IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев: План за край на войната трябва да се основава на международното право

Русия забрани разпространението на 81 медии на страни членки от ЕС, включително две български, на своя територия

08:52 | 26.06.24 г. 12
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна има ясно разбиране, че всеки план за прекратяване на войната с Русия трябва да се основава на международното право и мир и трябва да е справедлив, заяви президентският съветник Михайло Подоляк, цитиран от Ройтерс.

В коментар за мирния план за Украйна, представен от двама ключови съветници на бившия американски президент Доналд Тръмп, който се бори за преизбиране през ноември, Подоляк заяви, че войната не може да приключи, без да бъде потърсена отговорност от Русия.

Вчера Ройтерс съобщи, че съветници на Тръмп са представили план за край на войната в Украйна, ако той спечели президентските избори, според който Украйна ще получи още американски оръжия само ако започне мирни преговори.

Подоляк заяви, че замразяване на войната, която навлезе в 28-ия си месец, при сегашните граници ще бъде „странно“, тъй като Русия е нарушила международното право и е на украинска територия.

„Украйна има напълно ясно разбиране и в мирната формула на президента Володимир Зеленски ясно се посочва, че мирът може да бъде само справедлив и основан на международното право“, заяви Подоляк.

Той повтори позицията на Украйна, която отхвърля като абсурдни условията за прекратяване на огъня, обявени от руския президент Владимир Путин. Руският лидер заяви, че Русия ще прекрати войната в Украйна само ако Киев приеме да предаде изцяло четирите области на изток и юг, които Москва счита за част от своята територия.

Забрана на 81 медии от ЕС в Русия, включително две български

Във вторник Русия забрани достъпа в страната до новините на 81 различни медии от страни членки на ЕС, включително AFP и Politico в отговор на сходна забрана на ЕС за редица руски медии.

През май ЕС съобщи, че спира разпространението на четири, както ги определи, „свързани с Кремъл пропагандни мрежи“, като ги лиши от правото им да излъчват в рамките на блока. Забраната важеше за „Гласът на Европа“, РИА „Новости“ и вестниците „Известия“ и „Российская газета“.

Във вторник руското външно министерство публикува списък с 81 медии от 25 страни членки на ЕС, както и общоевропейски медии, чието излъчване вече няма да е достъпно на руска територия. Сред тях има и две български – Mediapool и вестник „24 часа“.

То обвини медиите, че „систематично разпространяват неточна информация“ за т. нар. от Русия специална военна операция в Украйна.

Френската осведомителна AFP, австрийската държавна телевизия ORF, ирландската телевизия RTE, онлайн изданието Politico, испанската осведомителна агенция EFE също са сред засегнатите от хода заедно с много други национални телевизии и вестници.

„Руската федерация многократно предупреди на различни нива, че политически мотивирания тормоз на местни журналисти и неоправданите забрани на руски медии в ЕС няма да бъдат оставени без отговор“, се казва в съобщението на министерството.

„Въпреки това Брюксел и столиците на страните членки на блока предпочетоха да продължат по пътя на ескалацията, принуждавайки Москва да приеме огледални и пропорционални контрамерки“, допълва то.

В съобщението се казва още, че министерството ще преразгледа забраната, ако ЕС отмени ограниченията за РИА, „Известия“ и „Российская газета“, които са определени като руски медии.

"Откакто нападна Украйна, Русия криминализира всяка критика към войната си в съседната държава. Забрани редица независими чуждестранни и местни медии и журналисти, квалифицирайки някои от тях като "екстремистки", казва главният редактор на Mediapool.bg Стояна Георгиева в позиция, публикувана на сайта на онлайн изданието. "Жестоката цензура и преследването на всеки по-независим глас вътре в Русия, са съпроводени с мащабна и щедро финансирана кампания на руските власти за завладяване на общественото мнение в демократичния свят", допълва тя. "Включването на Mediapool.bg в поредния "черен списък" на Москва, лишава читателите ни на руска територия от един професионален и качествен източник на новини и анализи за войната на Русия в Украйна", отбелязва още Георгиева.

"Азбучна истина е, че свободата на информацията е в основата на демокрацията и правилното вземане на решения. Затова е грешка и от страна на Москва, и от страна на Брюксел да посочват и громят "вражески" медии, пише в. "24 часа" в свой редакционен коментар. "Подобни стъпки и от едната, и от другата страна не носят нищо добро. Дайте на хората повече информация и те ще се ориентират къде е истината. Обратно - като запушите част от информационния поток хората ще вярват на слухове и конспиративни теории", допълва изданието. "Историята е показала, че подобни забрани нямат и не могат да имат дълъг живот. Хората ще намерят начин да ги заобиколят, особено когато искат да научат истината", завършва то. 

Италианското външно министерство осъди руското решение да забрани достъпа до медии, включително италианските Rai и La7 и вестниците La Repubblica и La Stampa.

„Съжаляваме за неоправданата мярка, предприета срещу тези италиански телевизии и вестници, които винаги са предоставяли обективна и безпристрастна информация за конфликта в Украйна“, заяви министерството.

Джамил Андерлини, главен редактор за Европа на Politico, определи мерките като „напълно неприемливи“ и заяви в изявление, че това не е „първият път, в който медийните свободи са ограничавани чрез политически мотивирани атаки“.

Забраната беше обявена ден преди началото на съдебното дело в Русия срещу американския журналист Евън Гершкович, който беше задържан през март миналата година по обвинения в шпионаж. Гершкович, който е първият американски журналист, задържан в Русия по обвинения в шпионаж от Студената война преди повече от три десетилетия, е репортер на Wall Street Journal. Той отрича да е агент на ЦРУ. WSJ заяви, че Гершкович вършел работата си и отрече да е шпионин. Според руската прокуратура обаче той събирал тайни данни за руски производител на танкове по нареждане на ЦРУ.

