IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Украйна проиграват сценарии за контраофанзива

Възможни атаки срещу руски позиции на североизток и изток в Луганска и Донецка област или настъпление на юг

07:30 | 04.03.23 г. 15
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/FILIP SINGER
Снимка: EPA/FILIP SINGER

Американски генерали и украински офицери са се срещнали през тази седмица за военни симулации във Висбаден. Според единодушни съобщения в американските медии висши офицери от Вашингтон са участвали в ученията в щаба на американската армия за Европа и Африка. Целта е била да се помогне на Киев да планира евентуални офанзиви през следващите седмици и месеци, заявиха участниците.

Не се разкрива точно кои сценарии са били разиграни в симулациите. Твърди се, че целта им е била да се разработят стратегии и да се установят предимствата и недостатъците на определени операции срещу руската армия. 

„Никой не седи там и не казва на украинците: „тръгнете наляво" или „тръгнете надясно", или „направете това", или „направете онова". Това не е работа на международната общност", заяви председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили пред придружаващите го журналисти. Американските офицери по-скоро трябва да служат като „звуков борд" за украинците, казват участниците, описвайки своята роля. След края на ученията главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи похвали „феноменалната" адаптивност на украинците.

Мили описа ученията като „да сложим карта върху голяма маса“. На нея, от своя страна, е имало символи и друго военно оборудване, които да символизират потенциални ангажименти. „Украинците преместват нещата по картата, за да разберат най-добрия начин за действие. И обсъждат плюсовете и минусите на свързаните с това рискове", каза Мили. „Това е нещо съвсем нормално, което всички армии правят".

Мили не даде по-конкретни подробности за евентуалните украински настъпателни операции, които са били обсъждани. Според експерти са възможни атаки срещу руски позиции на североизток и изток в Луганска и Донецка област или настъпление на юг, целящо да разчисти сухопътния мост към анексирания от Русия Кримски полуостров.

Американските генерали подчертават, че Съединените щати остават готови да подкрепят Украйна. Каволи заяви, че Америка ще стои на страната на Киев „толкова дълго, колкото е необходимо". От своя страна Мили подчерта, че основната нужда на Украйна в настоящата ситуация са средствата за противовъздушна отбрана. Украйна трябва да продължи да бъде в състояние да защитава въздушното си пространство от руски атаки със самолети, ракети и безпилотни летателни апарати.

Съобщенията за обученията се появяват в медиите малко след руските обвинения, че Америка е помогнала на Киев да извърши нападения в Русия. В четвъртък руският заместник-министър на външните работи Сергей Рибаков заяви, че нападенията с дронове срещу цели в Русия могат да бъдат извършени само с американска подкрепа. Това беше опровергано от говорителя на Пентагона: „Мога да кажа категорично, че обвинението, че доставяме информация на Украйна за атаки срещу цели в Русия, е глупост", заяви генерал Пат Райдър. В миналото Съединените щати са признавали, че предоставят на Киев разузнавателна информация. Винаги обаче е било подчертавано, че не става въпрос за избор на цели. „Ние не сме във война с Русия и не искаме война с нея. Нашата цел е единствено да помогнем на Украйна да се защити. И ще продължим да го правим", заяви Райдър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 04.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 24 rate down comment 20
Р?мператоръ
преди 1 година
То политиците казаха каква им е целта в тая война - да отслабят Русия без значение колко жертви ще даде 404. Тия тотално са загубили връзка с реалността. Оркестрантите вече ловят в Бахмут 16-годишни деца и 60-годишни старци в униформи. Гледаме видеа: пращат на фронта батальони от ЖЕНИ !!! Сещам се за едни архивни кадри от края на ВСВ - когато психопaтът с малкият мустак насърчаваше 12-годишни деца в униформи да се бият до смърт, обещавайки им, че победата е близо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 18
valentino29
преди 1 година
До: zelka007Стига лъга, Няма ли миялнини ,луд умора няма. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 21
zelka007
преди 1 година
До: RoyBatty... на 24 февруари бяха буквано на няколко часа до пълната и окончателна победа , времето да стигнат от летището на Гостомел до центъра на Киев с БМП-тата ... Ликвидираха им до крак цялата десантна дивизия , там украинците не взеха нито един пленник - нито рассиянин нито кадировец ... ликвидираха им танковите клинове във флангове , загубиха м/у 50 и70% от боеспособното си тежко въоръжение за около месец ... нямат въздушно превъзходство над Украйна ... да продължавам ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 16
RoyBatty
преди 1 година
До: zelka007А Вие откъде знаете ?И още "САЩ и Украйна проиграват сценарии за контраофанзива" е заглавието!Не прави впечатление!Ако беше "Китай и Русия... ... " Дали щеше да направи впречатление?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 24
zelka007
преди 1 година
досега рассийската генерал-щабна академия се дъни по всички показатели ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още