IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна и Молдова започват официално преговори за членство в ЕС

Зеленски смени началника на Обединеното командване на Въоръжените сили

09:05 | 25.06.24 г. 24
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Украйна ще започне преговори за членство с Европейския съюз днес (25 юни), над две десетилетия след като прозападни демонстрации в Киев призоваха за присъединяването на страната към блока въпреки заплахите от Русия и последвалите военни действия. 

Министри на страните членки на ЕС ще се срещнат с украински представители в Люксембург за официалното начало на процеса, който ще отнеме години, но е изключително символичен момент за страната, която се бори с пълномащабното нашествие на Русия. 

Церемонията в Люксембург ще бъде по-скоро символична, отколкото същинска част от преговорите, които ще започнат сериозно едва след като ЕС прегледа огромни количества украинско законодателство, за да оцени всички реформи, необходими за покриване на стандартите на блока, отбелязва Ройтерс.

"Прекрачихме границата от обещанието към изпълнението", казва Олга Стефанишина, украински вицепремиер за европейската и евроатлантическата интеграция пред Financial Times. "Това решение е заслужено", допълва тя и отбелязва, че страната ѝ е изпълнила всички критерии за започване на преговорите. 

Германският външен министър Аналена Бербок също изтъкна "важния сигнал", който изпраща тази стъпка. "Путин искаше да анексира Украйна. Вместо това сега страната е по-близо до ЕС отвсякога", допълни тя. 

Блокът ще започне преговори и със съседна Молдова, бивша съветска република, която кандидатства за членство в ЕС седмици след началото на нашествието на Русия в Украйна през 2022 г.

На срещите ЕС ще представи на двете страни "преговорна рамка" с реформи и законодателство, което те трябва да приемат, преди да бъдат счетени за готови да се присъединят. 

Началото на преговорите за присъединяване се дава, преди Унгария, най-проруски настроената страна членка на ЕС, да поеме ротационното председателство на съюза на 1 юли за период от шест месеца. Представители на ЕС очакват същинските преговори да започнат при полското председателство на блока на 1 януари. 

Русия се зарече да предприеме ответни мерки след удара срещу Крим

Москва предупреди официално посланика на САЩ, че ще последва отговор заради атаката срещу Крим с ракети ATACMS, доставени от Вашингтон, предава Ройтерс. Кремъл обвини Америка за атаката, при която бяха убити най-малко четирима души, а 151 бяха ранени.

Със задълбочаването на войната в Украйна руски официални представители заявиха, че конфликтът навлиза в най-опасната си ескалация до момента.

„Трябва да попитате моите колеги, прессекретари, в Европа и най-вече във Вашингтон, защо техните правителства убиват руски деца“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

Най-малко две деца са били убити при атаката срещу Севастопол в неделя, съобщиха руски официални представители. Русия заяви, че САЩ са доставили оръжията, а американската армия ги е насочила и е предоставила данни.

Руското външно министерство повика посланика на САЩ Лин Трейси и я уведоми, че Вашингтон „провежда хибридна война срещу Русия и в действителност е станал страна в конфликта“. „Определено ще последват ответни мерки“, допълниха от министерството.

Трейси е заявила, че Вашингтон съжалява за всяка загуба на цивилен живот, каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър пред репортери и допълни, че САЩ доставят оръжия на Украйна, за да може тя да защитава суверенната си територия, включително Крим.

Говорителят на Пентагона майор Чарли Диец заяви, че „Украйна взема сама решения накъде да насочи и как да провежда собствените си военни операции“.

По-късно американски представител заяви, че Украйна не напада цивилни. Изглежда, че руснаците са успели да прихванат ракета ATACMS, насочена към ракетна установка, ракетата избухнала и шрапнели са паднали на плажа, допълни представителят.

В отговор на въпрос какъв би могъл да бъде руският отговор на атаката в Крим, Песков припомни думите на президента Владимир Путин на 6 юни за по-широко разполагане на конвенционални оръжия.

