IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Наемници от „Вагнер“ в Украйна използват севернокорейско оръжие 

Пентагонът обмисля възможността за обучение на украински войници в САЩ

07:03 | 23.12.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/ROMAN PILIPEY
Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY

По оценки на САЩ в момента в Украйна действат около 50 000 наемници на „Вагнер", от които 40 000 са били по-рано осъдени. Това заяви директорът по комуникациите на Белия дом Джон Кърби във Вашингтон, окръг Колумбия.Само през последните няколко седмици около 1000 наемници на „Вагнер" са били убити в боеве. Около 90 процента от тях са осъдени, добави Кърби. Затворниците идват от руски затвори. В някои случаи и руските военни са били под командването на групата „Вагнер", каза той. 

През септември известният руски бизнесмен Евгений Пригожин за първи път призна публично, че е основал наемническата група. Той е сформирал подразделението през 2014 г., за да го използва на руска страна в украинския Донбас, каза Пригожин.

Кирби казва, че Пригожин „буквално е прекарвал хора през месомелачка" в Украйна. Той не се съобразява с човешкия живот, със сигурност не и с украинския. „Но бих казал, че не и руските", добави Кърби.

Северна Корея доставя оръжия на „Вагнер“

САЩ също така предполагат, че „Северна Корея е завършила първоначалната доставка на оръжие за Вагнер" - наемническата групировка е платила за нея. „Предполагаме, че количеството материали, доставени на „Вагнер“, няма да промени динамиката на бойното поле и в Украйна, но определено сме обезпокоени, че Северна Корея планира да достави още военно оборудване“, каза Кърби.

Възможно е обучение на украински войници в САЩ

Министерството на отбраната на САЩ обмисля възможността за обучение на украински войници в САЩ, съобщава списание Politico. По-конкретно се твърди, че става дума за обучение по системите за противовъздушна отбрана Patriot, които САЩ искат да доставят на Украйна, съобщава списанието, като се позовава на двама служители на Пентагона. Досега украинските войници са били обучавани на различни оръжейни системи само в Европа, включително в Германия. Провеждането на обучение на Patriot в Европа е възможно, но има повече логистични трудности, съобщава един от служителите.

Мелник призовава за „танков съюз" за Украйна

Заместник-министърът на външните работи на Украйна Андрий Мелник отново поиска от германското правителство да достави бойни танкове и бойни машини за пехотата за отбранителната кампания срещу Русия. Бившият украински посланик в Германия заяви пред RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), че би искал канцлерът Олаф Шолц „най-накрая да преразгледа нежеланието си да достави например основния боен танк Leopard и бойната машина на пехотата Marder".

„Ако германското правителство не иска да се справя само с доставката, тогава Германия би могла да играе водеща роля на континента в тази област, да създаде европейски танков съюз“. 

Украйна отдавна иска от съюзниците си основни бойни танкове и бойни машини на пехотата, разработени на Запад. Според украински източници в момента се водят преговори с германското правителство за доставка на германски машини Leopard 2 и Marder. Канцлерът Олаф Шолц не желае да доставя такива танкове, докато те не бъдат осигурени и от други партньори в алианса. Политикът неведнъж е подчертавал, че Германия няма да действа сама по този въпрос.

Путин искал край на войната

Владимир Путин заяви, че Русия иска да сложи край на войната в Украйна и че всички въоръжени конфликти завършват с дипломатически преговори. По думите му Русия ще се стреми да се сложи край на войната в Украйна "и колкото по-скоро, толкова по-добре, разбира се". Пред репортери руският президент подчерта: "Казвал съм много пъти: засилването на военните действия води до неоправдани загуби".

"Всички въоръжени конфликти завършват по един или друг начин с преговори, по дипломатически път. Рано или късно всички страни, които са  в състояние на конфликт, сядат и сключват споразумение. Колкото по-скоро това бъде осъзнато от тези, които ни се противопоставят, толкова по-добре. Ние никога не сме се отказвали от това", допълни Путин.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че Путин не е "дал абсолютно никаква индикация, че е готов да преговаря" за прекратяване на войната, която започна, когато Москва изпрати войски в Украйна на 24 февруари. "Точно обратното", каза Кърби пред репортери по време на онлайн брифинг. "Всичко, което той (Путин) прави на земята и във въздуха говори за човек, който иска да продължи насилието срещу украинския народ" и "да ескалира войната".

МААЕ обсъжда с Русия защитата на украинските ядрени централи

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси се срещна в Москва с представители на руските военни и със служители на държавната компания за атомна енергия като част от продължаващите опити да бъде създадена защитена зона около окупираната от Русия украинска Запорожка АЕЦ. Руската компания "Росатом" описа разговорите за мерките за защита на украинската Запорожка атомна електроцентрала и околния район като "съществени, полезни и откровени". Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси посочи, че са необходими повече преговори след "поредния кръг от необходими дискусии." 

Още новини от нощта:

  • В задълбочено проучване New York Times реконструира кланетата в Буча. Според вестника за смъртта на десетки цивилни граждани на улица "Яблунска" в града са виновни парашутисти от 234-та въздушнодесантна дивизия. Според украински източници през април, след изтеглянето на руските военни, в киевското предградие са открити над 460 тела. Зверствата, извършени срещу цивилното население, предизвикаха ужас в целия свят. 
     
