IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин е уверен в изпълнението на плановете в Украйна

Наемниците от "Вагнер" са се върнали в базите си, а лидерът им ще се установи в Беларус

16:49 | 25.06.23 г. 21
Руският президент Владимир Путин. Снимка: EPA/БГНЕС
Руският президент Владимир Путин. Снимка: EPA/БГНЕС

Руската държавна телевизия показа в неделя президента Владимир Путин, който изрази увереност в плановете за Украйна в интервю, записано вероятно преди осуетения бунт в събота на наемниците от „Вагнер“, предава Ройтерс.

„Чувстваме се уверени и, разбира се, сме в позиция да осъществим всички планове и задачи пред нас“, заяви Путин. „Това важи и за отбраната на страната, важи за специалната военна операция, за икономиката като цяло и за отделните ѝ области“, допълни той.

Изявлението в интервю за кореспондента в Кремъл Павел Зарубин беше излъчено от държавната телевизия „Россия“. Зарубин заяви, че интервюто е направено след среща със завършващи военна академия студенти, която се състоя в сряда.

Пълното интервю ще бъде излъчено по-късно в неделя.

В краткото съобщение не се споменава бунта от събота, при който наемници от „Вагнер“ превзеха южен град преди да се насочат към Москва. В телевизионно обръщение преди успокояването на драмата и спирането на напредването на групата Путин заяви, че бунтът е заплаха за самото съществуване на Русия.

В ежедневния си брифинг в неделя министерството на отбраната също не спомена нищо за действията на „Вагнер“ и на лидера ѝ Евгений Пригожин.

Запитан в интервюто колко време посвещава на т. нар. от Русия специална военна операция, Путин заяви: „Тя, разбира се, е от първостепенно значение. Всеки ден започва и завършва с това“.

Междувременно стана ясно, че наемниците от „Вагнер“ са се изтеглили от южния руски град Ростов през нощта въз основа на сделката, която премахна безпрецедентно предизвикателство пред властта на президента Владимир Путин и спря бързото напредване към Москва.

Бойците от „Вагнер“ са се върнали в базите си в замяна на гаранции за безопасността им, а лидерът Евгений Пригожин ще премине в Беларус според споразумението, постигнато с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко.

Но осуетеният бунт повдига големи въпроси за властта на Путин в страната, която той управлява с железен юмрук повече от две десетилетия. Италианският външен министър заяви, че той е разбил „мита“ за руското единство.

Пригожин е бил видян да напуска щаба на армията в Ростов, южно от Москва, късно в събота. Местонахождението му в неделя все още не е известно.

Споделени в социалните мрежи видеа от Ростов тази нощ показват наемниците да се изтеглят от града в конвой от бронирани коли, танкове и автомобили под звуците на овации, скандирания „Вагнер“ и празнични изстрели от местните жители.

Проявата на подкрепа за краткотрайния бунт на „Вагнер“ ще предизвика безпокойството на властите в страната, която става все по-нетолерантна към публични критики срещу Путин и неговото управление, отбелязва Ройтерс.

Москва беше спокойна в неделя, Червеният площад беше затворен, но без други признаци за засилени мерки за безопасност по улиците. Понеделник беше обявен за неработен ден, за да може положението да се успокои.

Властите в столицата уведомиха гражданите да останат у дома и изпратиха военни в подготовка за пристигането на наемниците, които не срещнаха сериозна съпротива от редовните въоръжени сили.

Чеченските специални сили, които бяха изпратени в района на Ростов, за да окажат съпротива на напредването на наемниците, също се оттеглят към позициите, от които се сражават в Украйна, заяви командирът им Апти Алаудинов в публикувано в Тереграм видео.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен каза, че сътресенията, породени от безпрецедентното предизвикателство пред властта на Путин от бойците на "Вагнер", все още не са изчезнали и може да се проявяват още седмици или месеци. 

В поредица от телевизионни интервюта Блинкен заяви, че напрежението, което доведе до осуетения бунт на силите на Евгений Пригожин, е кипяло от месеци и че сътресенията може да засегнат способностите на Москва в Украйна. 

"Нашето внимание е решително и неумолимо върху Украйна, да гарантираме, че тя има всичко, от което се нуждае, за да се брани и да си върне завзети от Русия територии", каза Блинкен пред NBC. 

Пред ABC той допълни: "Степента на разсейване и разделение сред руснаците може да затрудни повече продължаването на агресията им срещу Украйна". 

Блинкен допълни, че нито САЩ, нито състоянието на руския ядрен арсенал са се променили в резултат на кризата. 

Италианският външен министър Антонио Таяни заяви в интервю за вестник Il Messaggero, публикувано в неделя, че Путин е създал условията за бунта в събота, като е позволявал на Пригожин години наред да гради толкова страховита частна армия.

„Митът за единството на Русия на Путин беше разбит. Вътрешната ескалация разделя руските въоръжени сили. Тя е неизбежният резултат, когато подкрепяте и финансирате легион от наемници“, заяви Таяни.

„Едно нещо е сигурно – руският фронт е по-слаб, отколкото вчера. Надявам се, че сега мирът ще бъде по-близо. Чакаме да видим следващите ходове на Русия в Украйна“, допълни той.

Руските сили са подложили на артилерийски обстрел южния украински град Херсон, като са убили един цивилен мъж, съобщи в неделя местният губернатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 25.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 8 rate down comment 9
penkiler1415
преди 1 година
До: sssaaa А кой започна "пряката война"?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 6
sssaaa
преди 1 година
До: khao, този ти коментар даже не смятам да ти отговоря, безпредметно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 6
sssaaa
преди 1 година
До: penkiler1415, защото за разлика от Вашето обременено мислене, моето не смята, че в пряка война има победител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: sssaaa хахахаха, ама ти си праволинейно тъъъъп! :D:D Украйна ще си върне всичко, това вече е ясно и на малките деца, въпрлоса който стои на дневен ред е на колко части ще се разпадне РФ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
penkiler1415
преди 1 година
До: sssaaa Да се чуди човек, защо ВИЕ сте сложили и Русия сред губещите??!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 8
penkiler1415
преди 1 година
До: sssaaa Ще си върнат цялата територия от 1991г. Може да не стане веднага но този който ще отнесе дългосрочните последствия ще бъде Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
sssaaa
преди 1 година
До: Импeраторът, а кои територии ще си върне - всички или само някои?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
Импeраторът
преди 1 година
До: sssaaa кои територии няма да си върне - всички или само някои?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 14
sssaaa
преди 1 година
Ама вие още ли живеете с мисълта, че Украйна ще си върне териториите? Много наивно от ваша страна. Много години се предупреждаваха от Русия, но Укрите решиха да станат американски Пешки и загубиха статута си на Офицери. Конфликтът скоро няма да се разреши, а в Украйна ще има все повече разрушения и страдащо население заради Eврейското управление, изпълняеащо Американски цели там. В крайна сметка губещите страни са Украйна, Русия и ЕС в този конфликт, а разбира се САЩ си продават оръжията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 10
khao
преди 1 година
До: zelka007 спомням си при поредната смяна на главнокомандващ когато Герасимов се назначи за тази длъжност и нашия форумвн дебббил тиква ни плашеше с него... и как ей сега ще видим кво ще стане като загрее руската армия....тогава имаше един оптимизъм при копейките, а днес само пяна и безпомощно квичене...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още