„Разбира се, участието на САЩ в боевете, в резултат на което умират мирни руснаци, няма как да не доведе до последици“, заяви Песков.

Рокади в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е сменил началника на Обединеното командване на Въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Юрий Содол след съобщения, че той се е представил слабо в 28-месечната война срещу Русия.

Зеленски, който говори във вечерното си видеообръщение в понеделник, не посочи мотиви за отстраняването му. Той каза, че Содол е заменен с бригаден генерал Андрий Гнатов на поста, който включва стратегическо планиране на операции.

Смяната на Содол е поредната персонална промяна след публикуването на писмо на ръководителя на Азовския полк Богдан Кротевич, в което той заяви, че действия на Содол са довели до сериозни военни спънки.

В публикация в „Телеграм“ Кротевич не спомена Содол поименно, но заяви, че неназован генерал „убива повече украински войници, отколкото руски генерали“.

„Това, което наистина ме интересува, е че ръководители на батальони и бригадни командири са съдени за загубата на наблюдателен пост, но един генерал не е съден за загубата на области, десетки градове и хиляди войници“, написа още Кротевич.

„Всички войници разбират за кого говоря, защото 99% от армията го мрази заради действията му“, допълни той.

Изданието „Украинска Правда“ съобщи, като се позова на изтекъл доклад, че е заведен наказателен иск срещу Содол, който беше издигнат по-рано тази година. Кротевич бил готов да свидетелства срещу него, допълва медията.

Гнатов е заместник-командир на южния фронт от 2022 г. и изигра водеща роля за отвоюването на голяма част от южната Херсонска област. През пролетта на 2023 г. той командва отбраната на Бахмут в Източна Украйна, но градът в крайна сметка беше завладян от руските сили след многомесечни битки.

На фона на бавното руско настъпление в Източна Украйна през последните месеци украинската армия преминава през значителни промени. Топ командирът Валерий Залужний беше освободен през февруари след публични различия със Зеленски относно воденето на войната.

Отделно украинският президент поиска от новия началник на Украинската служба за сигурност (СБУ) да изчисти редиците ѝ от хора, които я дискредитират, след като двама служители бяха обвинени, че са замислили заговор за убийството на високопоставени държавни служители.

СБУ съобщи миналия месец, че е заловила двама полковници, обвинени, че сътрудничат с Русия, които замисляли убийството на Зеленски и на други официални представители, включително началника на военното разузнаване Кирило Буданов.

След като представи полковник Олексий Морозов на служителите в понеделник, Зеленски заяви, че основната му задача е да гарантира, че само хора, които виждат бъдещето си обвързано с Украйна, ще се присъединяват към службата. Това беше първият коментар на украинския президент след арестуването на агентите.

„И, разбира се, службата трябва да бъде изчистена от всеки, който не избира Украйна за себе си, а дискредитира държавната служба за сигурност“, написа Зеленски в „Телеграм“.

Президентът уволни предшественика на Морозов Серхий Руд през май, два дни след като СБУ задържа свои служители, които работели за Федералната служба за сигурност на Русия и предавали класифицирана информация.

Атаки над руски петролни рафинерии и складове

Зеленски съобщи още в понеделник, че Украйна е поразила над 30 руски обекта за обработка и складиране на петрол. „Над 30 петролни рафинерии, терминали и петролни складове на терористичната държава бяха поразени“, каза украинският президент пред офицери в Център „А“ за специални операции на СБУ, участваща в нападенията.

Той не разкри подробности, нито посочи времеви период. Видео с обръщението му беше споделено в акаунта му в социалната мрежа Х.

Украйна използва дроновете си с голям обсег, разработени от военното разузнаване и СБУ, за извършване на удари.

„За дроновете на СБУ разстояние от 1500 км вече не е проблем“, заяви Зеленски, имайки предвид вероятно удара на 9 май, когато беше поразен голям завод за обработка на петрол в Башкирия.