  • Володимир Зеленски изрази задоволство от резултатите от посещението си във Вашингтон и от разговорите си с президента на САЩ Джо Байдън. „Връщам се от Вашингтон с добри резултати", заяви украинският президент в ежедневното си видеообръщение.
     
  • Израелската разузнавателна агенция Мосад предупреждава, че в бъдеще Иран може да предостави на Русия повече оръжия. Правителството в Техеран тайно планира да „задълбочи и разшири доставките на сложни оръжия за Русия", цитират местни медии думите на ръководителя на Мосад Давид Барнеа.
     
  • Ръководителят на Кремъл Владимир Путин разкритикува планираните от САЩ доставки на противовъздушни ракети Patriot за Украйна. „Това означава само удължаване на конфликта", заяви 70-годишният в Екатеринбург в четвъртък.
     
  • Литва е закупила от САЩ бойни дронове Switchblade-600 във връзка с агресивната война на Русия срещу Украйна. Министерството на отбраната във Вилнюс съобщи, че тази седмица е бил сключен договор за покупка на стойност около 45 милиона евро.

Какво ще бъде важно днес:

В САЩ предстои да бъде приет бюджетът за следващата година. Наред с други неща, той включва милиарди долари за нова помощ за Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 23.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: alex8712 незнам дали споменах... но е изключително глууупав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: alex8712 тиквата е известен форумен глууупак със завършен тети клас... и то с връзки, тоя ще ти доката от 100 кладенеца вода зада оправдае всичките убийства и военнопресъпления на руските смрааадове!! Няма смисъл да се занимаваш с подобни тъъъпаци и подъщества.... и да не забравя, тоя тъъъпак даже не знае Българската история!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 12
Tikva007
преди 1 година
До: alex8712: Въздържалите се кои са? Те споделят или не споделят гледната точка на вносителите? Ето ти един пример: Резолюцията, внесена от Русия за борба срещу героизацията на нацизма - за 119, въздържали се 55 и против 3 - САЩ, Украйна и Канада. Нещо да коментираш? Какво принципно против имат тези три държави? Да не би точно ситуацията в Украйна? Въздържалите се подкрепят САЩ, но не и нацизма. Ето: *https://un.org/en/ga/third/69/docs/voting_sheets/L56.Rev1.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 7
alex8712
преди 1 година
До: Tikva007''5 държави, които представляват повече ополовината население на Земята. '' - Беларус, Сирия, Еритрея, Сев. Корея, Русия; цялото прогресивно човечество...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
До: alex8712: Факелни шествия е имало, но организаторите им не взеха властта с метеж и не управляват държавата според убежденията си. Русия представи доклади, внесе и резолюция за забрана на реабилитацията на нацизма, но всички бяха отхвърлени от САЩ и Великобритания. Сталин никога не е бил нацист, а всякакво официално героизиране може да се случи само след Путин. Може и така: гледната точка на Запада не споделят повече от 5 държави, които представляват повече ополовината население на Земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 7
alex8712
преди 1 година
До: Tikva007 Като казваш А кажи и Б - същите факелни шествия имаше и в Русия още преди 20 год., има ги за съжаление и в други държави. ''8 години целият свят се нагледа на нацизъм'' - как за 8 год. Русия не успя да представи поне един доклад пред ООН за нацитски престъпления в Украйна, поне един? ''героизирането на доказани и признати нацистки военнопрестъпници'' нещо като Сталин в Русия в момента? Точно 5 (!) държави в целия свят споделят гледната точка на РФ. Хайде със здраве...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: alex8712: Преди време ме пращаше в първи курс на УНСС да си попълвам знанията по външна търговия. Сега аз съм изправен пред затруднение, кой клас от гимназиалния курс на обучение да те изпртя, за да се запознаеш с разликата между нацизъм и национализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: alex8712: Остави как пропагандата в Русия представя войната. Преди войната 8 години целият свят се нагледа на нацизъм в Украйна - от факелните шествия с нацистка символика на Десен сектор, който всъщност извърши *революцията*, през героизирането на доказани и признати нацистки военнопрестъпници, та до последните до преди войната приета закони. Знаеш ли друга държава, в която официален задължителен поздрав да е "Слава на Нацията!"? Даже Оливър Стоун филм направи за украинския нацизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 14
alex8712
преди 1 година
До: Tikva007 ''оскотели нацисти'' - предполагам руснаците имаш предвид? Понеже приликите между Нацистка Германия на Хитлер и Русия на Путин са доста повече от разликите. А на фона на това как пропагандата в Русия представя войната - от езотерично-мистичните основи на руский мир до метафизичната вселенска борба срещу злото и т.н. сравнението Русия-Нацистка Германия е повече от очевидно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: *вече не могат да произвеждат оръжие за собствени нужди* - А кой им го произвежда - Украйна ли? И коя еэдържавата, която произвежда оръжието на Украйна? Или е сбиртък от цял свят и пак не стига? Ти не се хващай чак толкоз сериозно на заглавието - г-н Попов в бързането е пропуснал въпросителния знак. *САЩ предполагат* не е факт. А и Вагнер са частници - купуват откъдето им е по-изгодно. А за война срещу оскотели нацисти, затворниците са достоен противник и корейската пуля е лукс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още