IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски иска да изведе гранични войски на фронта, САЩ увеличават военната помощ

Според президента граничните части на Украйна се подготвят за използване в „активни операции". Нощта накратко

06:58 | 20.04.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Зеленски с украински защитници във Волин. Снимка:  EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT
Зеленски с украински защитници във Волин. Снимка: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Володимир Зеленски обяви, че граничните войски се подготвят за фронтови операции. „Подготвяме и нови части - гранични подразделения - които да се присъединят към нашите активни операции, да се включат в движението, което постепенно развиваме", каза Зеленски. Украинските гранични части вече са разположени на фронтовете, включително в силно оспорвания град Бахмут в Източна Украйна.

САЩ обещават артилерийски боеприпаси и противотанкови ракети

Правителството на САЩ увеличи военната си помощ за Украйна с още един пакет на стойност 325 млн. долара (297 млн. евро). Това съобщи говорителката на американския президент Джо Байдън Карин Жан-Пиер. 

Доставката съдържа основно снаряди за многоцелевата ракетна установка Himars и артилерийски боеприпаси, заяви Жан-Пиер. Според изявлението те идват от военните запаси на САЩ. По данни на Министерството на отбраната на САЩ пакетът включва също противотанкови ракети, боеприпаси за стрелково оръжие и оборудване за охрана и ремонт на военни превозни средства.

Икономисти определиха щетите за селското стопанство на Украйна

Според икономисти земеделските производители в Украйна са претърпели загуби за милиарди долари в резултат на войната. Проучване на Kyiv School of Economics оценява загубите на 8,7 млрд. долара. По-голямата част от тях са причинени от унищожаването на повече от 100 000 единици селскостопанска техника, показва оценката. Освен това са унищожени или откраднати повече от четири милиона тона селскостопански продукти.

За Киев двойник на Путин, а не самият президент на Русия, е постил зоната на военните действия 

Киев поставя под съмнение съобщенията на Кремъл, че руският президент Владимир Путин неотдавна отново е пътувал до зоната на конфликта в Украйна, като твърди, че визитата е била извършена от двойник, предаде DPA. „Това не беше истинският Путин", заяви вчера по телевизията секретарят на Съвета за национална сигурност на Украйна Олексий Данилов, без да посочва доказателства. „За да говориш с истинския Путин, трябва да се самоизолираш за 10 до 14 дни", добави той.  

Според изявление на Кремъл от вторник руският президент отново е пътувал до зоната на военните действия в Украйна, като се е срещнал с руски войници, сражаващи се в областите Херсон и Луганск, както и с високопоставени офицери. Това бе втората информация за пътуване на Путин до зоната на военните действия, откакто той нареди нахлуването в Украйна на 24 февруари 2022 година, посочва DPA. Точната дата на посещението на войските не се съобщава.

Кремъл публикува и кратко видео, на което се вижда как Путин слиза от хеликоптер и се ръкува с униформени.

Според Данилов обаче човекът, видян в Херсон, е бил „обикновен двойник, каквито, както знаем, има няколко". Украинският служител по сигурността нарече Путин „уплашен човек" и заяви, че идеята той да е решил да посети фронта е просто невъзможна. Представители на Киев изразяват съмнение, че истинският Путин е посетил зоната на военните действия. Снимка: EPA/KREMLIN.RU Представители на Киев изразяват съмнение, че истинският Путин е посетил зоната на военните действия. Снимка: EPA/KREMLIN.RU

За Данилов украинският президент Володимир Зеленски, който във вторник посети град Авдеевка в Източна Украйна, е „пълна противоположност" на Путин, тъй като многократно е посещавал зоната на военните действия. „Това е разликата с бункерния дядо Путин, който скоро ще се плаши от себе си", заяви Данилов.

ЕС ще подпомогне още селскостопанските производители на съюза 

ЕС подготвя компенсации на стойност 100 млн. евро за фермерите в пет държави, граничещи с Украйна и планира да въведе ограничения върху вноса на украинско зърно, предаде Ройтерс. Натискът върху Брюксел да изработи решение на европейско ниво нараства, след като Полша и Унгария миналия уикенд забраниха вноса на някои продукти от Украйна, а други източноевропейски страни заявиха, че обмислят подобни действия.

Тези страни се превърнаха в транзитни маршрути за украинското зърно, което не може да бъде изнесено през украинските черноморски пристанища заради руската инвазия. 

Милиони тонове зърно останаха блокирани в страните, граничещи с Украйна, принуждавайки местните земеделски стопани да се конкурират с притока на евтин украински внос, който според тях изкривява цените и търсенето.

Европейската комисия заяви, че ще предприеме спешни „превантивни мерки" за пшеницата, царевицата, слънчогледа и рапицата, след като България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия внесоха съвместна жалба в края на март. Служител на ЕС съобщи, че зърнените култури ще могат да влизат от Украйна в петте страни, само ако са предназначени за износ за други членове на ЕС или за останалата част от света. Срокът на действие на мярката ще бъде до края на юни. Отделно от това Европейската комисия, която контролира търговската политика на 27-те страни членки на ЕС, планира да разследва дали са необходими мерки и за други чувствителни продукти.

Въпреки че извънредните мерки могат да влязат в сила в рамките на няколко дни, разследванията на ЕС обикновено траят шест месеца, посочва Ройтерс.

Валдис Домбровскис, изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за икономиката в интерес на хората,  тази вечер обсъди плановете с министри от България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, както и с украински представители.

Румънският министър на земеделието Петре Дая заяви, че Домбровскис е поискал България, Унгария, Полша и Словакия да оттеглят своите индивидуални забрани за внос и е казал, че Комисията може да одобри обща забрана за вноса на украинско зърно и маслодайни семена за петте засегнати страни до 5 юни.

„Днес се съгласихме, че ще продължим тези преговори... Следващата среща ще бъде в началото на следващата седмица - понеделник, вторник", заяви полският министър на земеделието Роберт Телус пред полската държавна телевизия.

Други събития от вечерта и нощта:

  • Руският външен министър Сергей Лавров беше приет в Никарагуа. Авторитарно управляващият президент Даниел Ортега и съпругата му, вицепрезидентът Росарио Мурильо, неведнъж са изразявали одобрение за агресивната война на Русия срещу Украйна.
     
  • Украйна разследва 80 000 случая на възможни руски военни престъпления. Украинският главен прокурор Андрий Костин заяви това по време на реч в Камарата на представителите на САЩ. 
     
  • След като необичайна светлинна опашка на нощния хоризонт в Киев задейства въздушна аларма, военната администрация на града заяви, че за явлението може да е отговорен „пенсиониран“ спътник на НАСА, който е навлязъл в земната атмосфера.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 29 rate down comment 36
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Утилизация на москалски алкохолици под всякаква фирма - в тенекиено возило, на поле, в землянка и в окоп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 36
zelka007
преди 1 година
фъркат himars-чета и снаряди , и падат по празните рашибозушки глави ... и ние пращаме по някой и друг контейнер със снаряди на седмица , да помагаме ... скоро и миг-ове ще изпратим ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още