IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е изнесла пшеница от окупираните украински територии за поне 1 млрд. долара

Анализът на НАСА ползва модел на машинно обучение, откриващ промените в текстурата и цвета на терена въз основа на сателитни изображения

14:30 | 03.12.22 г. 34
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Украйна е загубила най-малко 1 млрд. долара заради прибраната от Русия пшеница, намираща се в окупираните райони, съобщава Bloomberg, цитирайки анализ на НАСА, който се базира на сателитни изображения.

Проучването дава представа за това какво се случва в окупираните територии, където информацията е строго контролирана. Той използва модел на машинно обучение, откриващ промените в текстурата и цвета въз основа на времева поредица от сателитни изображения, за да открие чрез картографиране къде реколтата е била прибрана.

Почти 6 милиона тона пшеница са събрани от райони, които не са под украински контрол, според NASA Harvest. Около 88% от зимните култури, засети в окупираните райони, са прибрани, докато неожънатите площи са предимно по фронтовата линия.

Изследването повдига въпроса какво се случва с тези култури. Руските кораби са изнасяли зърно, вероятно взето от окупираните райони, за страни, включително Либия и Иран, но е трудно да се оценят съответните обеми, тъй като изпращачите прикриват произхода на товарите. Русия отрече да е крала зърно, но официални лица публично изтъкнаха възобновяването на доставките на зърно от окупираните пристанища.

Украйна е основен износител на пшеница и блокадата на нейните пристанища след инвазията на Русия доведе до скок на цените, което потенциално направи контрабандата на зърно по-доходоносна. Сделка, позволяваща на Украйна да възобнови износа, помогна за облекчаване на цените на зърното, но те все още остават исторически високи.

Почти една четвърт от пшеницата в Украйна се отглежда на земя, която Русия твърди, че е анексирала, въпреки че част от тази територия се контролира от Украйна. Оценките на NASA Harvest се отнасят само за пшеницата и засега изключват други култури или храни, които са били съхранявани на склад. Констатациите не показват какво се е случило с посевите след прибирането им.

Екипът на NASA Harvest изчислява, че фермерите са събрали 26,6 милиона тона пшеница тази година в Украйна, с няколко милиона тона повече от други водещи прогнози.

Водещият хъб за търговия със стоки в Швейцария предупреди, че комерсиализирането на заграбени суровини трябва да се третира като военно престъпление.

Големият украински производител HarvEast изтъква, че всички зимни култури, които е засадил в Донецка област, са били събрани от окупационните сили това лято.

„Тази година зимната пшеница даде много висок добив за този регион поради благоприятните климатични условия“, заяви главният изпълнителен директор Дмитрий Скорняков. „Всичко, което беше събрано от нашите ниви, беше откраднато и изнесено от Украйна“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 03.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
До: 0pk Има запас мой. Всяка година се подменя. Обикновено запада е хубаво качество. Лошата част от реколтата се изнася към Индия и Близкия изток. Потърси някой земевладелец, по възможност от ДПС, ще ти обясни за зърното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
До: zelka007, каква реколта, те полята са кратер до кратер, останалото е отъпкано от танкове и изгоряло след залповете на реактивна артилерия. Всичко е манипулация в статията. Даже на места си го пишат "вероятно", за да не ги обвиниш в откровени лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... Представи си хората , които обработват земята , са събрали зърното , минават крадците на съдомиялни и перални и с калашниците и БМП-тата денацифицират реколтата ... Нещо като след 9-ти у нас ... И там има ятаци , както тука е имало и има и в момента , стига некой с петолъчка на челото да каже айде за народа ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
И кога им остана време да я обират тая пшеница, те нали бяха заети с бомбрадировки, обстрели, събиране на перални и микровълнови...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още