IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обвини САЩ за кървавото нападение срещу Крим в неделя

Православен свещеник и редица полицейски служители бяха убити при нападения на въоръжени мъже в Дагестан

08:39 | 24.06.24 г. 32
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Русия заяви, че САЩ са отговорни за украинското нападение в анексирания от Москва Крим в неделя, при което доставени от Вашингтон пет ракети убиха четирима души, включително две деца, и раниха други 151 души, предава Ройтерс.

Руското министерство на отбраната заяви, че четири от доставените от САЩ ракети ATACMS, снабдени с касетъчни бойни глави, са били свалени от противовъздушните системи, а боеприпасите на петата са се взривили във въздуха.

Кадри, излъчени от руската държавна телевизия, показват как хора бягат от плажа, а някои от тях са носени на шезлонги.

Назначените от Москва власти в Крим съобщиха, че отломки от ракета са паднали малко след обяд близо до плаж в северната част на град Севастопол, където местни хора били на ваканция. Инцидентът предизвика гневни рекации от руските държавни ръководители.

Министерството на отбраната съобщи, че американски специалисти са въвели координатите за полета на ракетите въз основа на информация от американски шпионски спътници, което означава, че Вашингтон е пряко отговорен.

„Отговорността за целенасоченото ракетно нападение срещу цивилни в Севастопол се носи преди всичко от Вашингтон, който достави тези оръжия на Украйна, и от режима в Киев, от чиято територия беше извършен този удар“, заяви министерството.

Русия анексира Крим през 2014 г. и сега счита черноморския полуостров за съставна част от своята територия, въпреки че по-голямата част от света продължава да го смята за част от Украйна.

САЩ започнаха да доставят на Украйна ракети ATACMS с по-голям обсег от 300 километра по-рано тази година. Ройтерс не е могла за момента да провери съобщенията от бойното поле на едната и на другата страна.

Установеният от Русия губернатор на Севастопол Михаил Развожаев съобщи, че са загинали четирима души, а 144 са били ранени, включително 82 са откарани в болници. Сред ранените има 27 деца. Лекари с различни специалности са били изпратени от други части на Русия.

Русия ще отговори на нападението, заяви министерството на отбраната, без да дава подробности. Кремъл съобщи, че президентът Владимир Путин е „в постоянен контакт с армията“ след нападението.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност и водещ говорител сред руските „ястреби“ Дмитрий Медведев определи индицента като „противен, мерзък акт срещу нашия народ“.

Той го свърза с нападенията, извършени от въоръжени мъже, срещу синагога, църква и полицейски участък в Дагестан в неделя и заяви, че „за нас няма разлика“ между американската администрация, украинските ръководители и „лудите фанатици“.

Руският патриарх Кирил, който е виден поддръжник на нашествието, каза, че „няма никакво оправдание за ракетно нападение срещу цивилни“ и изрази възмущението си, че инцидентът се е случил на православния празник Света троица.

Нито Украйна, нито САЩ са потвърдили коментарите за нападението, което беше извършено ден след като Киев къобщи, че един човек е бил убит, а десетима са били ранени при руски удари в източния град Харков.

Също в неделя въоръжени мъже откриха огън срещу синагога, православна църква и полицейски участък в нападения срещу два града в севернокавказката област Дагестан в Русия, като убиха един православен свещеник и полицейски служители, съобщи ръководителят на областта.

„Това е трагичен ден за Дагестан и цялата страна“, каза губернаторът на Дагестанска област Сергей Меликов във видео, публикувано рано в понеделник в приложението Телеграм.

Меликов допълни, че над 15 полицаи са „станали жертва“ на „терористичен атентат“, но не уточни колко от полицаите са били убити и колко – ранени. Руската агенция Интерфакс съобщи, че са убити най-малко 15 полицаи.

Едновременните нападения в градовете Махачкала и Дербент бяха извършени три месеца след като 145 души бяха убити при нападение срещу концертна зала близо до Москва, за което беше обвинена „Ислямска държава“. Това беше най-големият терористичен атентат в Русия от години.

За момента никой не е поел отговорност за нападенията в размирната севернокавказка област.

„Разбираме кой е зад организацията на терористичните атентати и каква цел е преследвал“, заяви Меликов, без да даде повече подробности.

Руската държавна телевизия цитира представители на правоприлагащите органи, според които сред атентаторите са били двамата синове на ръководителя на Сергокалински район в централен Дагестан, които са били задържани от следователите.

Меликов заяви, че сред загиналите, освен полицаи, са редица цивилни, включително православен свещеник, който работел в Дербент над 40 години. Говорител на Руската православна църква каза в Телеграм, че свещеникът Николай Котелников е бил „жестоко убит“.

Шестима от въоръжените мъже са били убити в хода на инцидентите, съобщи Меликов. Руските държавни осведомителни агенции информираха, като се позоваха на Националния антитерористичен комитет, че петима от въоръжените мъже са били убити.

Дните от 24 до 26 юни са обявени за дни на траур в Дагестан, съобщи Меликов, като знамената бяха спуснати наполовина и всички развлекателни събития бяха отменени.