Съдебният процес ще се проведе при закрити врата, което е стандартна процедура в Русия при дела, свързани с държавна измяна и шпионаж, включващи класифицирани държавни материали. Репортери, приятели, членове на семейството и служители на американското посолство няма да получат разрешение да присъстват в съдебната зала в град Екатеринбург, където 32-годишният Гершкович може да получи до 20 години затвор, ако бъде признат за виновен.

Много западни медии изтеглиха служителите си от Русия, след като тя започна пълномащабното нашествие в Украйна през февруари 2022 г. и прие закони скоро след това, които предвиждат дълги присъди затвор за „дискредитиране“ на въоръжените сили.

Хибридна война

Вчера Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на бившия министър на отбраната Сергей Шойгу и на началника на ГЩ на руските въоръжени сили Валерий Герасимов заради предполагаеми престъпления, извършени по време на специалната военна операция в Украйна, както я нарича Москва.

Руският Държавен съвет съобщи, че заповедта за арест на Шойгу, който сега е секретар на Държавния съвет, е юридически нищожна и е част от хибридна война срещу Русия, информира осведомителната агенция ТАСС.

„Това е само изстрел във въздуха, тъй като юрисдикцията на Международния наказателен съд не обхваща Русия и решението е взето като част от хибридната война на Запада срещу нашата страна“, заяви съветът.

Миналата година съдът издаде заповед за арест и срещу президента Владимир Путин, която ограничава броя на страните, в които руският президент може да пътува безопасно.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на Международния наказателен съд заради удари срещу украински цивилни и цивилни обекти. „Всеки престъпник, участващ в планирането и извършването на тези удари, трябва да знае, че справедливостта ще бъде възстановена. И се надяваме да ги видим зад решетките“, заяви Зеленски. „Очакваме още заповеди за арест, за да бъде лишена Русия от усещането ѝ за безнаказаност“, допълни той.

Русия възобновява директна влакова връзка със Северна Корея

Русия ще възобнови директната влакова връзка със Северна Корея през юли след четиригодишна пауза заради пандемията от Covid-19, съобщи осведомителната агенция Интерфакс.

Позовавайки се на губернатора на руската област Приморский край в Далечния изток, която граничи със Северна Корея, Олег Кожемяко, Интерфакс съобщи, че влаковете ще пътуват от град Владивосток до севернокорейското пристанище Расън.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин посети КНДР за първи път от 2000 г. насам, като задълбочи връзките на Москва с Пхенян и подписа двустранно споразумение, което включва обещание за взаимна отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 11
khao
преди 2 дни
До: sssaaa и аз това ви питам вече 3та година, от начялото на 3дневната война .. и отговор все така липсва :))) нефеони и просссти ваатенки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 6
sssaaa
преди 2 дни
До: Алехандро, Зелкич, защо си сменяш никовете само за да ни набиваш минуси, а на твоите платени коментари да слагаш плюсове? За Руските жертви ни става ясно от ежедневните ти коментари. Я кажи сега колко са жертвите от страна на нефелното неблагодарно Укроплеме? Колко са също и жертвите на чуждестранните наемници биещи се на тяхна страна? Знам, пак няма да отговориш, така че бързо набивай минусите с различните ти акаунти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 23
khao
преди 3 дни
Се тая.... Кой ти гледа телевизия на опашката за яйца или докато чакаш да умреш в окопа! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 23
Алехандро
преди 3 дни
В сравнение с 2022 година през 2023 загубите на личен състав са се увеличили в аналоговата рашистка армия с 2,7 пъти. В сравнение с 2023 година през 2024 до сега, се наблюдава увеличение от още 1,5 пъти. Ако се сравнят нивата на загубите с 2022 година, през 2024 те са се увеличили 5,5 пъти.Завземането на територии се е забавило 80 пъти.https://***/zloyodessit"Кърти ме, къртачо!", а, тролколхоза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 24
penkiler1415
преди 3 дни
До: sssaaa Ако не искаш да воюваш се предаваш.Тия украинците що ли не се предават?! А руснаците дали не им правиха мобилизация? Що ли не се пишат доброволци та да не принуждават Путин да ги кара насила?!? Жените им що ли протестират??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 25
Алехандро
преди 3 дни
За 850 дни от "тридневката" росидиотите, числата са - 600 000 убити, поне, 80 000 безследно изчезнали или дезертирали - 7 дивизии, пехотни, 2 400 000 инвалидизирани, над 9 000 убийства, грабежи, изнасилвания, палежи и т. н., звършени в руската *** от "гирои" от тридневката. В икономически план - няма да говорим, ония ден спряха дори знамето на руската автомотопром, колкото и да е бутиково - лада Нива, просто - части нет! Няма по-големи дураци от руснаците, освен българските им ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 24
zelka007
преди 3 дни
До: Tikva007 ... insatiable cock catcher. are you starting again ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 19
Tikva007
преди 3 дни
До: zelka00: Sustainable Iddiott! ESG.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 23
sssaaa
преди 3 дни
И вчера заради терористичния режим в Киев загубиха живота си 2345 Славяни от украинското племе, принудени да воюват в интерес на чужди интереси. Събирани и влачени от улици, кафенета, автобуси и др. режима насилствено праща на смърт без кой знае каква подготовка наши братя - Славяни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 27
zelka007
преди 3 дни
До: scott ... няма да има скоро край , стига си се кахърил ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още