IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия разширява военните си цели

Руската централна банка намали допълнително валутния контрол

07:07 | 21.07.22 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският външен министър Сергей Лавров. <em>Снимка: EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE</em></p>

Руският външен министър Сергей Лавров. Снимка: EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE

Видеоклип на Владимир Путин предизвиква злорадство в интернет, докато руският владетел иска да възстанови Донбас и гледа на Русия като на изкупителна жертва на Запада. Междувременно от четвъртък по газопровода "Северен поток 1" отново ще тече газ, а Москва разширява военните си цели. 146-ият ден от войната накратко.

Двама загинали и девет ранени след нападение в жилищен квартал

Двама души са загинали, а други девет са ранени при руска атака срещу големия град Никопол в Днепропетровска област, съобщава губернаторът Валентин Резниченко. Сред ранените има четири деца, най-малкото от които е на три години, каза Резниченко. Три къщи в нападнатия жилищен район са напълно разрушени, казва той.

Ракета удари автогарата в Харков - 13-годишно момче умира

В град Харков трима души бяха убити от руски обстрел, а друг човек беше ранен. Очевидно руска ракета е поразила автогара в Салтивка, в северен район на града. Сред загиналите е 13-годишно момче, потвърди губернаторът на Харков Олег Синехубов.

Антоновският мост е частично разрушен

Стратегически важният Антоновски мост над река Днепър е толкова сериозно повреден от украинските атаки, че се очаква да бъде затворен за движение, съобщава руската информационна агенция ТАСС. Агенцията се позовава на информация от назначените от Русия власти в южната украинска област Херсон. По-рано британското министерство на отбраната, позовавайки се на разузнавателни доклади, заяви, че мостът вероятно все още може да се използва. Т

Руската армия унищожава склад за боеприпаси

По данни на руските войски те са поразили важни оръжейни системи и складове на противника в Украйна. Разрушен е склад с боеприпаси за украински ракети край град Соледар в Донбас, съобщи Министерството на отбраната в Москва в доклада си за актуалната ситуация. В района на Одеса беше унищожена и площадка за изстрелване на противокорабни ракети Harpoon, произведени в САЩ. Информацията, предоставена от руските военни, не може да бъде проверена независимо.

Лавров: Военните цели се разширяват, няма преговори

Според външния министър Сергей Лавров географските цели на руската агресивна война в Украйна вече не се ограничават само до Донбас. Според руската информационна агенция РИА те вече засягат редица други области и заплашват да се разширят още повече. Ако Западът достави оръжия с далечен обсег на ръководството в Киев, географските цели в Украйна ще се разширят още повече. Лавров също така отхвърли мирните преговори. Възобновяването на преговорите с Украйна в момента е безсмислено, каза външният министър. Украйна, от своя страна, разкритикува руските заплахи за завземане на още територии. "Русия отхвърля дипломацията и се фокусира върху войната и терора", написа в Twitter украинският външен министър Дмитрий Кулеба.

Чакащият Путин предизвиква злорадство в мрежата

Руският президент Путин отдавна е известен с това, че кара държавните гости да чакат. Сега самият той е като тези, които иска да впечатли. По време на срещата си с турския президент Ердоган в Техеран Путин трябваше да чака събеседника си мъчително дълго. Видеозаписът с това - и изражението на лицето на Путин - предизвика много злорадство в мрежата. „Путин вкуси от собственото си лекарство", пише потребител в Twitter. Видеото показва „цялата гама от емоции на унижените и обидените“, пояснява друг.

Путин: Западът превръща Русия в изкупителна жертва

Лидерът на Кремъл Владимир Путин обвинява западните политици, че обвиняват Русия за собствените си грешки. В много страни вече е станало „модерно" да се спекулира в енергийния сектор, например, каза Путин, цитиран от „Интерфакс“. „Те плашат хората с тези проблеми, а след това взимат неразумни и непредвидими решения. И следващата стъпка е: търсят виновници". Русия е обвинявана като доставчик на енергия, въпреки че тя няма нищо общо с това, каза той.

Доставките на газ по "Северен поток 1“ ще бъдат подновени

Доставките на газ по газопровода "Северен поток 1" ще бъдат подновени в четвъртък след края на рутинната профилактика. Това показват предварителните данни на мрежовия оператор Gascade. Gascade експлоатира двете приемни точки на "Северен поток 1" в Лубмин, в подножието на Померания. Според уебсайта на Gascade доставките на газ са предвидени и за двете точки. По данни на Германската федерална агенция за мрежите в деня след планирания край на профилактиката на "Северен поток 1" газът ще бъде малко по-малко от обявеното преди профилактиката. В Twitter ръководителят на базираната в Бон агенция Клаус Мюлер посочи 530 гигаватчаса за четвъртък, което е едва 30% от капацитета. Първоначално се предвиждаха 800 гигаватчаса. В дните преди профилактиката "Северен поток 1" е работил с около 700 гигаватчаса.

