IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО има само 5% от необходимата противовъздушна отбрана за защита на източния фланг

Липсата на системи, необходими в случай на война, показва уязвимости, сочат собствените оценки на алианса

10:42 | 30.05.24 г. 11
Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg
Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg

Европа разполага само с малка част от способностите за въздушна отбрана, които са необходими, за да защити източния си фланг, сочат собствените изчисления на НАТО. Те показват мащаба на уязвимостите на Стария континент, пише Financial Times.

Войната на Русия срещу Украйна показва значението на въздушната отбрана, докато Киев моли Запада за допълнителни системи и ракети, за да защити градовете, войските и енергийната си мрежа от ежедневните бомбардировки.

Но според източници, запознати с конфиденциалните отбранителни планове, очертани миналата година, държавите от НАТО са в състояние да осигурят под 5% от способностите за въздушна отбрана, които се смятат за необходими, за да защитят страните членки от Централна и Източна Европа от пълномащабно нападение.

Високопоставен дипломат от НАТО казва, че способността за отбрана срещу ракетни и въздушни удари е „голяма част от плана за отбрана на Източна Европа от нашествие“ и допълни: „И точно сега я нямаме“.

Външните министри на страните членки на НАТО ще проведат двудневна среща в Прага от четвъртък, за да подготвят срещата на върха на ръководителите на алианса във Вашингтон през юли, където укрепването на европейската отбрана ще бъде централна тема.

Някои европейски ръководители и военни представители казват, че Русия може да има способността да нападне страна членка на НАТО до края на десетилетието.

В подробен преглед на отбраната миналата година британското правителство определи „предизвикателството да се защитим... срещу нападение от небесата“ като „най-голямото от над 30 години насам“.

Усиленото използване от Русия на ракети, дронове и силно разрушителни „плаващи бомби“ от времето на СССР в Украйна засилва неотложността на усилията на страните от НАТО да увеличат разходите за отбрана след десетилетия на съкращения на военните бюджети.

„[Въздушната отбрана] е една от най-големите дупки, които имаме. Не можем да го отречем“, коментира втори дипломат от НАТО.

Неуспехът на европейските държави в НАТО през последните месеци да предоставят допълнително оборудване за въздушна отбрана на Украйна показва ограничените наличности на континента от скъпи и бавни за производство системи.

Това доведе до поредица от припокриващи се инициативи за намиране на дългосрочни решения. Миналата година Германия задейства инициативата „Небесен щит“ с десетина други страни членки на ЕС за разработване на споделена система за въздушна отбрана, използваща американска и израелска технология.

Но Франция публично критикува предложението и предложи конкурентна концепция, подкрепена от по-малък брой съюзници.

Миналата седмица Полша и Гърция призоваха Европейската комисия да помогне за разработването и евентуално да подкрепи финансово паневропейска система за въздушна отбрана. Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че ще подкрепи предложението.

Някои столици в ЕС предлагат набиране на общ дълг за финансиране на проекти в областта на отбраната.

В писмо до Фон дер Лайен премиерите на Гърция и Кириакос Мицотакис и на Полша Доналд Туск определиха въздушната отбрана като „голяма уязвимост в нашата сигурност“ и допълниха, че войната в Украйна „ни даде поуки, които вече не можем да пренебрегваме“.

Разпространението на евтини щурмови дронове с дълъг обсег като използваните от Русия срещу Украйна допълва тези притеснения.

„Ударите с голям обсег вече не са способност само на суперсила“, казва западен представител в областта на отбраната.

Представител на НАТО коментира, че „целите за изграждане на способности и плановете за отбрана са класифицирана инфомрация“, но допълни, че противовъздушната и противоракетната отбрана „са основни приоритети“ и че „наличностите са ограничени“.

„Новите планове за отбрана на НАТО също значително повишават изискванията за противовъздушна и противоракетна отбрана от гледна точка на количество и готовност“, отбелязва представителят и допълва, че страните инвестират в нови противовъздушни способности, включително изтребители.

