IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна отчете над 100 хил. убити руски военни във войната

Русия обърна внимание на заплахата от влизането на Финландия и Швеция в НАТО

08:34 | 22.12.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Убитите руски военни в Украйна от 24 февруари насам вече надхвърлят 100 хил., отчита в сутрешния си обзор за 301-я ден на войната Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в своя Facebook профил. За тези почти 10 месеца война руската армия е загубила повече от 3 хил. танка и още над 6 хил. други бойни превозни средства.

Донбас остава най-горещата точка на фронта с дължина от над 1300 километра в Украйна. Падането на температурите в региона дава възможност за интензифицирането на бойните действия. Украинските военни удържат контраатаки по линията Сватове - Кремена, както и опити за превземане на Масютивка, за които руски военни кореспонденти сочат като плацдарм към Купянск (Харковска област), пише Института за изследване на войната (ISW).

Представителят на украинските власти в Луганска област Серхи Хайдай съобщава за настъпление на украинските военни към Кремена, но регионът е гъсто миниран и това забавя придвижването напред.

Продължават и ожесточените боеве за Бахмут. Украинците използват дронове, чрез които наблюдават и успяват да отблъснат навлизането на малки руски части, които се опитват да проникнат в покрайнините на града. Преди два дни президентът на Украйна Володимир Зеленски посети града и награди военните, участващи в защитата на града.

Руските военни продължават ракетния и артилерийския обстрел над населени места по фронтовата линия. През вчерашния ден бойната авиация на Украйна е извършила 14 удара по логистични линии и складове с въоръжение на руснаците, посочват още от ВСУ.

Русия обърна внимание на разширяването на НАТО в Скандинавието

В своя обзор на бойните действия ISW обръща внимание на срещата на руския президент Владимир Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу с колегиума на Министерството на отбраната. На заседанието е коментирана заплахата от разширяването на НАТО, приемайки Финландия и Швеция.

През пролетта нито Шойгу, нито говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не отчетоха като заплаха за сигурността на Русия приемането на двете държави в Алианса. Днес обаче Москва започва да подготвя своите граници - министърът на отбраната предложи да се възстанови Московския и Ленинградския военен окръг, да се сформират 17 нови дивизии и да бъде увеличена руската армия до 1,5 млн. души и 695 хил. професионални военни. 

По данни на ТАСС в момента съставът на руската армия е около 1 млн. души и към 400 хил. военнослужещи по договор.

Путин съобщи, че целите на "специалната военна операция" в Украйна ще бъдат изпълнени и на всички територии на Русия, включително и присъединените през септември украински области, ще бъдат обезопасени. Руският президент препоръча на военните да реагират на критики и да се отнасят внимателно към всички "граждански инициативи".

ТАСС допълва още, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е отбелязал, че Украйна е понесла значителни щети и съществена част от оръжията, с които страната е разполагала преди началото на войната, вече са унищожени. Той обаче не дава точни данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 22.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: ratten нямаше те зада се изходя на лицето ти, копейка недоклатенааа! Но ето те и теб... сега взимай с шепи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 8
ratten
преди 1 година
До: khaoцала нощ се стискаш, за да може да се изходиш поне няколко пъти в коментаритети, видинска шушомига, започвай да работиш, да не идеш пак на бюрото по труда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
khao
преди 1 година
да си пожелаем за новата година... още 100К, поне ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: 0pk викаш щом го нема по первий канал и по Соловьов... значи е лъжа! Само там се говори истина на едро, хахахахахаха! даже доста на едро! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 9
0pk
преди 1 година
До: zelka007, ама тия 15к обучени войници, всичките 100% от краинските мобилизирани ли са? Лъжец на дребно си ти, Zелков. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Импeраторът броиме ли и тия дето избягаха от мобилизацията и които няма да се върнат скоро, ако изобщо се върнат в РФ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Импeраторът но не е редно да ги включваш в бройката (иначе си прав), говорим само за военни загуби... все пак украинците не стрелят по цивилни от другата страна на границата, както го правят калните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 9
Импeраторът
преди 1 година
До: zelka007 Украинците имат много повече загуби ако включим в бройката цивилни жертви, безследно изчезнали в масови гробове и насила изселените. Това разбира се е нормално, защото целта на РФ е да унищожи по-добре развиващия се и по-щастливия си съсед, за да не решат крепостниците, че май в РФ не се живее толкова добре, колкото разказват нашите копейниците, завинаги решили да останат в ЕС и НАТО, надалеч от РФ и компания (за наше съжаление, разбира се).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... Ами украинците обучават по полигоните на НАТО 15.000 войници , пък наскоро в мордор успешно мобилизираха 300.000 ... според теб де е заровено кучето ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 11
0pk
преди 1 година
Те понеже свойте убити отдавна спряха да ги броят, сега броят чуждите и умножават по 10. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още