Путин обещава възстановяване на Донбас

Руският президент Владимир Путин обяви възстановяване на градовете в Донбас с оглед на тежките разрушения, причинени от войната в Украйна. В "народните републики" Луганск и Донецк има още много работа, каза Путин. „Ето защо нашата страна ще помогне на Луганската народна република и на Донецката народна република", каза той по време на видеоконференция с деца и младежи. Възстановяването на реда в Донбас ще отнеме „месеци, седмици и години", каза Путин.

Правителството на САЩ ще достави още пускови установки за ракети HIMARS

Правителството на САЩ иска да достави на Украйна още четири многоцелеви пускови установки HIMARS в борбата срещу руските нашественици. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви по време на онлайн среща на Контактната група за Украйна, че доставените до момента пускови установки HIMARS са "направили огромна разлика на бойното поле". В рамките на следващия пакет за Украйна САЩ ще доставят още оръжия, боеприпаси и оборудване, включително ракети и артилерийски снаряди. Подробности ще бъдат обявени по-късно през седмицата.

Русия смекчава валутния контрол

Руската централна банка обяви серия от мерки по смекчаване на строгия валутен контрол, наложен след началото на инвазията в Украйна и постепенно разхлабван през следващите месеци. Една от стъпките предвижда банки от определени "неприятелски" държави да получат право да търгуват с чужди валути на руските валутни пазари. Според банката тази стъпка ще "помогне на руските банки по-добре да отговорят на нуждите на гражданите и компаниите". Банката освен това отмени 30-процентния лимит за авансови плащания към чуждестранни лица по импортни договори за някои услуги. Разхлабването на валутния контрол ще "подкрепи чуждестранната икономическа активност и ще създаде условия за изграждането на нови вериги за доставки", посочват от банката.

Кремъл принуди финансовия сектор да се отдръпне от долара, еврото и валутите на други "неприятелски" държави, наложили санкции на Русия. При спад на вноса, ограничения на търговията с валута и изтеглянето на много компании от страната рублата поскъпна сериозно, което стресна много руски политици и те заговориха, че банката трябва да вдигне ограниченията и да намали лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
стига се обяснява... знаем че дупето ти е от женски пол, но стига си ни го навирал... гнус ни е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
Как па не ти личи, простииий ! ... и защо няма преговори? Нима не ги каниха 100 пъти преди войната и не ги предупреждаваха на я започват! Кой е виновен че няма преговори ако не любимата ти русия на късия гном който така тънко защитаваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Хубаво е, че в модерното съвремие полът няма значение. Тъй че не се кахъри, стигне ли се до война с агресора сме първи след тебе. Но ако закона не ти го възложи, не очаквай ние да го спазваме - ако ни задължи само нас. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
''...застанат пред нас и ни поведат срещу врага по бойното поле, ще тръгнем подир вас срещу агресора!...'' Именно, защото съм юрист, независимо от биологичният ми женски пол, аз НЯМАМ НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ да защитавам Отечеството си от всеки чужд агресор- просто трябва законът да ми възложи това да стане с оръжие в ръка на ето това основание- КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Чл. 59. (1) Защитата на Отечеството е СЪГЛ И ЧЕСТ за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона.(2) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със ЗАКОН..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Веднага след като юристите и прочие многознайковци застанат пред нас и ни поведат срещу врага по бойното поле, ще тръгнем подир вас срещу агресора! Как ти се вижда такова решение на твоя казус? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
Някои тук милеят за това Украйна да спре да съществува като държава и парчетата й да се влеят в русия. Не виждам как ще стане. И имам и въпрос към тези някои- ако става въпрос за любимата ви русия и тя, а не Украйна, е нападнатата държава, имате ли смелостта да се изправите пред руския хитлер и да му кажете- предайте си държавата на агресора, за да свърши войната... Също така ми е много чудно- ако русия нападне България, същите тези така ли ще съветват и нас- българите- предайте си държавата, оставете русия да я завладее, за да свърши войната... Наясно ли сте, че всеки българин в описания казус ще ви скъси с по една горна глаА000ва, м...Вие, неуважаеми някои, да сте чували за чест и достойнство или казвате- ааа, те са присъщи само на руснаците от всв...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 3
Hahoto2
преди 1 година
грешиш Кухий. Съчувствам на украинците, но липсата на преговори и пътя на военна ескалация, вещае още повече смърт и страдания. Но нали не е по твоята глава, можеш да се праскаш като форумен и.д.иот от последна инстанция тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 4
Hahoto2
преди 1 година
Ами Ватьо аз съм за първия вариант. Щото Русия беше гарант на териториалната цялост на Украйна, срещу ядрените и оръжия, пък сега я ръфа като питбул. Ама явно този вариант доброволно няма да стане. Дай сега да потърсим други варианти, да върнем мечката зад оградата освен чрез войната. Всички имаме сметка от това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Форумно пиерасче, гледай си там хей клубчето дето всичките сте учени и много компетентни в алтернативните взаимоотношения и като не ти харесва - не се занимавай с разните форумчета, където хората имат различна от тебе ориентация. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Форумно клоунче, когато човек не знае, не е виждал и енеук - става като теб и подобните ти - манипулируем полезен ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още