„Затова сме убедени, че възможностите на НАТО да възпира Русия остават силни“, отбелязват те.

Веднага след началото на пълномащабното нашествие на Русия в Украйна през февруари 2022 г. САЩ разположиха батарея от системи за противовъздушна отбрана Patriot, за да защитят летище в Южна Полша, което стана център на доставките на западни оръжия за Киев.

Но официални представители казват, че НАТО има толкова малко подобни системи в резерв, че способността му да разположи още отвъд собствените си територии е силно ограничена.

Във Великобритания шест разрушителя Type 45 на Кралските военноморски сили са снабдени с балистични ракети, но в корабите се откриват конструктивни недостатъци.

Освен това британската армия разполага с шест модерни системи за противовъздушна отбрана „Небесна сабя“, но техните ракетни прехващачи са с обсег от едва около 40 км.

„Способностите за въздушна отбрана на Великобритания са напълно недостатъчни“, коментира Джак Уотлинг, старши сътрудник в мозъчния тръст Royal United Services Institute в Лондон.

Пълната интеграция на различните системи за противовъздушна отбрана на Европа може да помогне за компенсирането на недостига, като създаде гъста мрежа от сензори и прехващачи на континента.

Но „опитите за модернизиране на командната и контролна инфраструктура на НАТО за противовъздушна отбрана така и не постигнаха успех“, отбелязва Уотлинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 4 седмици
НАТО има само 5% от необходимата противовъздушна отбрана за защита на източния фланг === Какво толкова да ги защитава? В укра убитите надхвърлиха отдавна 500 хилки, осакатените 1 милион. Разни мастити янки се радват, че е много изгодно за ФАЩ, щото убити америкоси няма. Същото се отнася за недочовечетата на източния фланг. При това са славяни, че и православни, май? И 5% са им много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 11
zelka007
преди 1 месец
До: 0pk ... малка ракетка в малка лодчица , нещо като стрелите в рамбо 3 , дето ги фъргаше с лък и взривяваше хеликоптери и камиони ли ?! малка ракетка за голямо бумбум ... :))) ... нъл виждаш префалените искандери (кинжали) , един блок не могат да свалят наведнъж ... колко малка според теб требе да е лодчицата с ракетите ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 3
0pk
преди 1 месец
До: zelka007 практиката показва, че могат и на малка лодчица да доплават и да им пуснат ракетка. :}
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 16
zelka007
преди 1 месец
До: Tikva007 ... а така ... този лош , лош , лош и некадърен запад ... :))) ... ако зануленият имаше достъп до тези технологии и тези средства само , какво щеше да постигне , а ?! поне половината свят щеше да му е в краката и да гледа и сутрин и вечер руско телевидение ... днес нямам лукчета , ама гледам има едни виолетки на промоция в магазина , искаш ли виолетка ?! а тоше ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 17
zelka007
преди 1 месец
До: Пишман Investor ... 5% едва ли ще е масово явление , но 3% ще е до няколко годинки за всички ... и ако някъде в болница ти поскат пари за скенер или за става или за санитар , носи си снимка на зануленият до банкова карта и му благодари лично всеки път ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 18
zelka007
преди 1 месец
До: 0pk ... с кво ще доплават ?! подводницата "масква" ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
Пишман Investor
преди 1 месец
НовияТ лозУнг: "5% от БВП за въоръжаване"........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 16
Импeраторът
преди 1 месец
До: 0pk много се притесниха :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 месец
*Миналата седмица Полша и Гърция призоваха Европейската комисия да помогне за разработването и евентуално да подкрепи финансово паневропейска система за въздушна отбрана. Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че ще подкрепи предложението.* - Ето това вече и гаранция, че Европа ще бъде защитена! Подкрепата на фондер ще се окаже решаваща! Справка: разцветът на Бундесвера по време на нейния мандат като министър на отбраната на Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 6
0pk
преди 1 месец
Бретанците се запритесняваха, че руснаците могат да доплуват незабелязано и да им пуснат няколко ракетки от различни посоки по островчето им? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още