IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин иска да въоръжи руските градове срещу атаки с дронове  

Русия все още не е разрешила на спасителните екипи на ООН достъп до контролирания от неяюжен бряг на река Днепър

06:43 | 14.06.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Путин се срещна тази седмица с ветерани от войната в Украйна, настанени в руска болница. Снимка: EPA/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK
Путин се срещна тази седмица с ветерани от войната в Украйна, настанени в руска болница. Снимка: EPA/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK

След нападенията с дронове в Москва и други големи градове руският президент Владимир Путин изтъква перспективата за по-добра защита на въздушната отбрана. 

„Това не е лесна задача, но може да бъде решена“, казва Путин на среща с военни кореспонденти в Москва. Досега противовъздушната отбрана е била насочена повече към ракетите и самолетите, а не толкова към леките малки летящи обекти, казва Путин. 

Но някои от безпилотните летателни апарати с неясен произход са нанесли сериозни щети на сгради. Самата Русия почти ежедневно атакува съседна Украйна с безпилотни самолети. 

От Киев неофициално се говори, че никой в Москва не бива да се учудва, ако някои безпилотни самолети поискат „да се върнат у дома“. В същото време официално Украйна отрича да има нещо общо с нападенията.

Пожар в Одеса след руска атака с ракети

Пожар избухна в близост до бизнес център и склад на търговска верига след руска ракетна атака срещу черноморското пристанище Одеса през нощта, съобщиха официални представители на Украйна рано днес, предаде Ройтерс. 

Силите за противовъздушна отбрана са свалили две ракети над града, съобщиха от администрацията на града в приложението за съобщения Teлеграм. Не стана ясно веднага колко ракети са били насочени към Одеса.

"Информация за мащаба на разрушенията и жертвите се уточнява", заявиха от администрацията.

Ройтерс не можа да провери през независим източник съобщението.

Франция твърди, че е разкрила руска кампания за дезинформация 

Франция обвинява Русия, че участва в цифрова кампания за дезинформация срещу страната. 

„Основната цел на тази кампания е да дискредитира западната подкрепа за Украйна, като разпространява твърдения, че западното население би подкрепило Русия", пише в доклад на френската агенция за защита от чуждестранна цифрова намеса Viginum. 

Според доклада кампанията, която тече от пролетта на 2022 г., е насочена срещу няколко европейски държави. Според френското външно министерство са създадени фалшиви уебсайтове, представящи се за правителствени сайтове или медийни сайтове, както и фалшиви профили в социалните мрежи.

Зеленски: Ракетната атака срещу Кривий Рих изисква "съответната реакция на света" 

След смъртоносната руска ракетна атака срещу родния му град Кривий Рих украинският президент Володимир Зеленски призовава за по-силна противовъздушна отбрана за Украйна и по-строги санкции срещу Русия. 

„Заедно с нашите партньори трябва да създадем такива условия, че руският терор да стане невъзможен", казва той в ежедневното си видеообръщение. По думите му това изисква, първо, придобиване на още повече системи за противовъздушна отбрана и изтребители, и второ, по-последователно прилагане на санкциите срещу Русия. 

„Ако вземем например една от ракетите, които днес удариха Кривой Рих, около 50 компонента в нея - основно микроелектроника - са произведени в други държави", казва Зеленски. 

„Ако някой действа като посредник или си сътрудничи с Русия, за да могат терористите да продължат да взривяват къщи и да убиват хора, тогава такива участници - компания или държава - заслужават съответния отговор от света", поиска Зеленски.

Лукашенко заплаши с руски ядрени оръжия

Владетелят на Беларус Александър Лукашенко заплашва Запада с използването на ядрено оръжие. В случай на война той можел да призове руския президент Владимир Путин да направи това по всяко време, казва Лукашенко по руската телевизия. 

„Какъв проблем би било да се гласува за такъв удар? Това изобщо не е въпрос". През март Путин обяви разполагането на руски ядрени оръжия в Беларус. Те обаче ще останат под контрола на Русия, уверява лидерът на Кремъл.

Дания ще предлага обучение на украински пилоти за F-16 от август 

Дания ще предложи на украинските пилоти да се обучават на изтребителя F-16 от август, съобщава информационната агенция Ritzau. Изпълняващият длъжността министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен ще предложи на срещата на ръководената от САЩ Контактна група за Украйна в четвъртък страната му да обучи украинските пилоти първоначално на летателни симулатори в Дания, се казва в съобщението, като се цитира неназован източник. Досега не е взето официално решение за оборудване на Украйна с F-16.

ООН: Русия отказва достъп до окупираната наводнена зона 

Седмица след разрушаването на язовир „Каховка" в Южна Украйна Русия все още не е разрешила на спасителните екипи на ООН достъп до контролирания от Русия южен бряг на река Днепърспоред международната агенция. 

ООН е готова да отиде, заедно с лодки, персонал и хуманитарни доставки, заяви координаторът на системата на ООН в Украйна Денис Браун. „Въпреки това Руската федерация все още не е предоставила необходимите гаранции за сигурност за преминаването към левия бряг на река Днепър - включително до местността Олешки", критикува той. 

