IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските войски владеят почти напълно Северодонецк

Сепаратистите превземат закотвени до Мариупол кораби, а Украйна уволни омбудсмана си за бездействие и разследва хиляди предполагаеми военни престъпления

07:39 | 01.06.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руските окупанти сменят знамената на обществена сграда в Светлодарск, на около 70 км. от Северодонецк. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/STR</em></p>

Руските окупанти сменят знамената на обществена сграда в Светлодарск, на около 70 км. от Северодонецк. Снимка:  EPA/STR

В рамките на битката за Северодонецк руските войски почти напълно са превзли града, твърди местният губернатор. Според агенциите за помощ 12 000 цивилни може да са попаднали под кръстосан огън заради ожесточените боеве. Междувременно страните от ЕС решиха да наложат петролно ембарго, а канцлерът на Германия Олаф Шолц обяви нова пръстеновидна програма за обмен на танкове. Ето как протече 97-ият ден от войната накратко.

Губернатор: Северодонецк е до голяма степен превзет

Според украински източници руските войски до голяма степен са завзели град Северодонецк в Източна Украйна, който е оспорвана зона от седмици. По-голямата част от града вече е под руски контрол, съобщи областният управител Серхий Гайдай във видеообръщение. 90% от града са разрушени. Според Гайдай при руската атака е била поразена и цистерна с азотна киселина в химическа фабрика в града. Губернаторът призова населението да остане в скривалища. Азотната киселина е опасна при вдишване, поглъщане и контакт с кожата, подчертава той.

Разделените от река градове Северодонецк и Лисичанск са последните големи селища в Луганска област, които все още са поне частично контролирани от Украйна. В продължение на седмици се водят ожесточени спорове за Северодонецк. Според губернатора в понеделник руски войници и бойци на проруските сепаратисти са напреднали към центъра на града.

НПО: Вероятно 12 000 цивилни са попаднали под кръстосан огън в града

В условията на ожесточени боеве международните хуманитарни работници предупреждават, че хуманитарната ситуация на място може да стане все по-катастрофална. „Опасяваме се, че до 12 000 цивилни са попаднали под кръстосан огън в града, без достатъчен достъп до вода, храна, лекарства или електричество", заяви Ян Егеланд, генерален секретар на хуманитарната агенция Norwegian Refugee Council (NRC). Преди войната в агломерацията Северодонецк -Лисичанск в Луганска област живееха 380 000 души.

Сепаратистите превземат кораби до Мариупол

За първи път след превземането на Мариупол от руските сили кораб е напуснал пристанището на югоизточния украински град на Азовско море, съобщи Денис Пушилин, лидер на проруските сепаратисти в източната украинска област Донецк. Корабът е бил на път за Русия с 2500-тонен метален товар, съобщи Пушилин чрез Telegram.

Украйна определи случилото се като мародерство. Проруските сепаратисти в Донецка област превзеха няколко търговски кораба, акостирали в пристанището на Мариупол. „Някои от корабите ще попаднат под юрисдикцията на Донецката народна република", заяви Пушилин според агенция „Интерфакс“. Корабите ще бъдат преименувани и ще станат част от новосъздадения търговски флот на републиката.

Държавите от ЕС се споразумяха за петролно ембарго

Държавите от ЕС постигнаха компромис в спора за планираното петролно ембарго срещу Русия. По настояване на Унгария засега ще бъдат забранени само доставките на руски петрол по море, както потвърди председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след консултациите с държавните и правителствените ръководители в Брюксел. Засега ще продължи да бъде възможно транспортирането по тръбопроводи.

Въпреки това германският канцлер Олаф Шолц говори за драстични санкции срещу Русия. Според Фон дер Лайен вносът на петрол от Русия в ЕС ще бъде намален с около 90% до края на годината въпреки мораториума за доставките по тръбопроводи. Германия и Полша вече ясно заявиха, че не желаят да се възползват от тази предоставена възможност за отсрочка.

Германският канцлер Олаф Шолц обяви пръстеновидна размяна на танкове с Гърция в полза на Украйна. „Ще предоставим германски бронетранспортьори", заяви Шолц след приключването на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Германецът заяви, че е разговарял с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис за споразумение по подобие на планираната размяна с Чешката република. Преговорите с Полша за също напредват.

Украйна разследва хиляди възможни военни престъпления

Украйна разследва няколко хиляди предполагаеми военни престъпления в размирния регион Донбас в източната част на страната. „Започнахме няколко хиляди разследвания на това, което виждаме в Донбас", заяви украинският главен прокурор Ирина Венедиктова на пресконференция в Хага, където се срещна с колеги от други държави. Украйна смята, че от началото на руската агресивна война в края на февруари в цялата страна са извършени общо 15 000 предполагаеми военни престъпления.

Сред възможните военни престъпления в Донбас Венедиктова споменава „преместването на хора" на територията на Руската федерация, което засяга и децата. В това число влизат и изтезанията, убийствата на цивилни граждани и разрушаването на гражданска инфраструктура", добави главният прокурор на пресконференция в централата на съдебния орган на ЕС Eurojust.

Парламентът уволни украинския омбудсман заради бездействие

Украинският комисар по правата на човека Людмила Денисова беше уволнена от парламента заради обвинения в бездействие. Парламентът гласува за уволнението на омбудсмана, който е на този пост от 2018 г. Денисова, която е член на опозиционната партия „Народен фронт“, обяви, че ще предприеме съдебни действия срещу отстраняването си и заговори за нарушение на конституцията, както и на международните норми. Представители на управляващата партия на президента Володимир Зеленски обвиняват Денисова, че не е направила достатъчно за спасяването на цивилни граждани от зоните на бойните действия и за размяната на затворници с Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, кражби, грабежи, убийства и разрушения, това са "даровете" на москaлските opки. Вчера бежанка си позна бойлета, кухненската покривка и чаршафите с мики маус, натоварени на москaлски танк. Крадат покривки, г.ащи и тоалетни чинии...ами това е нивото на средностатистическия москaл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още