IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Постоянните бомбардировки на руснаците - кога ще свършат ракетите на Путин?

По данни на украинското разузнаване доставките на руски прецизни оръжия намаляват. Какво казват военните експерти? 

18:35 | 08.12.22 г. 28
Автор - снимка
Създател
Използвани руски ракети в Харков. Снимка: ЕРА
Използвани руски ракети в Харков. Снимка: ЕРА

Руската отбранителна индустрия е силно зависима от компоненти от чужбина

Резултатът: поне 450 различни компонента могат да бъдат проследени до чуждестранно производство. Това е особено взривоопасно, тъй като руските отбранителни компании винаги трябва да доказват пред Министерството на отбраната, че нямат местна алтернатива, ако разчитат на компоненти от чуждестранни производители.

„В резултат на това сега Русия трябва или да разработи нови и вероятно по-малко мощни оръжия, или да се опита да заобиколи санкциите", се посочва в доклада. По-голямата част от тези части се доставят от американски компании, следвани от компании от Япония, Тайван, Южна Корея и Швейцария.

Авторите пишат, че общо 80 от 450-те компонента от международното производство вече са били обект на експортен контрол от страна на САЩ през последните години. Те също така хвърлят светлина върху мрежите от подставени лица и предполагаеми крайни потребители, които Кремъл използва от години, за да успее да оборудва армията си, без да упражнява контрол. Както и тук, в Харков, в много украински градове се събират отломки, за да се документират руските атаки. Експертите се надяват, че останките от ракетите ще дадат информация и за оръжейния арсенал на руската армия. Снимка: ЕРА Както и тук, в Харков, в много украински градове се събират отломки, за да се документират руските атаки. Експертите се надяват, че останките от ракетите ще дадат информация и за оръжейния арсенал на руската армия. Снимка: ЕРА

Експерт: Ако е необходимо, Русия може да използва и чипове от перална машина

Според авторите на доклада, за да бъдат ефективни санкциите, санкциониращите страни ще трябва да засилят контрола върху износа, да разкрият съвместно мрежите за обществени поръчки и да предотвратят производството на чувствителна микроелектроника по лиценз в страни, които подкрепят Русия.

Маркус Шилер обаче предупреждава, че не бива капацитетът на Русия за производство на оръжие да се основава единствено на наличието на вносни стоки. Дори в „най-дълбоката студена война“ Русия успяваше да развива технологии и да намира „междинни решения" отново и отново.

„Слуховете, че руснаците купуват перални машини, за да ползват чиповете от там, може и да са верни", казва ракетологът. „И ако не можете да си купите чипове за перални машини или нещо друго, не бих им попречил да съберат старите си Gameboy и да направят нещо от тях."

А ако е можел сам да разгледа отломките в Киев, е щял да обърне по-малко внимание на серийните номера и повече на качеството на заварките - и да провери дали може да открие чипове от перални машини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
До тук 1700 поляци са убити в укрия. Едва ли ще са последните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: valentino29 ... Аз на екрана с данните в офиса с панели на покрива ли да вервам или на твоите панели в мазето ?! Вадят и в облачно време , да малко е , но вадят ток ... според зависи , играе ... Точно ли искаш колко ток е изтеглила в гаража ?! Зарежда се и в молове , за сервизна кола е ... Чисто нова от магазина е , гаранцията на батерията е 8г , по-голяма от гаранцията на колата ... :))) ... На лизинг с първоначална вноска , на 5-тата година следващият модел ... Друг ще я мисли батерията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Tikva007 по добре препоръчай тоя екстрасенс на късия диктатор, хахахахах! че нещо предвижданията на висшия ръководен персонал около него не струват колкото мнението ти.. демек - нула! Нищо не познахте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 5
valentino29
преди 1 година
До: zelka007 Както вече съм споменавал ,имам два електрически велосипеда и една триколка ,първия си слънчев панел го направих преди шест години, 160 вата ,след това напрвих още 700 вата панели ,леки ,сгъваеми тип хармоника без механична защита"стъкло".Както съм ти казвал в мазето ми имам фабрични 4ри киловата, И да не се лъжем,няма слънце, няма SOLAR POWER. : )П.сЗнаеш ли колко е консумацията на електромера в гаража на братчето ?! ,не знам колко струва батерията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: valentino29... Днес да , а при вас ?! М/у другото прави ток и в облачно време , зависи колко е плътна облачната покривка ... Системата не е предназначена да е самостоятелна , покрива част от потреблението и елиминира нафтовото котле ... Знаеш ли колко е консумацията на електромера в гаража на братчето ?! За един месец изминава 2000км само градско , 50 кинта . Зарядната е 3кВт ... :))) ... Нафтата колко беше ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
РФ имат от къде да намеря и намират бомби. Решението за Украйна е още ПВО и превантивни удари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 6
valentino29
преди 1 година
До: Solar PowerА при вас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Четете български продажници и слуги на руската пендерация ! Четете и елате да ми обяснявате пак за тези чукундури :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 6
valentino29
преди 1 година
До: zelka007При вас, беше ли слънчево днес?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
До: Solar Power: Четенето може да започне с първите бройки на вестник Знаме издаван от БОТЕВ и РАКОВСКИ. МДА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още