Окупационната администрация съобщи за общо 17 загинали от нейната страна на реката в Херсонска област. Тъй като окупираните населени места са особено тежко засегнати от наводненията, има опасения, че броят на жертвите в действителност е много по-голям.

Други събития накратко

  • САЩ засилват натиска върху Турция да се откаже от противопоставянето си на присъединяването на Швеция към НАТО.
     
  • Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изтъкна перспективата за по-нататъшна подкрепа за Украйна на прага на срещата на върха на НАТО, планирана във Вилнюс през юли
     
  • Украинската православна църква все още няма право да използва две от свещените си сгради в известния манастир "Киевска пещера". Икономическият съд в Киев отказа на църквата това право за главната катедрала и друго място за поклонение в горната част на манастирския комплекс. 
     
  • Броят на пристигащите военни бежанци от Украйна в Германия продължава да намалява. Това съобщава федералното правителство на въпрос на депутата от християндемократите Матиас Миделберг. 
     
  • Русия продължава да настоява за международно разследване на експлозиите в газовите тръби на "Северен поток".
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 8
penkiler1415
преди 1 година
До: 0pk До там стигнаха украинците че Путин който щеше да превземе Киев за три дни сега си въоражава градовете срещу украинските дронове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... тцъ ... ще загубите правото си на достъп до интернет и сеене на фалшиви новини ... не ти ли харесва ве нефелен ?! я виж в любимата ти рассийка как е ?! таман ги приеха и любимият ти сатрап ги подписа , глобички , трудово-изправителни лагери и пр. хубостинки ... не искаш ли да приложим тук и тяхното православно галактическо право ?! или пък за същото в Поднебесната се лежи 7 годинки . нъл по цел ден величаеш най-мирната държава в света ... Цанков убаво ви е почнал , но не успял!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 12
Импeраторът
преди 1 година
До: Амеба007 къде е бой? преди революцията винаги са пазарували европейско оръжие, а ВСВ от хамериканците си прочети за какво си говорим / много подценяват рашистите защото не са умни и защото ползват оръжия на по 50-60 години, но какво - пак стрелят и са стотици ... украинците вземат оръжия от запад на 20-30-40 години имат предимство, ама не и като количество - като резултат, украинци умират, а те не могат да си го позволяват, за разлика от хордата; тай, че ако ще се помага да се праща още
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 13
khao
преди 1 година
До: Tikva007 днес правиш вятър с уста... утре пак ! :D ... прав си, не го бях погледнал от тоя израждански ъгъл! .. пардон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
До: Имитаторът: Рашистите, принципно погледнато, през цялата си вековна история, през която са градили държавата и империята си, са били зле, защото са се били винаги с тяхното си нефелно източно оръжие срещу най-модерно западно такова. Дори във войните с турците и други от изтока. Резултатите са били нарисувани на географската карта на света под различни наименования в различни исторически периоди, но винаги са били внушителни по площ. Сиреч, надай съ Тудору дъ съ върни тиейку ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
До: kuhao: За вятъра си прав - днес съм тук, за утре не знам. Но за селянина си се надценил - показваш му София, хладилник, парно и кола и го гледай как послушно и кротко клечи по цял ден на телефона, за да ги има. И за торба зоб. Даже се има за късметлия. Дай му и компютър с интернет, за да се види гоуем във FR и да го размаха анонимно и не мож'го мръдна от там - сам се озаптява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 13
Импeраторът
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка рашистите, че са зле, зле са, но да много и дори старото оръжие, което вадят убива хора ... за съжаление, западът още спи и праща стари образци... трябва да се пратят ракети с голям обсег в хиляди, за да може да удрят рашистите докато са още далеч от фронта... Дай Боже наистина на Кадиров авера да глътнал бастуна снощи :-) предстои да разберем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 16
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Цялата работа е, че москалското ПВО както и всичко друго руско, се оказа менте, напомпано с митове и легенди. И сега, за да няма въпроси как така си влизат дронове където си искат, обявяват, че щели били...дрън-дрън, както обикновено. А помним как се смееха на Хаймарс, че С400 щяло да ги сваля, после се каниха, че Кинжалите неуловими били, докато Пейтриът не показа голия им гАз и тук, сега ПВОто в градовете не било за малки обекти...смешна и жалка москалщина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 10
0pk
преди 1 година
До: zelka007 нали знаеш, че озаптяванията носят двустранен характер - първо почват едни да озаптяват, после идват други да ги озаптяват тях. Е питай украинците, до къде стигнаха с озаптяването на москалите. И не ми разправяй, как са превзели поредния остров с гумени лодки. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 13
khao
преди 1 година
До: Tikva007 хахахаха лъжите ти и жалките опити за манипулация не са инакомислие, проззз!! Чак па и да те озаптиме... не можеш да озаптиш буен вятър и див и просс селянин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още