подкрепи фюрера си. Не съм сигурен, че Путин ще има смелостта на предшественика си Хитлер, за да се застреля. Досега се крие като мишка в бункерите си, докато Зеленски редовно посещава фронтовата линия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още