IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ООН: Над 350 са потвърдените цивилни жертви в Украйна

30 хил. протестиращи срещу нашествието на Русия в Украйна излязоха по улиците на Хамбург

19:21 | 05.03.22 г. 17
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Най-малко 351 цивилни са потвърдени като загинали в Украйна, откакто руски войски нахлуха в страната на 24 февруари, а други 707 са ранени, въпреки че истинският брой вероятно е „значително по-висок“, съобщи наблюдателната мисия на ООН в събота, цитирана от Ройтерс.

Повечето цивилни жертви са били причинени от взривни оръжия с широка зона на въздействие, включително артилерийски обстрел и ракетни системи за залпов огън, както и от ракетни и въздушни удари, съобщават наблюдатели от Службата на върховния комисар на ООН за човешките права (OHCHR).

OHCHR счита, че действителните цифри са значително по-високи, особено в контролираната от правителството територия и особено през последните дни, тъй като получаването на информация от някои места с продължаващи интензивни враждебни действия е забавено и много от съобщенията все още очакват потвърждение, допълни службата.

Мисията съобщи, че данни за стотици цивилни жертви в град Воловаха, където се правят опити за отваряне на безопасен коридор за евакуация през обграждащите руски сили, все още не са потвърдени.

Около 30 хил. протестиращи се събраха в Хамбург в събота, за да демонстрират срещу нахлуването на Русия в Украйна, съобщи местната полиция, цитирана от Ройтерс.

Протестиращите във втория по големина град в Германия излязоха на улицата с мотото „Мир в Украйна и сигурност в Европа.

Във Франция хиляди протестиращи се събраха на Площада на републиката в Париж, за да изразят солидарността си с Украйна и противопоставянето си на руското нашествие. Много от тях развяваха украински национални знамена и плакати срещу президента Владимир Путин.

Кметът на Париж Ан Идалго, която беше на демонстрацията, заяви, че е важно да се изпратят оръжия на Украйна, като в същото време се гарантира, че конфликтът няма да се разпространи.

„Напълно подкрепям случващото се на европейско ниво. Трябва да покажем на Владимир Путин, че е изолиран“, допълни Идалго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
В тоя стил със заложниците дори и германските нацисти много не са си позволявали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Видеото го има в нета..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Sky News - оооо, тука украински блок-пост, оооо наши! И в следващият момент "нашите" започват да ги трепят в колата като кучета! Говорителя в студиото: упс, грешка станала.. Е те такава грешка 8 години изпрати на оня свят десетки хиляти и милиони стоят сега у нацистите като заложници. На 1 етаж оръдия и танкове, на покрива снайпери - по средата заложници!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
лапник , ако нощес на вратата ти звънне червеноармеец , с пълни *** ше тичаш за хляб и сол и да целуваш ръка ... ахмак ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Oбичам България
преди 2 години
Може ли да не коментираш Украйна. Коментирай Русия и кажи колко хора напуснаха империята на Путин досега и колко още се очакват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Никъде не ви искат кремълските opки! Там, където няма защитници, населението ще ви изгони! Русский военьiй корабль, *** нax*й!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Щом пропагандата казва, че били 30 000, значи са били най-много 3000. В други медии четем за "хиляди" протестиращи в Мелитополь срещу "окупаторите", но на клиповете, заснети от местни украински хора, видяхме най-много 300 души. Протестират си мирно с украинските знамена и никой не ги закача. В градът се веят украински знамена пред институциите, хората се разхождат и си пазаруват - без "окупаторите" да притесняват никого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още