IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът се насочва към "войни за храна" заради геополитиката и изменението на климата

Протекционистичните политики задълбочават инфлацията, счита една от най-големите компании в света за търговия със земеделски стоки

11:11 | 26.06.24 г. 14
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Светът се насочва към „войни за храна“, тъй като геополитическото напрежение и изменението на климата тласкат държавите към конфликт за намаляващите доставки, заяви главният изпълнителен директор на Olam Agri, една от най-големите компании за търговия със земеделски стоки в света, цитиран от Financial Times.

„Водили сме много войни за петрол. Ще водим по-големи войни за храна и вода“, каза Съни Вергезе, ръководител на базираната в Сингапур компания за търговия със земеделски стоки.

Вергезе, който говори на конференция за проблемите на потребителите миналата седмица, предупреди, че търговските бариери, наложени от правителствата, които искат да укрепят хранителните си запаси, са задълбочили инфлацията при храните.

Големите търговци на земеделски стоки, които постигнаха рекордни печалби през 2022 г., след като нашествието на Русия в Украйна доведе до ръст на цените на храните, са обвинявани, че задълбочават инфлацията при цените на храните чрез надценки в търсене на по-големи печалби.

Но Вергезе заяви, че завишената инфлация при цените на храните отчасти се дължи на намесата на правителствата. Разпространението на немитнически търговски бариери през 2022 г. в отговор на войната – 1266, наложени от общо 154 страни по негови сметки, „създаде прекомерен дисбаланс между търсенето и предлагането“, отбеляза той.

По-богатите страни изграждат свръхналичности от стратегически стоки, което води до прекомерно търсене и по-високи цени, каза Вергезе. „Индия, Китай, всички имат буферни наличности. Това само задълбочава глобалния проблем“, счита той.

Цените на храните започнаха да растат след пандемията от Covid-19 и последвалото нашествие на Русия в Украйна, тъй като част от износа на зърно и изкуствени торове беше блокиран от конфликта. Това задълбочи продоволствената несигурност в по-бедните страни и доведе до криза с разходите за живот за потребителите от цял свят.

Заради повишаването на цените и климатичните промени, които засягат земеделската продукция в цял свят, правителствата все повече се насочват към протекционистки политики.

През 2022 г. Индонезия забрани износа на палмово масло, за да защити местния пазар, а миналата година Индия наложи ограничения на износа на някои видове ориз в усилията си да ограничи растящите цени в страната преди парламентарните избори, след като силни мусонни ветрове нарушиха производството и предизвикаха опасения от недостатъчно предлагане.

„Това беше най-погрешното нещо. Ще виждаме още и още такива ходове“, счита Вергезе.

Olam Agri, която обработва и доставя зърно и рапица, мазнини за готвене, ориз и памук, е част от по-широката Olam Group.

Агробизнесът, който доставя хранителни продукти, фураж и фибри за световни марки от Nestlé до Unilever, преживява трудна година.

Търговската компания, която има силно присъствие в Азия и Африка, беше разследвана от властите в Нигерия миналата година след съобщения, че е замесена в измама за милиарди долари. Книжата на компанията поскъпнаха през февруари, когато съдът реши, че тя не е извършила нередности.

Olam Group беше принудена да публикува предупреждение за печалбата си за първото полугодие на 2023 г. Дори след по-доброто второ полугодие тя обяви спад с 56% на печалбата си за цялата година до 278,7 млн. сингапурски долара (205,8 млн. щатски долара), като го отдаде на високите лихвени проценти и „изключителните загуби“, породени от слабата реколта от бадемовите ѝ гори в Австралия.

Компанията съобщи, че спадът на печалбата отчасти е резултат от по-слабия принос на Olam Agri след продажбата на дял от 35% в бизнеса през 2022 г. на филиал на саудитския Държавен инвестиционен фонд за сумата от 1,24 млрд. долара. 51% от Olam Agri са собственост на сингапурската държавна инвестиционна компания Temasek Holdings.

Olam Group има дългогодишни планове да листне Olam Agri в Саудитска Арабия, но те многократно бяха отложени, след като подразделението за търговия беше отделено от бизнеса с хранителни продукти през 2020 г. Olam Food Ingredients, чиято централа се намира в Лондон, е един от най-големите доставчици в света на какао, кафе, ядки и подправки.

Говорейки за въздействието на климатичните промени върху реколтата в света, Вергезе призова за среща на ръководители в индустрията с потребителски стоки, включително тези на Coca-Cola и Associated British Foods, за да „се събудят“ и да предприемат повече действия за изменението на климата.

Правителствата трябва да налагат данък за въглеродните емисии, счита той. „Въглеродът е безплатен днес, затова замърсяваме безразборно“, допълни Вергезе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 0
sssaaa
преди 2 дни
Може, даже са повече ограничени от колкото си мислиш. Все пак те не влагат умисъл за да разберат какво се случва, а само хейтват и все стигат до руския газ и СВО. Просто за това са създадени тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 2
тошко_стоте_акаунта
преди 3 дни
До: 0pk, :):):) ще продължаваш ли да спориш с тях? Св.троица зелений, куххий, алехулий. Не мога да разбера само, това липса на умствен капацитет ли е или спуснати задачи за изпълнение! Честно интересно ми е. Все пак си мисля, че не може да са чак толкова ттъпи! Или пък може?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 1
0pk
преди 3 дни
До: Алехандро успя ли да прочетеш по диагонал предния ми текст адресиран до теб? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 20
Алехандро
преди 3 дни
До: 0pkКато ти говоря, че си изключително ***, не вериш - ето, зачети си пак аналоговите простотии. Ти не казваш нищо интересно, нищо полезно, информативно в този форум, ти си торбаслайна, това представляват повърните ти, наречени "коментари". Имаш ментални проблеми, или си бил насилван като малък, или си бил неволен свидетел, сподели, мога да помогна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 1
0pk
преди 3 дни
До: zelka007 не напротив, за тях не бива да е. Трябва да бъде само за ваксъри-антигазовици. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 3
0pk
преди 3 дни
До: Алехандро чакай, чакай сега - ти вчера се появи незнайно отде и днес вече тръгваш да обясняваш кой да те отървавал от себе си. Къде отиваш ти може би? Имаме тука един Аспарухов мост му викаме и там таквиз като тебе, като искат да се отърват от останалите - отиват да скачат без бънджито. Метода е ефикасен и действа на 100%. Препоръчвам! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 16
zelka007
преди 3 дни
До: 0pk ... тцъ ... що , искаш само за тях ли да бъде ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 17
Алехандро
преди 3 дни
До: 0pkТъй като си изпразнен от съдържание, очеизвадно, "коментарите" ти, няколкото които съм прочел по диагонал, са на изключително просто, малоумно, аналогово ниво, не се ли замисляш да ни оттървеш от време на време от себе си?! Чувство за самоуважение нямаш ли?!Жалка форумна история...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 16
Алехандро
преди 3 дни
Няма как да намалява производството на храни, след като се използват много по съвременни сортове - вкл. издържащи високи температури, засушаване, при плодовете - сортове с все повече захари, с което да се привличат повече потребители. Да не говорим на какво технологично ниво е земеделието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 16
Алехандро
преди 3 дни
Младите избягват месото, който има ***, да му мисли, наскоро една от най-големите в бранша за фуражи, бяха наели оторизирана фирма, да направи анализ на пазара, защо намалява търенето на фуражи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още