IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взривове в Киев, след като Путин обвини Украйна за нападението на моста към Крим

Това е първият удар по украинската столица от месеци насам, във всички райони в Украйна е обявена въздушна тревога

10:07 | 10.10.22 г. 36
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nexta
Снимка: Nexta

В понеделник рано сутринта в центъра на Киев избухнаха експлозии, а в цяла Украйна бе обявена въздушна тревога - два дни след нападението срещу ключов мост към Крим, за което руският президент Владимир Путин обвини Украйна. 

В централния район на Киев са регистрирани няколко взрива и службите реагират, съобщи кметът Виталий Кличко в изявление във Facebook. Руските сили продължиха ракетната атака срещу южния град Запорожие, като повредиха жилищна сграда, съобщиха местните власти в Telegram, цитирани от Bloomberg. 

Съобщения за експлозии има и в Одеса, град Днепър, както и в Лвов – в крайния запад на Украйна. Карта на ударите по Украйна от 10 октомври. Карта на ударите по Украйна от 10 октомври.

Властите призоваха жителите да се подслонят, а тези, които живеят в предградията, бяха помолени да не пътуват до столицата.

"Тревогата за въздушно нападение продължава в цяла Украйна. Има ракетни нападения. За съжаление има смъртни случаи и наранявания. Моля, не напускайте убежищата си. Погрижете се за себе си и за близките си", пише украинският президент Володимир Зеленски в канала си в Telegram. 

Съветникът на украинския министър на вътрешните работи Антон Геращенко съобщи за прекъсвания на електрозахранването в Киевска област, както и за прекъсвания на електрозахранването в някои райони на Лвов и Тернопол.

"Една от ракетите падна близо до паметника на Грушевски на улица "Владимир". Спасителите работят", каза Геращенко. Улица "Владимир" се намира в самия център на Киев. Посланикът на ЕС в Украйна Мати Маасикас публикува в Twitter снимка, на която се виждат размерите на разрушенията в близост до парка "Шевченко". По-късно Геращенко съобщи за 5 убити и 12 ранени. 

В неделя бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви: "Всички доклади и заключения са направени. Отговорът на Русия на това престъпление може да бъде само прякото унищожаване на терористите". Той направи коментара в интервю за прокремълската журналистка Надана Фридрихсон. "Това очакват гражданите на Русия", заяви той преди насроченото за този понеделник заседание на Съвета за сигурност, което Путин ще председателства.

В събота сутринта експлозия разтърси 19-километровия мост, свързващ Русия и черноморския полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г. Около седем месеца и половина след началото на руската война срещу Украйна стратегически важната и символична постройка е сериозно повредена. По официална информация от Москва са загинали трима души.

Ракетен удар по Киев. Снимка: Twitter Ракетен удар по Киев. Снимка: Twitter Това е първият удар по украинската столица от месеци насам, като във всички региони, с изключение на окупирания Крим, е обявена въздушна тревога. Ударът е факт, след като Путин обвини украинските сили, че са извършили атентат, който е нарушил целостта на моста, свързващ полуострова с руската суша. 

Украйна не е поела официално отговорност за взрива на оценения на 18 млрд. долара мост, който трябваше да символизира трайността на по-ранното заграбване на украински земи от Русия, въпреки че отбеляза експлозията в рамките на няколко часа с нова пощенска марка.

Простиращ се на 19 км през Керченския проток, мостът е мегаломански проект на Путин, който го откри през 2018 г., като премина по него с камион, а след това подкара и влак.

По данни на Валерий Федорович Залужний, главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна, от сутринта по Украйна са изстреляни 75 ракети, като 41 са били свалени от противовъздушната отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
Продължение- ...Знаете каква е достоверността на толкова много т. нар. "разследвания" в Русия. Не бих дал ни най-малка вяра на това, което казват, добави той. Припомням, че Крим е Украйна, Керченският мост е незаконно съоръжение, което свързва украинска земя с Русия без никакво одобрение от законните украински власти, заяви говорителят.Той добави, че ЕС осъжда възможно най-решително днешните руски ракетни удари по Украйна, като ги нарече жестоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
ЕК заяви, че няма вяра на твърденията на Москва за "българска следа" във взривяването на Керченския мост БТА БРЮКСЕЛ, 10.10.2022 13:41 (БТА) Говорител на Европейската комисия заяви днес, че не може да се има вяра на изявленията на руските разследващи служби, че камионът, за който се твърди, че се е взривил в събота на Керченския (Кримския) мост, е тръгнал от България и е преминал през Грузия, Армения и Северна Осетия, преди да пристигне в района на Краснодар (Русия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
Zlato
преди 1 година
До: baybay11 .... Amen!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
До: baybay11 https://***/int-economics/moskovskata-borsa-pusna-na-diskreten-targ-aktsii-na-gazprom-sled-kato-padnaha-s-30.html ....Към този момент акциите на "Газпром" са поевтинели с 29,75%, стигайки до 137,1 рубли за акция....10.10.2022 12:37:19
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
Руската рубла отслабна в предобедната търговия в Москва днес, понижавайки се до 63 рубли за долар за първи път от почти три месеца заради геополитическите рискове и резкия спад на акциите на "Газпром", предаде Ройтерс.https://***.24chasa.bg/biznes/article/12756566Московската борса е обявила провеждането на дискретен търг за акции на "Газпром", след като те са паднали с над 20%, съобщи руската държавна агенция ТАСС, позовавайки се на информация от сайта на аукционната платформа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
КРАЙ- РУСКОТО ЕНЕРГИЙНО ОРЪЖИЕ ГАЗПРОМ Е ПРЕД ФАЛИТ И СИ РАЗПРОДАВА АКЦИИТЕ, а щом това събитие е обвързано пряко с курса на рублата и създава периода й на свободно падане, значи нацистка русия вече НЕ разполага с руско държавно енергийно газово оръжие за изнудване на Европа и ЕС;0 Да им е честито на рашистите. ЕНЕРГИЙНАТА ГАЗОВА СВОБОДА ЗА ЕВРОПА ВЕЧЕ НАСТЪПИ. Да горят в ада дано всички рашисти в кремъл и в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
До: Nuclear man... И ти май, като милия наш кхао, си от феновете на ядрената война :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 2
Nuclear man
преди 1 година
До: ZlatoКажи честно монамур, тозкоз ли е сладък тази руzки шнур?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 8
Zlato
преди 1 година
До: khaoКой свят? "Цивилизования" ли? Ще стане същото, което става и в окупираните от САЩ нефтени и газови находища Сирия. Т.е. едно Голямо Нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Zlato опорките на дълбока, там където слънце не грее! :):) Единствения ви шанс отново да излезете от изолация е да обесите Късия военнопрестъпник! Ти представяш ли си в празната ти тиква какво ще стане ако номера на Късия гном мине и света му позволи да заграби чузжда земя.. можеш ли с ниското си IQ да го осмислиш до какво ще доведе този прецедент... не ми отговаряй, за домашно е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още