IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Година след началота на войната в Украйна – задава ли се нов световен ред?

Русия трудно ще се върне на полето на европейската дипломация, а отношенията със САЩ ще бъдат много тежки, коментира проф. Румен Кънчев

15:47 | 23.02.23 г. 11
Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY
Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY

След една година война на Русия в Украйна се открояват ясно четири основни тенденции, които ще генерират процес, в който ще бъде създаден друг световен ред и друга архитектура за сигурност. Това е коментарът на експерта по международни отношения и бивш заместник-министър на отбраната проф. Румен Кънчев във връзка с първата година от началото на инвазията.

Експертът обясни, че първата тенденция е свързана с факта, че за година руската армия не е успяла да се справи с Украйна. „Вторият важен факт е, че специалната операция на Путин генерира процес на небивал възторг към НАТО. Третият факт е светкавичното лидерство на САЩ. Четвъртата тенденция е свързана с това, че е налице начален процес на обединяване на автократичните и силно тоталитарни и авторитарни режими в един блок", заяви  Кънчев пред Bulgaria ON AIR

По думите му четирите изброени фактора ще генерират процес, в който ще бъде създаден друг световен ред, друга архитектура за сигурност. Кънчев посочи, че това са нормални процеси на глобалната сцена и определи като пропаганда думите на Путин, че Западът е започнала войната.

Според експерта Русия не е успяла да победи Украйна поради няколко фактора – първо, лоша преценка на Русия за стратегическата ситуация, второ - надценяване способностите на руската армия, трето - високотехнологичното превъзходство на западната армия над руската.

„Световният ред се защитава с всички сили от западните демокрации и част от тази защита е консолидирането на Запада", каза Кънчев и даде с пример посещението на Джо Байдън в Киев. „Присъствието на американския президент в разгара на бойните действия показва, че в най-тежкия момент от конфликта е в състояние да отиде лично на бойното поле и да окуражи украинците", обясни Кънчев.

Той коментира и замразяването на участието на Русия в договора „Нов СТАРТ": „Пак пропагандно клише. Русия не е излязла от договора. Те не искат да работят повече по договора. Русия ще продължи да дава информация на Америка за предислокацията на своите ракетно-ядрени сили".

„Китай подкрепя Русия. Новата стратегическа концепция на НАТО посочва, че Китай е изключително опасен противник. Той е по-опасен противник за САЩ, западните либерални демокрации и НАТО, в това число и Русия. Винаги световният ред след война се създава от победителя от войната", подчерта Кънчев.

Той смята, че в България прекалено се преекспонират събитията около войната, тъй като имаме ниска стратегическа култура.

"Санкциите дават резултат за Русия, макар че руската икономика не е за подценяване. Това е голяма държава със съюзник в лицето на Китай и други държави от Централна Азия. В сферата на военното производство санкциите имат огромен ефект, тъй като Русия започва да се задъхва при производството на високотехнологични оръжия и те почти не се виждат вече на бойното поле, за разлика от първите месеци", категоричен е Кънчев.

Той отбеляза, че руският народ и политическото ръководство не са разединени. Гостът смята, че скоро никой няма да измести Путин, нито ще му бъде направен преврат, но се вижда, че Русия става все по-самотна и изолирана на глобалната сцена и след войната Русия трудно ще се върне на полето на европейската дипломация, а отношенията със САЩ ще бъдат много тежки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 4
baybay11
преди 1 година
След като този специализиран международен наказателен съд бъде създаден към ООН, руССия просто няма избор- или трябва да се откаже от членство в ООН, за да не бъде съдена, а това значи да се откаже и от позицията на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН;0, или трябва да се примири, че ще бъде съдена за военна агресия с всички произтичащи от това правни последици, включително е възможно и да бъде отстранена от СС на ООН;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
baybay11
преди 1 година
на престъплението "агресия", което се вменява на руските лидери. Нараства натискът за създаване на специален трибунал за съдене на руските лидери за извършване на агресия, определяна като незаконно нахлуване на една страна в друга....Ta- става ясно, че настоящият световен ред има механизми, с които да се търси международна наказателна отговорност на държавите- агресори и нов ред не е нужен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
ХАГА, 23.02.2023 16:05 (БТА)Агенцията за съдебно сътрудничество на Европейския съюз, Евроюст създава нов център за подкрепа на усилията за събиране на доказателства за престъплението "агресия", извършвано в Украйна, предаде Асошиейтед прес.Обявяването на това решение днес от Евроюст идва в навечерието на първата годишнина от руската инвазия в Украйна и на фона на международни призиви за търсене на отговорност за престъпления в Украйна и наказателно преследване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
... 6/ леко ще поскъпне живота , защото ще се събират от данъци повече пари за милитаризация , която очевидно ще е необходима в близките петилетки (поне пет или шест) , от което ще пострадат най-много пенсионните фондове и вероятно образованието ... 7/ храните и водата ще продължат да поскъпват , но то ще е заради затоплянето и неглижирането на проблема от враговете ни ... дотук не виждам нещо , което да ни разваля рахата ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Аз в този "нов световен ред" виждам само добри неща : 1/ нищо няма да се промени за България конкретно , пак ще си ходим по целият бял свят без визи 2/ пак ще си работим според възможностите където искаме 3/ ще имаме достъп до всякакви стоки и услуги 4/ единствено няма да могат форумните заможни интелекти да ходят лесно до Поднебесната кинкалерия и да разправят за влаковете стрели и небостъргачите 5/ може би ще позачезнат китайските ефтиниики , което е хубаво за всички производители ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: ratten факт... като засъхне по лицето ти, мирише и мен вече ме гнус от теб.... изкъпи се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 7
ratten
преди 1 година
влaшкия *** и aнaлна принцеса на дунав мост да не се изказва и изхожда под темите, защото много смъpди на генетичен материал кууухааааооо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
baybay11
преди 1 година
Аз имам само един въпрос към интервюираното лице- какво точно му говори наличието на 28 чвк-та в руССия, при положение,че те са противоконституционни и противоправни и защо на газпром му е необходимо чвк... С две думи- вижда ли той възможността за гражданска/ мафиотска война в руССия с цел преразпределение на държавна и частна собственост СЛЕД победата на Украйна и разгрома на руССката агресорска армия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Tikva007 що за тъъъп въпрос, ако евентуално победите (хахахаха)... вие ще кажете кой сте победили! Или на по проссст език, като за твоето ниво.. ще кажете че сте победили нациско-станиската армия на НАТО. Кажи бабо, тенкю... глууупак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 11
Tikva007
преди 1 година
*Според експерта Русия не е успяла да победи Украйна поради няколко фактора първо, лоша преценка на Русия за стратегическата ситуация, второ - надценяване способностите на руската армия, трето - високотехнологичното превъзходство на западната армия над руската.* - Може ли да уточним, все пак - Русия не е успяла да победи Украйна, или западната армия? Интересно, ако все пак (някога) Русия победи, кого ще е победила - Украйна, или западната армия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още