Руските агенции съобщиха за престрелки в центъра на Махачкала. Те цитираха вътрешното министерство, което информира, че изходите от каспийското пристанище с около 600 хил. души население, са били затворени и че заговорниците все още са на свобода и може да се опитат да избягат от града.

На около 125 км южно от Махачкала въоръжени мъже нападнаха синагога и църква в Дербент, където се намира древна еврейска общност, градът е включен и в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Властите съобщиха, че както синагогата, така и църквата са били подпалени и че двамата нападатели са били убити.

В Израел външното министерство съобщи, че синагогата в Дербент е изгоряла до основи и че е обстрелвана втора синагога в Махачкала. То допълни, че в синагогата не е имало богомолци по това време.

Русия може да намали времето за вземане на решения за използване на ядрени оръжия

Русия, която е най-голямата ядрена сила в света, може да намали времето за вземане на решения, постановено в официалната политика за използване на ядрени оръжия, ако Москва счита, че заплахите са нараснали, съобщи председателят на комисията по отбрана към парламента.

„Ако видим, че предизвикателствата и заплахите нарастват, това означава, че можем да коригираме нещо в доктрината относно времето за използване на оръжия и решенията за използването им“, заяви Андрей Картаполов, председател на комисията по отбрана към долната камара на руския парламент, цитиран от РИА „Новости“ в неделя.

Картаполов, който преди време командваше руските сили в Сирия, а сега е депутат от управляващата партия „Единна Русия“, допълни, че е твърде рано да се говори за конкретни промени в ядрената доктрина.

Ядрената доктрина на Русия от 2020 г. определя кога президентът би обмислил използването на ядрено оръжие – като отговор на нападение с използването на ядрени или други оръжия за масово унищожение или конвенционални оръжия, „когато е заплашено самото съществуване на държавата“.

Русия и САЩ са най-големите ядрени сили в света, като държат около 88% от ядрените оръжия, сочат данни на Федерацията на американските учени.

Този месец Путин заяви, че Русия няма нужда да използва ядрени оръжия, за да си осигури победа в Украйна, най-силният сигнал на Кремъл до момента, че най-кървавият конфликт в Европа от Втората световна война насам няма да прерасне в ядрена война.

Но той също така заяви, че не изключва промени в ядрената доктрина на Русия. Това беше счетено за сигнал за натиск от твърдолинейни представители на руския елит, които смятат, че Путин трябва да може да действа по-бързо в случай на ядрена ескалация и да се намали прагът за използване на ядрени оръжия.

Зеленски призова на Украйна да бъдат предоставени по-широкообхватни оръжия

Във връзка с продължителния обстрел на град Харков украинският президент Володимир Зеленски призова западните си съюзници да предоставят на страната му по-широкообхватно въоръжение и разрешение за нанасяне на удари дълбоко в територията на Русия, предаде dpa.

"Руските бойни самолети трябва да бъдат унищожавани, където и да се намират, с всички налични ефективни средства", заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение снощи.

Украинският президент изтъкна необходимостта да се предотвратят въздушни удари като неотдавнашния по град Харков, при който по думите му е загинал един човек, а 12 са били ранени.

Неотдавнашната отмяна на забраната от страна на западните страни за нанасяне на удари с доставените оръжия по руска територия в близост до границата вече е дала резултат, каза още Зеленски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

31
rate up comment 1 rate down comment 1
aldy
преди 5 дни
Къде видяхте кърваво нападение? Касетни боеприпаси използва само Жужо, дори и в америчките снаряди и ракети. Той е обстрелял плажа в Севастопол с провокационна цел. По-точно, е внушил на янките да гърмят по плажа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 4
тошко_стоте_акаунта
преди 5 дни
алехуйскозелени "00" просстотии :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 17
Алехандро
преди 5 дни
Олигофренростролгруп как не се е включила?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 18
Алехандро
преди 5 дни
В руската Курска област гръмнаха складове с амонячни торове, в които *** са съхранявали боеприпаси и военна техника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 17
Алехандро
преди 5 дни
Успешен удар на ВСУ по командния пункт на руски мотострелкови полк в Белгородска област на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 18
Алехандро
преди 5 дни
От рубриката "Всичко върви по план":В Русия спират производството на Лада Нива заради липса на части.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 18
Алехандро
преди 5 дни
Forbes: Руската бронирана техника губи масово на бойното поле от американската БМП "Брадли"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 17
Алехандро
преди 5 дни
Масово клане в руският център за обучаване на оператори на дронове в Ейск (РФ) след удара на ВСУ! Колосални щети!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 18
Алехандро
преди 5 дни
От рубриката "Путин е голям стратег": Южна Корея няма да спазва ограничения върху доставките на оръжия за въоръжените сили на Украйна, ако Русия прехвърли съвременни военни технологии на Северна Корея. Това заяви ръководителят на отдела за национална сигурност на президентската администрация на Южна Корея Чан Хо Чжин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 19
Алехандро
преди 5 дни
Тъй кат' стане: Ден след посещението на руския диктатор, във Виетнам е пристигнал пом. държавният секретар на САЩ. От Ханой са изразили желание да укрепват партньорството си Вашингтон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още