IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинските сили си връщат все по-обширни територии в окупирания от Русия регион на Харков

СБ и ЕК изчисляват, че възстановяването на Украйна ще струва най-малко 349 млрд. долара въз основа на щетите от войната, нанесени до началото на юни

09:07 | 10.09.22 г. 14
Снимка: Агенция Униан
Снимка: Агенция Униан

Украинските сили си връщат все по-обширни територии в района на град Харков – територия, която се контролираше от руската армия. Това съобщава регионален служител, назначен от Русия, цитиран от Ройтерс.

Украинската армия посочва, че е освободила от руските окупатори повече от 30 населени места в региона на Харков. Продължават боевете между украинските и руските въоръжени сили на изток в Донбас и на юг. Данните за момента е невъзможно да бъдат независимо потвърдени, отбелязва Ройтерс.

Украинската армия си е върнала повече от 1 000 кв. км територии от 1 септември насам.

Туит на украинските военни сили, които настъпват в окупираните от руските войски територии. Туит на украинските военни сили, които настъпват в окупираните от руските войски територии.

Русия в отговор продължава обстрела на град Харков, но това не спира контранастъплението на украинските сили, които за по-малко от три дни напреднаха с повече от 50 км в дълбочина на фронта, пише Bloomberg.

Бързите териториални придобивки на Украйна хванаха Русия неподготвена в уязвим участък от фронтовата ѝ линия, като заплашват важен център за доставки, използван от руските сили на изток, казват военни анализатори.

Зеленски междувременно се срещна с ръководителя на турската отбранителна фирма Baykar, която произвежда военният дрон Bayraktar. Безпилотният самолет Bayraktar TB2 на Baykar се използва от украинската армия срещу руски артилерийски системи и бронирани превозни средства.

Продължава и обстрелът в района на украинския град Енергодар в Запорожието, където се намира и Запорожката АЕЦ. Заради разрушената енергийна инфраструктура ядрената агенция на ООН отново предупреждава за безопасността на украинската ядрена централа. Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съоръжението може скоро да загуби захранване и да затвори последния си останал работещ реактор.

„Ситуацията е неустойчива и става все по-несигурна“, коментират от агенцията.

Проекторезолюция, подготвена от Полша и Канада преди срещата на борда на МААЕ следващата седмица, призовава Русия да прекрати всички действия в ядрените съоръжения на Украйна.

Междувременно Световната банка (СБ) и Европейската комисия (ЕК) изчислиха, че възстановяването на Украйна ще струва най-малко 349 млрд. долара въз основа на щетите, нанесени до началото на юни. Числото ще се увеличава с удължаването на войната.

Инвазията на Русия е причинила над 97 млрд. долара преки щети на Украйна до 1 юни, както и 252 млрд. долара загуби чрез смущения в нейните икономически потоци и производство и допълнителни разходи, свързани с войната, според доклада.

Русия същевременно продължава да се оплаква, че санкциите възпрепятстват доставките на храна и торове, въпреки че не е имало прекъсване на износа на Москва. Министерството на външните работи на Русия заяви, че сделката за деблокиране на украинския износ на зърно през Черно море се изпълнява "зле" и нейното удължаване, което трябва да се случи в края на ноември, ще зависи от изпълнението на споразумението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 11
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Купянск май вече паднал, украинци насочили се към Изюм. Над 1000 в полон из наших, больше чем 500 на Груз 200 за 1 ден. Генерал кто целая армия Запад командвал попал тоже в полон, сложил си пагони на падпалковник и бегал, но него украинци захватили и разпознали. Целой Харковский фронт сринал се, приезжайте на помочь! Тpoли наши, предлагаем по 100 000 рублей в месец, пишите на ЛС кто хочет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
Импeраторът
преди 1 година
Аз ще коментирам, Зелков! Обратното настъпление, коеото провежда руската армия е знак на добра воля. Целта е да се остави колкото се може повече оръжие на украинците, за да са по-честни следващите боеве. Също така, руснаците са унищожили вече 10 HIMARS и стотици хиляди украински военни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
Украинците най-вероятно са превзели Сенкове в Харковска област , отворете си карта и вижте къде е . В Купрянск вече се водят боеве . Това е на 60км зад фронтовата линия . Това е най-добрата и успешна контраофазивна атака от ВС2 насам !! Некоя чебyрашка за коментар ?! Стигнахте ли Лисабон друзя ?! Бременните украинки и невръстните тийнейджъри , дето ги мобилизират , те ли ви бият така ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още