IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изтеклите документи за Украйна показват докъде стигат САЩ в шпионирането на приятели и врагове

В Пентагона се опасяват за своите източници на информация в руски институции

08:20 | 10.04.23 г. 13
Снимка: Alex Wong/Getty Images
Снимка: Alex Wong/Getty Images

Изтеклите документи за Украйна през последните дни показват колко дълбоко са проникнали САЩ по отношение на шпионирането на приятели, включително Южна Корея и Израел, пише CNN. Източник, близък до украинския президент Володимир Зеленски, коментира, че в Киев не са изненадани, че американците ги шпионират, но са ядосани от изтичането на документите.

Сред тях има и планове на Украйна за удари по руска територия с украински дронове, които може би дават отговор на нежеланието на Вашингтон да даде далекобойни ракети на Киев, макар че украинските власти са категорични, че няма да използват подобно въоръжение за атакуване на цели в Русия. В САЩ обаче има сериозни опасения, че Китай може да използва удари в Русия като предлог, че НАТО е агресор и да предоставят помощ за Русия.

Сред документите има прихванат разговор и между висши служители в Южна Корея, които обсъждат притесненията си относно искания на САЩ за оръжие. Те смятат, че то може да бъде изпратено в Украйна и така да наруши политиката на Сеул да не предоставя оръжие за страни във военен конфликт. Двамата обаче дискутират и начин за преодоляване на тази пречка - чрез продажбата на боеприпаси на Полша.

Този документ вече предизвика полемика в Южна Корея и според New York Times страната се кани да повдигне въпроса пред Вашингтон. Все още от Белия дом не са коментирали нищо официално по повод изтеклата информация, допълва още CNN.

Украйна е променила плановете си, след като от Пентагона изтекоха секретни документи, разработени от средата на февруари до началото на март, твърдят още източниците на агенцията. Един от съветниците в кабинета на украинския президент - Махайло Подоляк, обаче написа в края на миналата седмица в своя профил в Telegram, че смята, че изтеклите документи не са автентични, нямат нищо общо с плановете на Киев и се базират на фалшивата информация, разпространявана от Русия.

Източникът на изтичането на документите остава неясен - от дни те циркулират из руски профили в социалните мрежи. Според украински анализатори това е доста съмнително, а ако документите са оригинални - и доста неразумно от руска страна да покажат до каква информация имат достъп.

Висши чиновници в Пентагона са притеснени заради изтичането на информация, защото под заплаха ще бъдат поставени източници на разузнаването и могат да влошат отношенията със съюзници. Някои от документите показват до каква степен САЩ са проникнали в руското Министерство на отбраната и в ЧВК "Вагнер". Основната част от информацията е прихваната, но има и други източници, които сега могат да бъдат поставени под заплаха, пише още CNN.

Сега, когато става ясно, че американското разузнаване е стигнало по-далеч в разузнаването на руснаците, отколокто се смяташе, опасенията са, че Кремъл също ще промени комуникационните си канали и плановете им по-трудно ще бъдат прихванати. Сред изтеклите документи например има планове на руските военни за удари по ТЕЦ-ове и друга енергийна инфраструктура, жп и транспортна инфраструктура, които Русия има планове да атакува и кога. Както и как руските военни смятат да се противопоставят на западните танкове, получени от Украйна - чрез три зони на защита, всяка покрита от специфично въоръжение.

"Нямаме ни най-малко съмнение относно директната и индиректната намеса на САЩ и НАТО в конфликта между Русия и Украйна", коментира говорителят на Кремъл Дмитирий Песков пред CNN на базата на документите, циркулиращи из социалните мрежи. Според него намесата на Запада само ще направи ситуацията "по-сложна, но няма да се отрази на крайната цел на специалната операция".

Руската офанзива се забавя

Руската офанзива се забавя по цялата линия на фронта, отчита от дни Институтът за изучаване на войната (ISW). Анализаторите пишат за "ограничени победи" в Бахмут, след като в града са изпратени руски десантни части. В своя обзор за 410-ия ден от началото на войната от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна отбелязват, че тежките боеве в града продължават. Отблъснати са повече от 30 атаки в региона.

Фокусът на руската армия остава в направленията Лиман, Бахмут, Авдийвка и Маринка. През миналото денонощие са извършени 26 въздушни удара срещу Украйна, като два от тях - с ракето С-300 към обекти на гражданската инфраструктура в Запорожието. При обстрела, извършен в деня, в който католическия свят отбелязват Великден, а в православния - Цветница, е загинало момиче на 11 години, отбеляза в своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски. "Ето как терористичната държава отбелязва Цветница. Ето как Русия сама се изолира от света, от човечността", каза той.

Предстои натоварена седмица за украинските власти, отбеляза още украинският държавен глава. Едно от очакваните събития е заседание на Международния валутен фонд и Световната банка, в което ще участва гуверньорът на Украинската централна банка. Сред основните теми ще е възстановяването на Украйна.

Украйна е минирала с повече от 6000 противотанкови мини границата си с Беларус, съобщават от Министерството на отбраната на страната, цитирани от Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

13
rate up comment 10 rate down comment 15
OPASEN666
преди 1 година
До: zelka007 Зеле, нямам никакво намерение да споря с тебе - написаното до теб е информация за размисъл за останалите четящи ;-) Сещаш ли се? :-) Жив и здрав бъди, харчи си сребърниците, дето ти подхвърлят, продавай си гласа и т.н. - всеки сам си преценя :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
До: OPASEN666... едното е пропаганда , другото е светът в който живеем и е избор на мнозинството българи , все пак изрожденчетата сте само около 5% от населението ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 15
sssaaa
преди 1 година
До: OPASEN666. Ако искаш да дестабилизираш партньорите на твоя враг, не е лоша идея да покажеш, че 1 от тях не играе по-правилата спрямо съотборниците си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 11
khao
преди 1 година
До: OPASEN666 хахахаха, виж сега... скачаш, чак като стигнеш до амбразурата, не преди това .. че е малко като плонжовете на малък ники! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 18
OPASEN666
преди 1 година
До: zelka007 Ако си умен човек и/или родолюбец, то трябва да те дразнят и двете пропаганди, а не само едната! Доколкото съм те чел тук, в Инвестора, нито си умен, нито си българин :-) Предполагам си просто платен т_р-о_л :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 2
penkiler1415
преди 1 година
Ако си умен, хитър, предвидлив, ще се сдобиваш с нужната информация-ще шпионираш. Ако имаш полезна такава, не я публикуваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... така , както са наложени да бъдат построени , така ще си отидат ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 20
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Или както беше писал Великият Ботев: *Аз ще напрвя ръцете си на чукове, кожата си на тъпан и главата си на бомба, пък ще да изляза на борба със стихиите* - Само че ти си направил ръцете си на спагети, кожата си на гьонн и главата си на зелка и си излязъл на борба с паметниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 21
zelka007
преди 1 година
До: OPASEN666... мен пък ме дразни , постоянното безсмислено анти евро-атлантическо дърдорене на всякакви русoфилистици и пропагандиране на рассийски мир ... :))) ... паметника ще го бишнем !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 11
khao
преди 1 година
нормална практика, не виждам къде е драмата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още