При последната атака на 21 юни дронове поразиха четири рафинерии, включително „Илски“, основен производител на горива в Южна Русия.

Пет жертви на руско нападение в Покровск

Най-малко петима души са били убити, а 41 други – ранени, включително четири деца, при руско ракетно нападение в източния украински град Покровск в понеделник, съобщиха регионални представители.

„Това е една от най-големите вражески атаки срещу цивилни напоследък“, заяви губернаторът на областта Вадим Филашкин в „Телеграм“. Момичета на 9, 11 и 13 години и 12-годишно момче са сред ранените, допълни той.

Във вечерното си видеообръщание президентът Зеленски заяви, че Украйна ще отговори „по напълно справедлив начин“ на ракетното нападение в Покровск.

Шест коли и 16 частни къщи са били повредени, а една къща е била унищожена, съобщи Филашкин.

Руските войски са изстреляли две балистични ракети „Искандер-М“ срещу града, който се намира на около 24 км от фронтовата линия, допълни той. Ударите са били извършени с половинчасов интервал, съобщи канцеларията на украинския главен прокурор.

Покровският сектор преживява от известно време едни от най-тежките боеве по 1000-километровата фронтова линия в Източна и Южна Украйна. „Днес най-нажеженият район е Покровското направление, където агресорът продължава опитите да пробие нашата отбрана“, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили, като посочи 45 вражески нападения в района.

„Силите за отбрана предприемат мерки да изтощят руските окупационни войски и да предотвратят настъплението им дълбоко на украинска територия“, се допълва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

24
rate up comment 2 rate down comment 0
penkiler1415
преди 2 дни
До: doba И на каква основа се сравняване с някой??Ако сте на страната на Русия,логично е да харесвате руския живот и управление и да се сравняване с тях!?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 2 дни
До: Tikva007 ... тошко стоте кавала ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 9
Tikva007
преди 3 дни
До: zelka007 на #1: Иддиотт! Устойчив! ESG.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 20
khao
преди 3 дни
До: doba акъл да даваш не съм искал, знем че нямаш... исках само да споделиш разликитв които си видял докато ни сравняваш със запада... както си написал по надолу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 7
doba
преди 3 дни
До: khao, приятел, за това питай в Президентството, Премиерството, Кметсвото, БНБ и т.н. безброй институции с безброй супер-трупер-хипер ГЛАВНИ екперти, не смея да им давам акъл. Може да се обидят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 16
khao
преди 3 дни
До: doba и докато сравняваше, какви разлики откри ? :D:D що не сме като Холандия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 9
тошко_стоте_акаунта
преди 3 дни
До: 10-16 алехую-зелехую, мноооого слабо днес, САМО 7 поста. От теб очакват повече. 10+. Центаджиите ще те санкционират. И бързо да докараш Куххата дружка, че сам нещо не можеш да удържиш фронта тука, правят те Смешен. ЕЕЕ то ти си си смешен по принцип :):):):):):) хахахахахахахахахаха, хихихихихихихихихихих
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 9
doba
преди 3 дни
До: Алехандро, винаги се сравнявам с най-добрите, Алехандро, така са ме учили навремето :) а КОЙто знае термина 'топ соц поговорката', потен вода не е пил :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 19
Алехандро
преди 3 дни
До: dobaродителите са те учили, "учи, мама, да не работиш", топ соц поговорката, в продължение на 40-години. Каквиидиоти трябва да са, за да са измислили такава чутовна глупост, която се превърна в закон за милиони българи?! А с тази, как беше - "Кради, татевото, за да имаш, държавното е общо!" А, аналогов?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 21
Алехандро
преди 3 дни
До: sssaaaДоносник, за първи път, руското общество, общество - малко условно, не малко а много, иска край на войната и да си върне живота от преди войната - 48%, срещу 33% за войнолюбците! Анкетата беше през април. Понял?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още