IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Северно море да се превърне в новото икономическо оръжие на Европа?

Тъй като икономическият център на Европа се измества на север, вероятно това ще стане и с политическия, прогнозира германски мозъчен тръст

21:30 | 03.01.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Обмислят се десет такива схеми, изтъква SINTEF, консултантска фирма. Енергийният остров в Северно море, изкуствен атол на 100 км от датското крайбрежие, трябва да бъде обявен на търг през 2023 г. Той ще служи като център за десет близки вятърни парка, с връзки към съседните страни.

Новата икономика на Северно море е нещо повече от енергиен сектор. Защото електричеството и водородът няма да са единствените неща, които ще се движат по дъното на Северно море. Тук идва и въглеродният диоксид. Някои индустрии, като производството на цимент и химикали, трудно подлежат на декарбонизация. Но отделяните от тях въглеродни емисии може да се събират и изпомпват в изчерпаните газови находища в Северно море. Подобно улавяне и съхранение на въглерод (CCS) изглеждаше непривлекателен начин за борба с изменението на климата поради високата цена и непопулярността му сред еколозите, които се притесняват, че ще технологията удължи живота на изкопаемите горива. Сега, както при вятъра, разходите спадат и политическата съпротива отслабва, докато броят на проектите расте.

Последният ценен продукт, за който се предлага поле в Северно море, е информацията. Ако следвате един от по-новите трансатлантически подводни кабели за данни, които достигат Есберг, наречен Havfrue, и след това завиете надясно по разклонение в средата на Северно море, ще стигнете до Кристиансанд, град в Южна Норвегия. Това е домът на N01 Campus, „най-големият център за данни в света, захранван 100% със зелена енергия“, според неговия собственик, Bulk Infrastructure. „Искаме да изградим платформа за устойчиви цифрови услуги“, споделя Педер Наербо, основател на фирмата.

Страните от Северно море са отлично място за съхранение и обработка на данни. Ниските цени на електроенергията осигуряват по-ниски разходи, а студеният климат означава, че центровете за данни могат да се охлаждат само чрез циркулация на външен въздух, вместо да се използват скъпи системи за тази цел. Регионът се гордее с висококвалифицираната си работна сила, стабилните институции и някои от най-благоприятните закони за данните в света.

Според TeleGeography, доставчик на данни, 13 нови кабела са инсталирани в Северно море от 2020 г. насам, в сравнение с 5 през всичките години от 2001 до 2010 г. Броят на центровете за данни продължава да расте. Amazon Web Services (AWS) и Microsoft Azure, двата най-големи доставчици на облачни услуги, изградиха сървърни хъбове в скандинавските страни. Meta разполага със своя парцел близо до Есберг.

По-старите индустрии също преместват повече от сървърите си на север. Mercedes-Benz и Volkswagen оперират с такива центрове в бивши мини в Норвегия.

Това не е всичко

Повече икономическа активност в Европа може да бъде насочена на север. „Изобилието от енергия обикновено привлича индустрията“, смята Николаус Волф, икономически историк от Хумболтовия университет в Берлин. Подобно нещо се случва в началото на XIX век, когато изобилието от хидроенергия помага за привличането на памучната индустрия в Ланкашър.

Сега е по-лесно да се транспортира енергията чрез мрежи и тръбопроводи в сравнение с времето от индустриалната революция, като съществуващите индустриални центрове в цяла Европа упражняват собствена сила. Преместването на пещите за производство на цимент на бреговете на Северно море обаче би означавало увеличаване на емисиите, тъй като чистият тежкотоварен транспорт все още остава слаборазвит. Гигантските парни крекери, които разделят въглеводородите на по-малки молекули в химически фабрики, също няма да се преместят на север скоро: инвестициите тук са твърде големи, твърде интегрирани в съществуващите вериги на доставки и вече са в процес на електрифициране.

Но има и индустрии, които могат да намерят място в този регион. В Нарвик, по-далеч на север на Норвежко море, Aker Horizons, фирма, която инвестира във възобновяема енергия, иска да създаде зелен промишлен център, захранван от офшорна вятърна енергия. В Боден, шведски град близо до източното крайбрежие на Скандинавския полуостров, H2 Green Steel издига нова стоманодобивна фабрика. Съоръжението няма да работи с въглища или природен газ, а със зелен водород, създаден в един от най-големите заводи за електролиза в света, използващ вятърна и водноелектрическа енергия.

Освен стомана H2 Green Steel се надява да изнася водород други суровини, свързани със стоманата. Това би означавало разделяне на стоманодобивната индустрия на две, обяснява Хенрик Хенриксон, главен изпълнителен директор на фирмата. Енергоемките части от процеса ще мигрират там, където могат да се обработват най-ефективно: точно до източниците на възобновяема енергия. Частите, които изискват повече труд и знания, могат да останат в сърцевината на производството на стомана в Европа, като долината на река Рур.

Във Вилхелмсхафен, германски град на Северно море, Uniper, държавната енергийна компания, току-що завърши първия терминал в страната за внос на втечнен природен газ (LNG), за да замени т руския газ, чиито доставки бяха прекъснати миналата година.

По всичко личи, че въздействието на новата икономика на Северно море върху континента ще бъде огромно. Тъй като икономическият център на Европа се измества на север, вероятно ще се премести и политическият, прогнозира Франк Петер от германския мозъчен тръст Agora Energiewende. Това може да промени баланса на силите в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

12
rate up comment 9 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
До: zelka007 Според мен не ги събират с конкурс.По-вероятно е *** да са открили находища на неандерталци нейде из Сибир и ги изкопават от там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
До: zelka007 И на мен ми направи впечатление,че въпросният разбирач даже не може да различи Северно море от Северният ледовит океан..Мужишка му работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 5
Diskesuper
преди 1 година
, когато търсенето на изкопаеми горива намалява поради нарастващите опасения относно изменението на климата Някоя мисирка ще ти обясни ли защо като търсенето пада цените се качват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 10
danchomentata
преди 1 година
.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 11
danchomentata
преди 1 година
welcome to buzludzha ефвинбет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
До: zelka007 не е ако конкурс :-) просто такъв е материалът с който работи Костя ... всеки, който има потенциал да се научи да ползва комбинацията за копиране/поставяне се взема ... а опорните ги пуска лично братът на Костя и дъщеря му:-) уникален тандем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 13
danchomentata
преди 1 година
До: zelka007Тизе специално моа са зобиш със сероводород ако сакаш виртуална реалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 13
danchomentata
преди 1 година
До: zelka007Би било дообре БАН да тури министрите на Дондуков 2https://parliament.bg/pub/plenary_documents/48-253-19-1_Doklad_KTS_1-o_ZP_ZEVIMP.pdfЧини ми се дека клатат ноевия ковчег
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
и щото става въпрос за вятър , можем да си говорим и за вятър в Черно море също ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: aldy ... не е истина колко сте обли изрожденците ... :))) ... кажи честно , с конкурс ли ви събират ?! де е северно море де е северният океан ... duckduckgo --> north sea
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още