IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Два кораба са повредени при украинска ракетна атака срещу корабостроителница в Крим

Руският президент Владимир Путин очаква дълга война в Украйна

08:33 | 13.09.23 г. 14
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Украинска ракетна атака предизвика пожар в корабостроителницата в Севастопол, Крим, и рани най-малко 24 души, съобщи назначеният от Русия губернатор на града, цитиран от Ройтерс. Два кораба са били повредени, след като Украйна е изстреляла десет ракети и е предприела три нападения с катери, информира руското министерство на отбраната.

Седем ракети са били свалени от противовъздушните системи на Русия, а трите катера са били унищожени от патрулен кораб, допълни министерството в приложението „Телеграм“.

„След като бяха улучени от вражески крилати ракети, два кораба в процес на ремонт бяха повредени“, допълни министерството.

„Всички служби за спешна помощ работят на място, няма опасност за гражданските обекти в града“, написа Михаил Развожаев, губернатор на най-големия град в Крим и голямо черноморско пристанище Севастопол, в „Телеграм“.

По-рано Развожаев заяви, без да разкрива подробности, че пожарът е бил предизвикан от украинско ракетно нападение срещу Севастопол.

В стратегическата корабостроителница в града, който се намира в анексирания от Русия през 2014 г. Крим, се строят и ремонтират кораби и подводници на Руския черноморски флот, който извършва нападения с дронове и ракетни атаки срещу Украйна.

Развожаев публикува снимка с обхваната от дим пристанищна инфраструктура през нощта. В руските канали в „Телеграм“ бяха публикувани видеа и още снимки на димящо съоръжение до водата.

Ройтерс не е могла да потвърди информациите от независими източници. За момента няма коментар от Киев.

Украйна почти никога не поема публично отговорност за нападения в Русия или на контролирани от руските сили територии в Украйна, но твърди през последните месеци, че разрушаването на военна инфраструктура на Русия помага на контранастъплението ѝ.

Украйна е извършила нападение с дрон близо до Запорожката АЕЦ

Украйна е извършила удар с дрон срещу контролирания от Русия град Енергодар близо до Запорожката АЕЦ в понеделник, съобщи ръководителят на руската държавна ядрена корпорация „Росатом“, цитиран от агенция РИА „Новости“.

Алексей Лихачов допълни, че шест дрона са били изпратени срещу Енергодар и че всички са били унищожени. Градът се намира в Североизточна Украйна и е контролиран от Русия. Близката Запорожка АЕЦ е най-голямата атомна централа в Европа и също е в руски ръце.

Украинското военно разузнаване публикува снимки от нападенията с дронове и заяви, че украинските специални сили и членове на съпротивата в Енергорад са „поздравили нашествениците за „празника“, имайки предвид деня на миграционните служители в Русия.

Разузнаването допълва, че сграда в Енергодар, където се издават руски паспорти, и два обекта, където се намирали до 12 руски офицери, са били поразени при нападенията. Радиокомуникационен пункт е бил „неутрализиран“.

Путин очаква дълга война в Украйна

Руският президент Владимир Путин заяви във вторник, че се готви за дълга война в Украйна и допълни, че Киев може да използва спирането на въоръжените действия за превъоръжаване и че Вашингтон ще продължи да смята Русия за враг независимо кой спечели изборите в САЩ през 2024 г.

В рамките на Източния икономически форум в тихоокеанския пристанищен град Владивосток Путин каза, че контраофанзивата на Украйна срещу руските сили до момента се проваля и че украинската армия е понесла тежки загуби от 71 хил. души при нападенията.

Украйна ще приеме мирни преговори едва когато бъде изтощена от гледна точка на хора, оборудване и боеприпаси, отговори Путин на въпросите на руски телевизионен водещ, изпълняващ ролята на модератор.

Но той допълни, че Киев ще използва всяко прекратяване на враждебните действия, „за да запълни ресурсите си и да възстанови бойната способност на въоръжените си сили“.

Руският президент каза още, че много потенциални посредници са го питали дали Русия е готова да спре боевете, но допълни, че страната му едва ли може да го направи сега, когато трябва да се справя с украинската контраофанзива.

За да има възможност за разговори, Украйна трябва първо да отмени самоналожената си правна забрана за мирни преговори и да обясни какво иска, каза Путин. „След това ще видим“, допълни той.

Русия контролира около 18% от украинската територия, включително Крим и части от Източна и Южна Украйна, които завзе след началото на нашествието си в Украйна на 24 февруари м. г. по време на т. нар. специална военна операция.

Путин каза още, че съдебното преследване в САЩ на бившия президент Доналд Тръмп е политически мотивирано и показва „гнилостта“ на американската политическа система. Но ръководителят на Кремъл заяви, че независимо кой спечели изборите в САЩ догодина, той не очаква промяна в политиката на Вашингтон към Русия.

„Няма да има фундаментални промени в руското направление от американската външна политика независимо кой бъде избран за президент. Американските власти смятат Русия за екзистенциален враг“, изтъкна Путин.

Той също така защити обръщането към Азия, което по думите му е било ускорено от войната и от опитите на Запада да ограничи руската икономика.

В изказване преди срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун Путин каза, че Западът се опитва да попречи на Китай да има близки отношения с Русия, но допълни, че тези опити са се провалили, тъй като връзките с Пекин са на безпрецедентно ниво.

Решението на Запада да снабди Украйна с касетъчни бомби и боеприпаси с обеднен уран е престъпление, заяви Путин. Тези доставки може да удължат войната, но няма да променят изхода от нея, убеден е той.

Путин критикува също решението на Запада да достави на Украйна изтребители F-16 и възможните доставки от САЩ на тактически ракетни системи ATACMS. Администрацията на Байдън е близо до одобряването на доставката на ракети с голям достъп, снабдени с касетъчни бомби, за Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 14
Amsl
преди 9 месеца
До: zelka007Изключително неверни твърдения.Интересно защо за повече от година военни действия цивилните жертви в Украйна са по-малко от тези по магистралите на България за месец ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 18
zelka007
преди 9 месеца
значи , коги рашибозука ползва фосфорни бомби и касетъчни бойни глави повсеместно в населени места е по целесъобразност !! а коги украинците правят на кайма с касетъчни снаряди по траншеите , доказаните крадци на санитарен фаянс и съдомиялни , е престъпление ?! православни ценности сър !! чакай да видиш Ф16-ките като започнат да бомбят с лазерните мерници ... :))) ... нещо закъсвация с 100хил армия дето аха-аха да влезе в Купянск ... ?! а друзя ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още