IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ искат от ЕС да отложи закона за обезлесяването

Законът ще задължи търговците да предоставят документи, които доказват, че вносните стоки са произведени, без да бъдат унищожени гори

09:15 | 20.06.24 г. 33
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com

САЩ са поискали от Европейския съюз (ЕС) да отложи забраната на какао, дървен материал и санитарни продукти, потенциално свързани с обезлесяване, с аргумента, че това ще навреди на американските производители.

Искането, отправено в писмо до Европейската комисия (ЕК) с дата 30 май и видяно от Financial Times, е заявено седем месеца преди планираното прилагане на забраната от блока.

Законът ще задължи търговците да предоставят документи, които доказват, че вносните стоки, вариращи от шоколад до мебели и продукти от едър рогат добитък, са произведени, без да бъдат унищожени гори.

В писмото американският министър на търговията Джина Раймондо и на земеделието Томас Вилсак, както и търговският пратеник Катрин Тай, казват, че законът за обезлесяването поставя „критични предизвикателства“ пред американските производители.

„Следователно призоваваме Европейската комисия да отложи прилагането на този регламент и последващото прилагане на санкциите, докато тези съществени предизвикателства не бъдат разрешени“, казаха те.

Американски търговци на дървен материал заявиха, че обмислят прекъсване на експортните договори за ЕС, тъй като не могат да докажат, че хартията им идва от обезлесена земя.

Други търговски партньори, особено големите страни производителки на палмово масло Индонезия и Малайзия, също призоваха Брюксел да отложи прилагането на закона.

Секторите, които са най-засегнати от регулацията в САЩ – втория по големина партньор по вноса на ЕС, са дърводобивната, хартиената и целулозната промишленост. ЕС е внесъл американски продукти, свързани с горите, за около 3,5 млрд. долара през 2022 г., показват данни на Комисията за международна търговия на САЩ.

Законът изисква доказателства, че продуктите идват от земя без обезлесяване след 2020 г., включително декларация с данни за геолокация. Но Американската асоциация по горите и хартията (AF&PA) заяви, че е „невъзможно“ да се съобрази с изискването, тъй като хартията и целулозата са направени от остатъци в дъскорезници и горски остатъци, смесени от различни източници.

„Това прави невъзможно проследяването на всеки отделен дървен елемент до оригиналния горски парцел земя. Освен това в момента не съществува технологията, необходима за проследяване на потока ни от влакна, за да отговорим на това изискване“, казват от AF&PA.

Това може да повлияе върху определени продукти като хартиени кърпички и менструални продукти, тъй като САЩ доставят 85% от целулозата, използвана в тези артикули в световен мащаб, се казва в съобщението.

В ЕС има и вътрешна опозиция. Комисарят по развитието на блока Юта Урпилайнен и комисарят по земеделието Януш Войчеховски призоваха изискванията да бъдат отложени, както и повечето министри на земеделието, начело с Австрия, които искат и да освободят дребните фермери от правилата.

Еврокомисарят по околната среда Виргиниус Синкевичюс подкрепи закона, докато бе на визита в страните от Латинска Америка и Африка по-рано през годината, за да „успокои всички страхове относно възможните последствия“, каза той през март.

Регламентът изисква митническите власти да проверяват 9% от продуктите, идващи от страни с „висок риск“ от обезлесяване и 3% от страни със „стандартен риск“. Поради натиска от страните производителки, Комисията се съгласи всички страни да бъдат категоризирани като такива със „стандартен риск“ на първо място.

Комисията е потвърдила получаването на писмото от администрацията на САЩ и е заявила, че ще отговори своевременно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 20.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 6
Tikva007
преди 3 седмици
*САЩ са поискали от Европейския съюз (ЕС) да отложи забраната на какао, дървен материал и санитарни продукти, потенциално свързани с обезлесяване, с аргумента, че това ще навреди на американските производители.* - Някой ще се обзаложи ли, какво решение ще вземе ЕС? Не коментирам кое е правилно или не, а чий интерес ще отстоява ЕС (ЕК).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още