IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината от валутните резерви на Русия са замразени

Западните страни оказват натиск върху Китай да ограничи достъпа ни до резервите в юани, заяви финансовият министър на страната Антон Силуанов

16:38 | 13.03.22 г. 36
<p>
	<em>Антон Силуанов. Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Антон Силуанов. Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия е загубила достъп до почти половината от валутните си резерви, заяви финансовият министър на страната Антон Силуанов.

САЩ, Европейският съюз и Великобритания наложиха санкции на руската централна банка заради инвазията в Украйна.

"Общият обем на нашите резерви е около 640 млрд. долара и има около 300 млрд. долара в такова състояние, че не можем да ги използваме сега", каза Силуанов в интервю пред държавната телевизия "Россия-1", излъчено в неделя и цитирано от Bloomberg.

Министърът добави, че част от руските златновалутни резерви са в китайска валута. В същото време по думите му западните страни оказват натиск върху Китай, за да ограничи търговията с тях.

"Разбира се, има натиск да ограничат достъпа ни до тези резерви, които имаме в юани. Е, мисля, че нашето партньорство с Китай ще ни позволи да поддържаме сътрудничеството, което сме постигнали, и не само да го поддържаме, но и да го увеличаваме в условия, когато западните пазари са затворени", каза Силуанов, цитиран от ТАСС.

Финансовият министър на страната припомни, че дълговете към "недружелюбните" към Русия страни ще бъдат изплатени в рубли. "Но, повтарям още веднъж, дълговете, които трябва да плащаме към страни, които са недружелюбни към Руската федерация и са направили такива ограничения за използването на златни и валутни резерви, ние ще изплащаме дълговете на тези страни в рубли", подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 10
Hahoto2
преди 2 години
Най се забавлявам пи.шман юристи да дават акъл за неща дето бъкел не разбират. Голям си мъ.дурко! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
''...Руснаците допуснаха сериозна грешка като си оставиха парите на съхранение в ръцете на крадци...'' T.e.- руснаците си признавате, че санкциите ви се налагат от вашите стратегически контрагенти по международни търговски договори, по които руски държавни фирми са страна и които носят икономическа полза на русия- газо- и петро- долари, нали така... Пак питам- кой е този нормален бизнесмен, който ще води нападателна война в държавата по гражданство на стратегическият си бизнес- контрагент- това безумие, което прави русия в момента- при положение, че се е съгласил сам на съхраняването на своите активи в чуждите банки, а не в банките на собствената си държава...Това значи изключително много- това значи ОБВЪРЗАНОСТ на русия с банките на контрагента или с банките под негов контрол... И в същото време, вместо русия да си подвива опашката и да котка контагентите си, се втурва като вълк да пргризе живота на същите тези контрагенти... Те това е налудничавият ''руски мир'', това е ненормалната ''широка руска душа''...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 5
petrg5s
преди 2 години
Замразени ,но всъщност са конфискувани.Никога няма да им бъдат върнати.И най-вероятно с тях ще се платят военни репарация на Украйна.Така че бляда тук го изиграха по -много тънък и майсторски начин !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 10
Императорът
преди 2 години
Руснаците допуснаха сериозна грешка като си оставиха парите на съхранение в ръцете на крадци. Да си имат обеца на ушото за друг път. Изобщо не трябва да плащат на тия, дето са им запорирали парите, да им кажат: имаме 300 МБ при вас, вземете си от тях. Ама пуста почтеност - пак искат да си платят. Добре е и за вражеските страни да вземат рублите по курса, че може да се наложи с тях да си купуват суровини. Ако не - рубличката ще се възстанови след войната и заради това ще се окаже високодоходна инвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
:) джипсито кърти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 8
юрист
преди 2 години
Нима- значи, причината за Третата световна руснаците я джиросвате на ЕС и сащ, а... Толкова сте нагли, че няма повече накъде. Русия води руска агресвина нападателна война в Украйна с цел окупация, разрушаване и премахване от политическата карта на Европа суверенната държава Украйна. Не само това- русия заплаши всички държави от НАТО с употреба на ядрено оръжие; русия заплаши с нападателна война и Швеция и Финландия, ако се били '' намесили'' в руската война на страната на Украйна. Е- кой е агресора тук и защо не България, а русия е доведена до фалит от своите основни стратегически контрагенти- ЕС и САЩ- да, същите щати, срещу които лаят всички руснаци като бесни куч99ета, всъщност са държавата, чиято собственост е технологията, с която русия вади руският газ от Ямал и го доставя на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 7
0pk
преди 2 години
Ами то точно това може да се окаже причина за трета световна война. Или не ти стига до акъла подобна мисъл?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
Имхотеп
преди 2 години
Те половината са блокирани, а другите не могат да използват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
юрист
преди 2 години
''...Русия е загубила достъп до почти половината от валутните си резерви, заяви финансовият министър на страната Антон Силуанов....'' МАЛКО Е- трябва да сте блокирани финансово ИЗЦЯЛО, за да не започнете Трета световна война. Фалитът на русия е единственото средство, за да няма Трета световна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
Julius_BG
преди 2 години
К'о стана ся? Заровихте алтъните в чуждата нива ли...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още