IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС поема дългосрочен ангажимент да остане до Украйна

Очаква се ръководителите на съюза и украинският президент Володимир Зеленски да подпишат споразумение в областта на сигурността днес

08:12 | 27.06.24 г. 18
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Очаква се Европейският съюз да подпише споразумение в областта на сигурността с украинския президент Володимир Зеленски в четвъртък, обещавайки да продължи да доставя оръжия, военно обучение и друга помощ на Киев в следващите години, предава Ройтерс.

Споразумението ще очертае ангажимента на ЕС да помага на Украйна в девет области на политиката за сигурност и отбрана, включително доставки на оръжия, военно обучение, сътрудничество в областта на отбранителната индустрия и разминирането, сочи проектодокумент, видян от Ройтерс.

Очаква се Зеленски да подпише споразумението на срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел. Посещението му не е официално обявено, но дипломати съобщават, че се очаква той да присъства.

Целта на споразумението е да допълни сходни споразумения между Украйна и нейните съюзници, докато страната продължава отбраната си срещу нашествието на Русия.

В случай на „бъдеща агресия“ ЕС и Украйна възнамеряват да се консултират в рамките на 24 часа относно нуждите на Киев и „бързо да решат“ следващите стъпки в унисон с ангажиментите, се посочва в документа.

Той е част от по-широките усилия на партньорите на Украйна да ѝ дадат уверения, че ще бъдат до нея в дългосрочен план в момент, когато краят на войната не се вижда и няма непосредствена перспектива Украйна да се присъедини към ЕС или НАТО.

Страни като САЩ, Великобритания, Франция и Германия вече имат подписани споразумения в областта на сигурността с Украйна.

Официални представители казват, че споразуменията не са същите като тези за взаимна отбрана между страните членки на НАТО, но са обещания да се предоставят оръжия и друга помощ на Украйна, за да се укрепи собствената ѝ сигурност и да се възпрат бъдещи нашествия.

В проектодокумента на ЕС се казва, че ангажиментите му ще останат в сила, „докато Украйна следва европейския си път“ и ще бъдат прегледани най-късно след десет години.

В него не се уточнява стойността или количеството на бъдещата помощ. Отбелязва се, че ЕС се е съгласил да предостави 5 млрд. евро за финансиране на военната помощ за Украйна тази година. Но не се обещава същото в следващите години.

„Допълнителни сравними годишни увеличения може да бъдат обмислени до 2027 г.“, се казва в документа.

Министрите на отбраната на САЩ и Русия разговаряха по телефона

Министрите на отбраната на САЩ и Русия проведоха телефонен разговор в една от редките комуникации между двете сили на фона на засилващото се напрежение, след като Москва обвини Вашингтон за кървавата атака на Украйна през уикенда срещу анексирания от Русия Крим.

Двете страни дадоха напълно различна информация за разговора – първия между министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и новия руски министър на отбраната Андрей Белоусов, който замени Сергей Шойгу през май.

Пентагонът съобщи, че Остин и Белоусов са обсъдили значението на отворените линии за комуникация. Разговорът е бил проведен по инициатива на Остин и е първият подобен разговор от март 2023 г., съобщи говорителят на военно-въздушните сили генерал-майор Патрик Райдър пред репортери.

Но руското министерство на отбраната съобщи, че Белоусов е предупредил Остин за опасностите от продължаващите американски оръжейни доставки за Украйна.

„Белоусов посочи опасността от допълнителна ескалация на положението от продължаващите доставки на американски оръжия за украинските въоръжени сили“, съобщи министерството в комюнике, публикувано в приложението „Телеграм“ след телефонния разговор.

През уикенда Русия заяви, че САЩ са пряко отговорни за украинското нападение срещу Крим с пет доставени от Вашингтон ракети, които убиха четирима души. Пентагонът отговори по-рано тази седмица, че Украйна сама взема решения накъде да насочи ракетите.

Междувременно Ройтерс съобщи, позовавайки се на руската осведомителна агенция ТАСС, че руският ракетен крайцер "Варяг" е провел учения в Средиземно море. 

Целта на ученията е била отработване на отблъскването на масирано нападение с морски дронове, заяви командването на руския военноморски флот, цитирано от руската агенция ТАСС.

В маневрите са влизали и варианти на реакции спрямо вражески плавателни съдове и подводници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 1
avdeev
преди 2 дни
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 12
Алехандро
преди 2 дни
Руските *** май скоро ще развеят бели знаменца. Оцелелите, естествено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 5
aldy
преди 2 дни
ФЕС и укра ще *** прегърнати заедно до самия край. На такова ми прилича. След "стратегическата" победа над РФ. Идиократия, сэр!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 11
khao
преди 2 дни
До: Tikva007 щяла да изчезне (3та година го слушаме), хахахахаха! .. на ЕС не му пука за опорките и мечтите на шепа малоууумници начело с безработен, бивш политкомисар, не ставащ за нищо освен да е надуваема кукла! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 6
Tikva007
преди 2 дни
*ЕС поема дългосрочен ангажимент да остане до Украйна* - Дори, когато от украйна не остане нищо. (Е, освен устойчивите ESG-иддиотти - Сашка, Ташка и Бомбашка)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 11
khao
преди 2 дни
До: Alex Silver "най-силната и боеспособна армия в света в момента" .... хахахахахахахаха, гоните 600 000 загуби за 3 години, срещу 60 000 за цялата Виетнамска война (около 12г.), където грингосите са използвали наборници... болния мозък е между ушите ти ушанкее! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 6
Alex Silver
преди 2 дни
До: sssaaa Една голяма част от тях се разфасова още приживе и заминава като "резервни части" от черните_търговци, а остатъците се изгарят. Така се икономисват места в гробищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 8
Alex Silver
преди 2 дни
Главната акушерка щяла да нанася стратегическо поражение на свръхядрена държава, с най-силната и боеспособна армия в света в момента. Болни мозъци предостатъчно във ФЕСа. Ако са по-настоятелни, ще има малце пердах до наsssиране. За кефа на наглосаксиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 12
khao
преди 2 дни
До: sssaaa на кой трябва да са благодарни украинците, на руските утременши заради гладомора ли... *** кви сте тъъъпи всички копеййци, не е истина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 8
sssaaa
преди 2 дни
Фекалната Зелка не ни репортва компостираните жертви на неблагодарното Укроплеме колко са. Защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още