IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бойците на Пригожин спират "похода" на 200 км от Москва*

От Президентството на Беларус обявиха, че Лукашенко е преговарял с основателя на ЧВК "Вагнер", но не се уточнява какво са се разбрали

20:40 | 24.06.23 г. 34
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основателят на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин обяви в официално аудио съобщение, че колоната от „похода“ му към Москва е спряла на 200 км от града. Той посочва в съобщението си, че е „настъпил моментът, в който може да се лее кръв“, заради което колоните на неговата армия се разгръщат и се връщат в полевите лагери по план.

По-рано Президентството на Беларус обяви, че беларуският президент Александър Лукашенко се е договорил с Пригожин бойците на „Вагнер“ да не влизат в Москва, за да не се излага на риск гражданското население.

Нито от властта в Беларус, нито Пригожин казват повече за постигнатите договорки. За Лукашенко не е сигурно къде се намира, след като по-рано през деня се разпространи информация – все още непотвърдена, че той и семейството му са отлетели от Минск за Турция.

По-рано информационният сайт „Медуза“ съобщи, че и президентът на Русия Владимир Путин е преговарял с Евгений Пригожин, но не се е стигнало до резултати от разговорите.

Според съобщението на беларуското Президентство Лукашенко и Пригожин са се споразумели да не се допуска „кърваво клане“ на територията на Русия. Основателят на „Вагнер“ се е съгласил „да предприеме стъпки за деескалация на напрежението“.

От Беларус допълват, че има изготвен „изгоден и приемлив вариант“ с гаранции за сигурност на бойците от частната армия.

Според публикация на РИА Новости Лукашенко е информирал Путин за резултатите от преговорите с Пригожин. Според "Комерсант" Путин е благодарил на Лукашенко.

По-рано през деня Путин подписа закон, с който разрешава всеки, който не се подчини на въведеното на места военно положение с оглед на провеждаща се „антитерористична операция“, да бъде задържан за 30 дни, съобщава РИА Новости. В Москва на ключови места беше разположена военна техника в очакване на колоната от бойци на частната армия.

Бунтът на Пригожин и обявеният от него „поход“ към Москва изглежда изненада световните лидери. Армията на Пригожин обяви късно снощи, че контролира Ростов на Дон, а рано тази сутрин премина и през Воронеж. 

Междувременно от "Вагнер" обявиха, че започват подготовка за оттегляне от Ростов на Дон. Пригожин е наредил на бойците да се връщат в Украйна.

* Допълнена информация!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 24.06.23 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

33
rate up comment 8 rate down comment 12
Solar Power
преди 1 година
Ммммм скоро не бях идвал тук .... относо се е напълнило с руски проксита.Инвестор така и не се научи как да ги банирва :)По темата ... войната ще си продължи още дълго дълго ... просто е изгодна за всички страни (без Русия и Украйна).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 11 rate down comment 14
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
А такаа, бързо тpoлът копейник с многото регистрации да цъка минуси, че положението стана напечено. :)))) Жалки копейнишки твари, неслучайно всичките сте озлобени лузъри в реалния живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 15 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Е, ти пък сега! Не си сериозен, нали? Шегуваш се! Те си взривиха Патоците, Кримския мост, потопиха си карабъла Масква, биха с дронове по Кремъл, а ти сега - три канавки изкопали, три хеликоптера свалили, стотина БТР-а разходили из Масква. Гледай по-космополитно - нали си професионален *наблюдател*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 34
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Дива радост при копейнишките слабоуми, че след като един "частник" е унизил армията накарал е джуджето и компания да бягат, свалил им половин дузина хеликоптери и самолет, се е смилил и приел куфарите. Жалка работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 16
khao
преди 1 година
До: Тъъъп007 но разбира се ти, знаеше всичко и беше спокоен...видях коментарите, разбирам въодушевлението... но не разбирам защо на копейките им омекна толко бързо и рязко.... 25к армия е нищо за втората армия в украйна, късиий ще си ошамари сам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 18
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... нефелен ... тва ли е опорката ?! постановка ?! разкопаха магистралите , наредиха автобуси и камиони , минираха и затвориха мостове , напълниха с БТР-и красная площад , затвориха центъра на масква , управниците до един без изключения се изнесоха от масква ... ?! ... фащаш ли ква "държава" ти е могучая , щом свuнята пригожин може безнаказано да свали 3 хеликоптера и самальот и да си тръгне без обвинения ... а обикновен рассиян отива в сибир за вдигнат бял лист на площада ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 37
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Охоо, гледам копейниците си сменили пос-paните га-щи и отново на амбразурата. Вчера, таварищи, беше един прекрасен ден. Видя си Пyт-кин колко е "смел", видя се колко е изгнила пPacсия и колко царят е гол. Стигна се до кандърми, молби, куфарчета и обещания, аман-заман. Ноо имаше и друга приятна част - 6 хеликоптера и 1 самолет са чао, нефтобазата във Воронеж взривена и 15 opка пилоти на концерта на Кобзон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 20 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: kuhao: Да, за сметка на това някои пък се посссраха да пишат. Направо бяха в деллириумм. Един даже отвори бутилка Макалън за 50,000 лв. и още не е изтрезнял. Върни последните 10 теми, чети и умней. А ти добре, че си прескочи до село, че кой знае какви щеше да си ги наццвъкал, като влезете в хора с Търчилъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 21 rate down comment 12
Tikva007
преди 1 година
Както започва да се изяснява, май цялата операция беше за преброяване на гллуупаците. Не тукашните зелки и ушшаннки - те деббиллите си се броят сами ежедневно. В Киев (пак) да целуват ръце на MI-6, че ги спряха от това, което скочи да прави целият им отбор мозъци, както ги ръчкаше и наш Търчилъжи тук, че щяха да съкратят войната ударно. Сега ще наблюдаваме в Русия колко и кого са преброили, че май театрото беше повече за вътрешна употреба, а ако и уррките бяха скочили в чувала, щеше да е бонус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 12 rate down comment 19
khao
преди 1 година
До: SporqZaKef не те бива с анализите, видяхмо колко "познаваш" така че по добре си мълчи, копейко! :): Вчера до един бяхте млъкнали и напълнили ***... днес пак сте мъже! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още