IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Херсонските окупатори бягат от украинската атака 

Путин въведе военно положение в окупираните територии, руснаци се опасяват от затваряне на границите

07:06 | 20.10.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Разчистване на руини след руска атака в Харков. Снимка: EPA/SERGEY KOZLOV
Разчистване на руини след руска атака в Харков. Снимка: EPA/SERGEY KOZLOV

Руските окупатори необичайно шумно предупреждават жителите на Херсон за възможно предстоящо украинско нападение. Докато киевската армия мълчи, лидерът на Кремъл Владимир Путин използва напрегнатата ситуация с войските на Кремъл, за да обяви военно положение. Беларус започва да проверява дали гражданите ѝ са годни за военна служба. Преглед на 238-ия ден от войната.

Путин въвежда военно положение в окупираните територии

Руският президент Владимир Путин въведе военно положение в анексираните от Москва територии в Украйна. „Подписах указ за въвеждане на военно положение в тези четири части на Руската федерация", заяви Путин по време на предавано по телевизията заседание на руския Съвет за сигурност. Руското военно положение позволява засилване на въоръжените сили, въвеждане на комендантски час, ограничаване на движението, цензура и интерниране на чужди граждани, наред с други неща. 

Указът също така дава повече правомощия на властите в граничните региони на Русия и в Крим, който беше анексиран през 2014 г. Изявлението на Путин бе дадено на фона на настъплението на украинските войски в контролираните от Москва райони на Украйна - включително Херсонската област.

Киев: Това е лиценз за грабеж

Украинското правителство реагира спокойно на последните стъпки на Путин. Съветникът на президента Михайло Подоляк заяви: „Военното положение, въведено от Русия в окупираните територии, не означава нищо повече от псевдолегитимация на разграбването на украинската собственост“. За Украйна, каза той, това не променя нищо. „Ще продължим с освобождението и прекратяването на окупацията", каза Подоляк.

Окупаторите „евакуират" жителите на Херсон

По същото време, когато Путин произнесе речта си, проруската администрация започна изтеглянето си от южния украински град Херсон, както и евакуацията на цивилни граждани пред настъпващите украински войски. Ръководителят на проруската администрация на Херсонска област Владимир Салдо заяви пред руската телевизия „Россия 24“: „От днес всички държавни структури на града, гражданската и военната администрация, всички министерства ще бъдат преместени на левия бряг на река Днепър“.

Град Херсон, в който някога са живели 280 000 души, се намира близо до анексирания от Москва Кримски полуостров и е първият голям украински град, окупиран от руските сили след началото на руската агресивна война на 24 февруари. Москва анексира територията в Южна Украйна в края на септември. От няколко седмици тя е обект на контраофанзива от страна на украинската армия, която успява да напредва все повече и повече. Местните проруски власти заявиха, че ще евакуират до 60 000 цивилни от Херсон за период от шест дни. Според съобщения на руската информационна агенция „РИА Новости“ местните жители са получили текстови съобщения, които ги призовават да напуснат града, „преди украинската армия да започне да бомбардира".

Киев говори за „депортация" и „пропагандно шоу“

Киев обвини Русия, че евакуацията е равносилна на „депортация". Намерението на Москва е било да създаде „паника в Херсон" и „пропагандно шоу", заяви на пресконференция Серхий Хлан, съветник на областния управител на Херсон. Съветникът на украинския президент Андрий Ермак заяви в онлайн услугата Telegram, че украинските сили „не стрелят по украински градове".

От украинска страна нямаше информация за действията на фронта в Херсон. Въпреки това военните експерти в Лондон, Париж и Вашингтон очакват нови украински успехи. От няколко дни разузнавателните служби твърдят, че Русия вероятно се готви да изтегли собствените си военни сили от района на Херсон. Предаването на контролираните от Русия райони западно от Днепър ще бъде още една грандиозна победа за украинците.

Загриженост в Русия относно затварянето на границите, Кремъл отрича

Разглеждайки точния текст на военното положение, въведено от Путин, руските експерти посочват, че по един или друг начин могат да бъдат засегнати почти всички региони на Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков веднага се противопостави на опасенията, че Русия ще затвори границите си за собствените си граждани. Това не е било планирано, казва той пред държавната информационна агенция „Риа Новости“. Кметът на Москва Сергей Собянин също така подчерта, че военното положение в четирите анексирани територии няма да се отрази на ежедневието на гражданите на столицата „в момента".

Наемници на „Вагнер“ укрепват фронта в Луганск

Руската наемническа група „Вагнер" заявява, че работи по изграждането на укрепена отбранителна линия в източния украински регион Луганск. „По линията на съприкосновение се изгражда укрепление", заяви прокремълският основател на групата, бизнесменът Евгений Пригожин, в онлайн каналите на своята компания Concord. Това е „многопластова защита", добави той, без да дава подробности.

Във вторник руската армия също съобщи за свой напредък. Според нея силите в Харковска област са си върнали село Горобивка, недалеч от руската граница. Това ще бъде първото превземане на село след успешната контраофанзива на Украйна в района.

Нови атаки с дронове срещу Киев: Щайнмайер отменя пътуване

Междувременно, според украински съобщения, Русия отново се е опитала да атакува с ракети центъра на столицата Киев. Украински зенитни батареи са свалили „няколко руски ракети" над Киев, съобщи кметът на Киев Виталий Кличко в Telegram. „Въздушната тревога все още не е приключила, противовъздушната отбрана е "все още в действие", пише Кличко. От съображения за сигурност германският президент Франк-Валтер Щайнмайер отложи пътуването си до Киев.

От средата на септември Украйна е свалила над 200 ирански дрона. След „първото сваляне на ирански дрон камикадзе Shahed 136 над украинска територия на 13 септември в Купянск" противовъздушната отбрана е „унищожила 223 дрона от този тип", съобщи украинската армия в Telegram.

Беларус започва мобилизация

Беларус съобщи, че е започнала да проверява военната пригодност на своите граждани. Въпреки че гражданите са призовани на проверка, съюзената с Русия страна не планира да се мобилизира, съобщиха от Министерството на отбраната. „Дейностите по военната регистрация и наборната служба са чисто рутинни и се очаква да приключат до края на годината“. 

Какво ще бъде важно в четвъртък

На срещата на върха в Брюксел лидерите на Европейския съюз търсят изход от енергийната криза. Зеленски ще се включи онлайн. Той вече обяви, че ще реши проблема с недостига на електроенергия в страната. Украйна се надява, че чуждестранните ѝ партньори ще ѝ дадат генератори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 12
onezero007
преди 1 година
Будали, вместо да се скрият като азовците сред цивилните и да бият с артилерия от детската градина, те ги евакуират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 9
khao
преди 1 година
обаче най вероятно *** ще избомбят евакуиращите се и ще обвинят Украйна, както го напраеиха не веднъж с украинските бежанци, справка гарата в Крематорск
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 9
khao
преди 1 година
такава новяина ще има всеки месец, следващия ще са запорожките окупатори, и тнт. до пълното измитане на тая ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още